Νέα Κίος: 100 χρόνια Ιστορίας και Πολιτισμού

97
Εκδρομείς από τη Νέα Κίο μπροστά στο Παρθεναγωγείο της Κίου (Γκέμλικ), πριν 15 χρόνια. Σήμερα το Παρθεναγωγείο έχει αναπαλαιωθεί. (ΦΩΤΟ Διονύση Μακρυπώδη).

Στις 9 Φεβρουαρίου 2022, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Άργους Μυκηνών πάρθηκε η απόφαση σύστασης επιτροπής για την διοργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. Η Νέα Κίος αποτελεί τον μόνο αυτοτελές Δημοτικό Διαμέρισμα στην Πελοπόννησο με προσφυγική ρίζα.

Νίκος Κοντός

 «Θέλουμε να αποδώσουμε φόρο τιμής σε αυτούς που δεν είναι στην ζωή και μας μεγάλωσαν με τις αξίες της καταγωγής μας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δημοτικός Σύμβουλος Άργους Μυκηνών Νίκος Κοντός.

Στην ίδια δήλωση τονίζει: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για την Νέα Κίο και τους κατοίκους της που με αυτήν την απόφαση ο Δήμος Άργους Μυκηνών αναγνωρίζει την Ιστορία και τον πολιτισμό που έφεραν οι πρόγονοί μας από τα Ματωμένα χώματα της Μικράς Ασίας.

Έχουμε υποχρέωση στα παιδιά μας να διατηρήσουμε ζωντανή την μνήμη της Ιστορίας μας. Η συμμετοχή των συνδημοτών μας στην επιτροπή, είτε στις ομάδες εργασίας που θα δημιουργηθούν είναι καθοριστική και θα αποτελέσει το στοίχημα ώστε τέλη αυτής της χρονιάς να έχουμε πετύχει τον στόχο μας. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς».