Ανακύκλωση στον Δήμο Ναυπλιέων. Μια ιστορία ντροπής!!

42

Ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης “Ανάπλι εμπρός”

Υπάρχει έστω και ένας κάτοικος στον Δήμο Ναυπλιέων που να μην ενδιαφέρεται για την ανακύκλωση; Για το καθαρό περιβάλλον; Υπάρχει κάποιος που να μην θέλει να είμαστε  πρωταθλητές σε αυτόν τον τομέα;

Για  πρώτη φορά ο κύριος Δήμαρχος με θριαμβευτικό ύφος μας έδωσε συγκεκριμένο στοιχείο για την ποσότητα των αστικών αποβλήτων που ανακυκλώσαμε ως  Δήμος το έτος 2021 . Ανακυκλώσαμε, μας είπε, 524 τόνους. Μάλιστα ο δήμαρχος επισήμανε  πως  το 2021 για πρώτη φορά, ο Δήμος Ναυπλιέων ξεπέρασε τους 500 τόνους,. Και τις προηγούμενες χρονιές; Τι ποσότητες ανακυκλώσαμε στην δεκαετία που ο κ. Κωστούρος είναι Δήμαρχος Ναυπλιέων;

Βεβαίως δεν έδωσε το παραμικρό στοιχείο για τις επιμέρους κατηγορίες (χαρτί, γυαλί, σίδερο, αλουμίνιο, πλαστικό) που ανακυκλώσαμε ούτε  και μας πληροφόρησε για το  ποιο ήταν το οικονομικό όφελος του Δήμου μας  από την ανακύκλωση στην οποία συνέβαλλαν οι δημότες. Παρότι η ανακύκλωση πραγματοποιείται με συγκεκριμένα παραστατικά στοιχεία.

Αλλά ας δούμε το κατά πόσον οι 524 αυτοί τόνοι που ανακυκλώσαμε το 2021, σύμφωνα με την επίσημη δήλωση,  είναι λόγος έπαρσης και θριάμβου. Είναι κάτι για το οποίο οι ευαισθητοποιημένοι πλέον νέοι και οι νέες μας,  αλλά και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μπορούν να νιώθουν υπερήφανοι για την συλλογική προσπάθεια

Σύμφωνα με πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα, η ετήσια κατά κεφαλήν παραγωγή αστικών αποβλήτων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 524 κιλά ανά κάτοικο (Πηγή: ΙΟΒΕ στο πλαίσιο μελέτης που παρουσιάστηκε στη διαδικτυακή εκδήλωση «Ο ρόλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Πλαστικών στην Κυκλική Οικονομία»)

Όμως τι ποσοστό ανακυκλώνει η χώρα μας σε σχέση με τις παραγόμενες ποσότητες αστικών αποβλήτων;

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 2019 το 48% όλων των αστικών αποβλήτων στην ΕΕ ανακυκλώνεται ή κομποστοποιείται. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό κυμαίνεται  μόνον στο 20% (Πηγή European Environment Agency που δημοσιεύθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2021).

Και το Ναύπλιο που βρίσκεται με τους 524 τόνους σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας;

Ο Δήμος μας σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 34.493 κατοίκους. (Όλοι βέβαια υποθέτουμε ότι ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί). Κατά συνέπεια, αν τα αστικά απόβλητα ανά κάτοικο στο Ναύπλιο  είναι στο μέσον όρο της Ελλάδος,  τότε παράξαμε, λαμβάνοντας υπόψη την απογραφή του 2011,  18.074.332 Kgr (34.493Χ 524 kgr).

Όμως στην ποσότητα αυτή των 18.000.000 kgr αστικών αποβλήτων που παράγει κατά μέσο μία πόλη των 34.493 κατοίκων θα πρέπει να προστεθούν και οι ποσότητες των σκουπιδιών  που παράγουμε λόγω του ότι έχουμε την ιδιαιτερότητα να είμαστε ένας έντονα  τουριστικός Δήμος. Παράγουμε μετά βεβαιότητας τεράστιες επιπλέον ποσότητες τα Σαββατοκύριακα και τους τουριστικούς μήνες.

Θα μπορούσαμε  με ασφαλή και συντηρητική  εκτίμηση να πούμε  ότι η ανά κάτοικο ποσότητα αστικών αποβλήτων μπορεί να είναι και 30% αυξημένη σε σχέση με τον γενικό μέσον όρο (μάλλον είναι πολύ παραπάνω).

Κατά συνέπεια και χωρίς να συνυπολογίζουμε την αύξηση του πληθυσμού σε σχέση με  την απογραφή του  2011, ο ετήσιος συνολικός όγκος των σκουπιδιών στον Δήμο μας είναι τουλάχιστον  23.500.000 kgr (18.000.000 Kgr +30%)

Με μια απλή διαίρεση των δύο ποσών προκύπτει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Δήμαρχος το ποσοστό που ανακυκλώνει ο Δήμος μας είναι μόλις 2,22%. Λιγότεροι από χίλιοι Ναυπλιείς παράγουν 524 τόνους οικιακά απόβλητα ανά έτος. Αλλά είμαστε τουλάχιστον 35.000, χωρίς να συνυπολογίζουμε τους επισκέπτες Στην Ευρώπη το ποσοστό ανακύκλωσης  είναι 48% και στην  Ελλάδα 20% Δύο τοις εκατό εμείς, 48% κατά μέσον όρο στην Ευρώπη και 20% στην χώρα μας!!!! Η Ελλάδα είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης και εμείς στον πάτο της Ελλάδας

Τι ντροπή για όλους μας.!!!! Και θριαμβολογούν από πάνω.

Πρέπει να αλλάξει αυτό αν θέλουμε να λέμε ότι είμαστε σπουδαία πόλη και όχι μία κοινωνία ταπείνωσης,  εξευτελισμού υποβάθμισης, ατίμωσης, και ανυποληψίας . Πρέπει να τους αλλάξουμε δηλαδή. Χρειάζεται άμεσα να ακολουθήσουμε τις καλές πρακτικές και τα φωτεινά παραδείγματα άλλων πόλων. Θα κοιτάξουμε να δούμε τι και πως το κάνουν οι πόλεις με τα πολύ καλά αποτελέσματα στον τομέα της ανακύκλωσης. Δεν θα ανακαλύψουμε την Αμερική. Διότι είμαστε βέβαιοι οι πολίτες είναι ευαισθητοποιημένοι και θα ακολουθήσουν στην συλλογική προσπάθεια

Δεν μπορούσαμε  να τα αφήσουμε αναπάντητα όλα αυτά. Διότι μπορούμε ως πολίτες πολύ καλύτερα. Μπορούμε να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όχι όμως  με αυτούς και με τις διαδικασίες που ακολουθούνται.

Ανάπλι εμπρός!