ΟΧΙ στην φίμωση της αυτοδιοίκησης

141

ΔΙΚΤΥΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ -ΨΗΦΙΣΜΑ

Οι απαράδεκτες παρεμβάσεις Θεοδωρικάκου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, δημιούργησαν ένα δημοκρατικό έλλειμμα στον κατ᾽ εξοχήν αντιπροσωπευτικό αυτό θεσμό του πολιτεύματός μας.

Ένα έλλειμμα που διεύρυνε η κυβέρνηση με την κατάργηση της απλής αναλογικής για την εκλογή των δημοτικών συμβουλίων και το επί τα χείρω πισωγύρισμα όχι απλώς με την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών από τη μειοψηφία, αλλά και με τη θέσπιση του κατωτάτου ορίου του 3% για την εκπροσώπηση μιας παράταξης στα νέα συμβούλια.

Δεν της ἐφτανε όμως αυτό. Με πρόσφατη ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών, στερείται από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, στα δημοτικά συμβούλια, το μέχρι σήμερα θεσπισμένο δικαίωμά τους να φέρνουν προς συζήτηση και ψήφιση στα συμβούλιά τους, σημαντικά θέματα προ ημερησίας διατάξεως.

Έτσι, μετά τη βάναυση αλλοίωση της λαϊκής βούλησης και τη δημιουργία υβριδικών διοικητικών σχημάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση, που δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι ψήφισαν οι πολίτες, μετά την υποβάθμιση του ρόλου των δημοτικών συμβουλίων και την υπερψήφιση των σημαντικότερων θεμάτων μέσω των Επιτροπών Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής, όπου με τις παρεμβάσεις Θεοδωρικάκου ουσιαστικά υποκατέστησαν τα συμβούλια δίνοντας μάλιστα και απόλυτη πλειοψηφία στην παράταξη του Δημάρχου, έρχεται σήμερα να ολοκληρώσει το φίμωμα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αντιδράσουν και να διαμαρτυρηθούν ώστε αυτή η ρύθμιση να αποσυρθεί άμεσα, τη στιγμή μάλιστα που ακριβώς λόγω των απαράδεκτων μεθοδεύσεων της κυβέρνησης, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, ήδη βρίσκονται στον αέρα χιλιάδες αποφάσεις δημοτικών οργάνων.

Φαίνεται πως η κυβέρνηση όχι μόνο και ορρωδεί απέναντι στις θεσμικές εκτροπές της αλλά δείχνει να τις επιδιώκει κιόλας…