ΝΙΚΟΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ:  βάλτε «φρένο» στους πλειστηριασμούς

185

Η εφαρμογή ευνοϊκών μέτρων που έχουν αποφασισθεί από την κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση των πυρόπληκτων και από την πλευρά των τραπεζικών ιδρυμάτων είναι αναγκαία τουλάχιστον για την χρονική περίοδο που θα έχουν ισχύ αυτά τα μέτρα.

Αυτό δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης επισημαίνοντας ότι ήδη πολλοί από τους κατοίκους της πυρόπληκτης περιοχής μας, αντιμετωπίζουν ζητήματα με την καταβολή των υποχρεώσεών τους, κυρίως όσον αφορά τις πληρωμές δανείων.

Πρόσθεσε επίσης ότι το «πάγωμα» τέτοιων διαδικασιών που ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί, πρέπει να εξετασθεί άμεσα από τις τράπεζες που οφείλουν να ευθυγραμμισθούν με την κυβερνητική απόφαση για την προσδιορισθείσα με χρονοδιάγραμμα, διευκόλυνση των Ηλείων πυροπαθών.

Όπως τονίζει ο κ.Αντιπεριφερειάρχης, δεν είναι δυνατόν την ώρα που προκύπτει θέμα ακόμη και παράταση εφαρμογής των μέτρων, ορισμένοι τραπεζικοί φορείς να φέρνουν σε δύσκολη θέση δανειολήπτες που υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές, εμφανίζοντας διάφορα γραφειοκρατικά προσχήματα που καθυστερούν την εφαρμογή ρυθμίσεων.

ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΟΡΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Κοροβέσης μίλησε και για το σοβαρό πρόβλημα επανεκκίνησης πλειστηριασμών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θέτει σε άμεσο κίνδυνο περιουσίες και κατοίκων αλλά και επαγγελματιών του νομού μας.

Είναι γνωστό- ανέφερε- ότι από την κυβέρνηση έχει δρομολογηθεί η σύσταση ειδικού φορέα σχετικά με την επανεκμίσθωση ακινήτων σε μια προσπάθεια να προστατευθούν κατοικίες των οικονομικώς αδυνάμων. Ο συγκεκριμένος φορέας ωστόσο θα ενεργοποιηθεί τους επόμενους μήνες, ενώ ήδη πολλοί συμπατριώτες μας σπεύδουν για να ενταχθούν στις τελευταίες δυνατότητες που έχουν δοθεί για να ρυθμίσουν οφειλές.

Μπροστά σε μια τέτοια διαδικασία θα περίμενε κανείς, μια συγκατάβαση και κατανόηση από πλευράς του τραπεζικού τομέα που θα μπορούσε μέχρι να γίνει ο νέος φορές να συγκρατήσει την πορεία των πλειστηριασμών έστω και άτυπα. Διαπιστώνεται όμως ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί προχωρούν με μοναδική ελπίδα των δανειοληπτών την στάση των δικηγόρων οι οποίοι με συστηματική αποχή προσπαθούν να προλάβουν τα χειρότερα δείχνοντας πραγματικά το ανθρώπινο και ιδιαίτερο κοινωνικό πρόσωπό τους.

Κατόπιν τούτου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, που είναι και ο ίδιος επαγγελματίας, κάνει έκκληση να βρεθεί η «χρυσή τομή» και να πάνε ένα βήμα πίσω οι πλειστηριασμοί ακόμη και αν δεν αφορούν σε πρώτη κατοικία, αλλά έχουν να κάνουν με κάποιο αγροτεμάχιο ή επαγγελματική στέγη.

Η ανάγκη μιας τέτοιας συνεννόησης μεταξύ κράτους και τραπεζών κρίνεται επιτακτική είτε λόγω της κατάστασης που επικρατεί μετά τις φωτιές στην Ηλείας (ήδη υπάρχει η απόφαση για αναστολή κάθε αναγκαστικής πράξης για εξάμηνο διάστημα), είτε γιατί έχουν κιόλας προγραμματισθεί πλειστηριασμοί πληθώρας ακινήτων στον νομό μας μέχρι το τέλος του έτους και μάλιστα από γραφεία και εταιρείες που διαχειρίζονται πλέον «κόκκινα δάνεια» εξαγορασμένα από τα τραπεζικά ιδρύματα…