Ο ελληνικός Λιγνίτης μολύνει! Όλων των άλλων όχι;

174

Του Θ. ΧΑΤΖΗΓΩΓΟΥ

Τώρα τον Αύγουστο με τις καθημερινές πυρκαγιές και τον συνεχιζόμενο καύσωνα, όλοι καταλαβαίνουν το απίστευτο  φιάσκο της κυβερνήσεως της Ν.Δ. που ονομάζεται «Κλείσιμο Λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ». Το κακό ξεκίνησε με την κυβέρνηση Σύριζα το 2016 και συνεχίστηκε επί ημερών της σημερινής κυβερνήσεως με μπροστάρη τον φανατικό οπαδό της μπαρούφας που ονομάζεται «Κλιματική Αλλαγή», κ. Κώστα Χατζηδάκη: Η Ελλάδα κλείνει εδώ και 5 χρόνια τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ ανά την Επικράτεια, στο πλαίσιο της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την… «Πράσινη Ανάπτυξη», προκειμένου να δείξει πόσο πολύ… σέβεται το Περιβάλλον! Κι όλα αυτά, ενώ η οδηγία της Ε.Ε. μας δίνει περιθώριο μέχρι το… 2025!

Το αποτέλεσμα το ζούμε όλοι αυτές τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου 2021: Καθημερινές διακοπές της ηλεκτροδοτήσεως σε όλη την Ελλάδα και απεγνωσμένες εκκλήσεις από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να ελαττώσουμε την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, που έχει φτάσει τα 9,6 γιγαβάτ ημερησίως, από τα 8,1 γιγαβάτ που καταναλώναμε το πρώτο 6μηνο του 2021…

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑ, ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΛΙΓΝΙΤΕΣ!..

Θ. Χατζηγώγος

Το έλλειμμα των 1,5 γιγαβάτ καλύπτεται κατά 15% με εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία και Τουρκία (!) πληρώνοντας πολύτιμο συνάλλαγμα σε όλους αυτούς τους γείτονες. Άλλο ένα 16% του ενεργειακού ελλείμματος καλύπτεται από την επαναλειτουργία ορισμένων λιγνιτικών μονάδων, αλλά τα 2/3 του ελλείμματος δεν καλύπτονται με τίποτα, εξ ού και οι καθημερινές διακοπές στην ηλεκτροδότηση!..

Το ακόμα πιο εξωφρενικό είναι ότι το ρεύμα που εισάγουμε από τους Βαλκανικούς μας γείτονες είναι προϊόν λιγνιτικών μονάδων!.. Δηλαδή, εμείς κάνουμε τα καλά παιδιά στην Ε.Ε. κλείνοντας τις δικές μας λιγνιτικές μονάδες, και πληρώνουμε εκατομμύρια ευρώ στους Τούρκους, τους Σκοπιανούς, τους Αλβανούς και τους Βούλγαρους, για να παράγουν ρεύμα από τον… μολυσματικό λιγνίτη και να μας το μοσχοπουλάνε!..

ΙΔΟΥ σε τι ύψη μαζοχισμού οδηγεί η απεγνωσμένη επιδίωξή μας να το παίξουμε «καλά παιδιά» και να τηρήσουμε κατά γράμμα την «πολιτική ορθότητα» της Ε.Ε. Πληρώνουμε τους άλλους για να… «αμαρτάνουν», ενώ εμείς μένουμε αναμάρτητοι για να κερδίσουμε πρώτο τραπέζι πίστα στον Παράδεισο της Πολιτικής Ορθότητος!..

ΠΟΙΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΙΖΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΛΙΓΝΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ;

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι γνωρίζω τα υπόλοιπα που λέγονται για τον πραγματικό λόγο που οι Ελληνικές Κυβερνήσεις κλείνουν βλακωδώς τις Λιγνιτικές μας Μονάδες, οι οποίες είναι πραγματικό χρυσωρυχείο και πρωτοστάτησαν επί 70 χρόνια στο «Οικονομικό Θαύμα» της Μεταπολιτευτικής Ελλάδος:  Ότι, δηλαδή, οι Έλληνες πολιτικοί παίρνουν χοντρές μίζες από τους Ευρωπαίους (Γερμανούς, κυρίως) για να προωθήσουν την «Πράσινη Ανάπτυξη», να γεμίσουν την Ελλάδα με Ανεμογεννήτριες, Αιολικά Πάρκα κι ένα σωρό άχρηστα προϊόντα που παράγουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό είναι «άλλου παπά ευαγγέλιο» και ας ασχοληθούν αυτοί που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.

Εμένα αυτό που σήμερα με ενδιαφέρει είναι να αναδείξω τον μαζοχισμό των Ελληνικών Κυβερνήσεων που έσπευσαν πρώτες σε όλη την Ευρώπη να κλείσουν τις Λιγνιτικές μας Μονάδες, ενώ όλοι οι υπόλοιποι τις διατηρούν και θησαυρίζουν από την χρήση τους, αδιαφορώντας αν μολύνεται το περιβάλλον. Μεταξύ μας, κι αυτό αμφισβητείται: Αν δηλαδή ο Λιγνίτης μολύνει περισσότερο το Περιβάλλον από τις Ανεμογεννήτριες, που μετά από 25 χρόνια είναι άχρηστες και πρέπει να ξηλωθούν.

(Πρώτη δημοσίευση στην εβδομαδιαία εφημερίδα ΣΤΟΧΟΣ της 5ης Αυγούστου 2021)