Ο Έλληνας αγρότης διακατέχεται από ανησυχία φόβο και απόγνωση. Η ΕΑΣ Αργολίδας ζητά μέτρα στήριξης

94
Αντωνόπουλος Σπύρος

Οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση ικανοποιώντας την επιθυμία των ΗΠΑ, και εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ελλάδος, προκάλεσε οικονομικά αντίποινα. Θύματα των αντιποίνων γίνονται οι εξαγωγείς και οι αγρότες. Ειδικότερα από την Αργολίδα και την Πελοπόννησο, οι πορτοκαλοπαραγωγοί και οι ελαιοπαραγωγοί. Αν σε αυτό προστεθεί και το αυξημένο κοστολόγιο λόγω των μεγάλων επιβαρύνσεων στα καύσιμα, τα λιπάσματα κ.α., η προοπτική των αγροτών εμφανίζεται ιδιαιτέρως αποθαρρυντική.

Όπως αναφέρεται σε επιστολή η οποία στάλθηκε προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρο της ΕΑΣ Αργολίδας Σπύρο Αντωνόπουλο:

“Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις που έχει επιφέρει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Δυστυχώς παρακολουθώντας τις ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα το τελευταίο χρονικό διάστημα, πλέον είμαστε στη δυσάρεστη θέση όπου η ανησυχία έχει γίνει φόβος και απόγνωση.

Η δυναμική των ελληνικών εξαγωγών που το 2021 ξεπέρασε κάθε προσδοκία και έσπασε ρεκόρ προσεγγίζοντας τα 40 δις. ευρώ, πλέον βρίσκεται σε εξαιρετικά σοβαρό κίνδυνο.

Ο περιορισμός των εξαγωγών προς τη Ρωσία στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων είναι μόνο η μία πλευρά, καθώς η εκτόξευση των ενεργειακών τιμών Θέτει εν αμφιβόλω την επίτευξη των ρυθμών ανάπτυξης που είχαν «προεξοφληθεί» για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποτελεί και τον κυριότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα, η αξία των ελληνικών εξαγωγών σε Ρωσία και Ουκρανία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 έχουν σημειώσει κατακόρυφη πτώση που μόνο κινδύνους ενέχει για την ελληνική οικονομία.

Για τους λόγους αυτούς σας καλούμε να λάβετε μέτρα και πιο συγκεκριμένα να αξιολογήσετε την πιθανότητα να θεσπιστούν ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης των παραγωγών οπωροκηπευτικών γενικά και ειδικότερα των εσπεριδοειδών, που αποτελούν σημαντική πηγή εισοδήματος των αγροτών της Πελοποννήσου, με τη μορφή της απόσυρσης των αγροτικών προϊόντων και εν συνεχεία της παροχής τους μέσω επισιτιστικής βοήθειας ή δωρεάν διανομής τους σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Κάτι αντίστοιχο είχε πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα το 2014, εξαιτίας της επιβολής απαγόρευσης εισαγωγής ορισμένων προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ενωση στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των οπωροκηπευτικών, οπότε και θεσπίστηκαν προσωρινά μέτρα στήριξης για τους παραγωγούς.”