Εμβόλιο Pfizer: Παίρνει οριστικό “πράσινο φως” τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν

51

Ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων (FDA) αναμένεται να δώσει τον Σεπτέμβριο οριστική άδεια στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για την COVID-19, έγραψε η εφημερίδα The New York Times την Τρίτη 3 Αυγούστου 2021.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται δικές της πηγές ενημέρωσης, «η επίσημη ημερομηνία» που το σκεύασμα αυτό αναμένεται να λάβει πλήρη έγκριση από τον FDA είναι η 6η Σεπτεμβρίου, πιθανόν όμως η πλήρης έγκριση να δοθεί ακόμη και «νωρίτερα».

Να θυμίσουμε ότι, μέχρι σήμερα, η αμερικανική φαρμακευτική βιομηχανία παραδίδει το εμβόλιο που ανέπτυξε σε συνεργασία με το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας κάνοντας χρήση της “άδειας επείγουσας χρήσης”, που δόθηκε την 11η Δεκεμβρίου 2020, μετά από πίεση της κυβέρνησης Τραμπ..

Την περασμένη εβδομάδα, ο FDA είχε αναφέρει σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι «η διαδικασία έγκρισης του εμβολίου αυτού για τον COVID-19 ήταν ανάμεσα σε υψηλότερες προτεραιότητες της υπηρεσίας και ότι επρόκειτο να λάβει την απόφασή του πριν από την ανεπίσημη προθεσμία, που είναι η 6η Σεπτεμβρίου».

Η χορήγηση πλήρους έγκρισης στο συγκεκριμένο σκεύασμα προβλέπεται να αυξήσει την εμπιστοσύνη προς αυτό και να ωθήσει περισσότερους Αμερικανούς (και όχι μόνον) να εμβολιαστούν.

Η Moderna, η εταιρεία που παράγει το δεύτερο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο εμβόλιο στη χώρα, επίσης δυνάμει άδειας επείγουσας χρήσης, κατέθεσε και αυτή, λίγο καιρό πριν, αίτηση για να εξασφαλίσει πλήρη έγκριση.

Η Johnson & Johnson, το εμβόλιο της οποίας χορηγείται σε μια δόση, δεν έχει ακόμη υποβάλει αίτηση γι ‘αυτό, πάντα κατά την εφημερίδα The New York Times.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως αναμένει ότι ο FDA θα δημοσιοποιήσει την απόφασή του για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech στις αρχές του φθινοπώρου.