Ο δρόμος προς το μέλλον θέλει ανοιχτά αυτιά και μυαλά

102
Χάρης Βασ. Μιχαλακόπουλος

Χάρης Βασιλείου Μιχαλακόπουλος-Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου-Επικεφαλής ΑΝΑΓΕΝΕΣΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΡΓΟΥ

Με χαρά διαβάσαμε ότι ο Γ.Γ. της Πόλης μας Γιάννης Βαρελάς ήταν ομιλητής στο πρόσφατο επιστημονικό συνέδριο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το θέμα που ανέπτυξε (¨έξυπνη Πόλη¨) μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Το ότι ο Δήμος έχει, μέσα από το «Αντώνης Τρίτσης», υποβάλλει προτάσεις, μας βρίσκει επίσης σύμφωνους και το επικροτούμε.

Όμως δεν μπορεί να μην στηλιτεύσουμε την αρτηριοσκληρωτική στάση αιρετών της Δημοτικής Αρχής και υπαλλήλων, που αγνόησαν τις ίδιες και συγκεκριμένες προτάσεις μας, όταν αυτές ήρθαν στην επιτροπή διαβούλευσης προ μηνών (Δεκέμβριο του 2020) επί του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου Πύργου. Έδειξαν έτσι μερικοί-ες ότι είναι ξεροκέφαλοι και στενόμυαλοι σε ότι ιδέα έρχεται από κάπου αλλού και απορρίπτουν καθετί δεν έχουν «συμφέρον» ή να προβάλλουν την «μοναδικότητα» της ιδέας. Αυτή ακριβώς η νοοτροπία(του νέο-Ναπολέοντα και ξερολίασης) πάει το Δήμο μας πολύ πίσω και εξηγεί (μερικώς) τα χάλια που υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του.

Για να γυρίσει ο Ήλιος θέλει δουλειά πολύ….

Επιγραμματικά σας θυμίζουμε ποιες ήταν μερικές από τις προτάσεις μας που αγνοήθηκαν από τους «φωστήρες» αιρετούς και όχι μόνο. (Υπήρχαν και πολλές άλλες, εξίσου πρακτικές και ενδιαφέρουσες, που είναι κατατεθειμένες και δημοσιοποιημένες φυσικά, για όσους θέλουν να μάθουν).

Δεκέμβριος 2020-Μερικές Προτάσεις για ένα σύγχρονο Δήμο

1) Σύστημα Έκδοσης και Πιστοποίησης εγγράφων blockchain

2) Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρησης Καταστροφών ( σεισμοί- πυρκαγιές- πλημμύρες- κατολισθήσεις κλπ) και Ολιστική Πλατφόρμα Ενσωμάτωσης Δορυφορικών Δεδομένων.

3) Σύστημα χρήσης, κάλυψης και χαρτογράφησης γης με χρήση δορυφορικών δεδομένων

4) Ολοκληρωμένο πληροφορικό σύστημα για τους δημότες, αλλά και για τους επισκέπτες επίσης με τη τεχνολογία blockchain. ( πληροφόρηση για τις τρέχουσες περιβαλλοντικές συνθήκες, τυχών έκτακτες συνθήκες και μέτρα, εξατομικευμένη πληροφόρηση για λόγους υγείας, προτεινόμενες κατευθύνσεις τουρισμού-κέντρων υγείας κλπ)

5) Ολοκληρωμένο Σύστημα οργάνωσης και επικοινωνίας, που να διαχειρίζεται και δίνει λύσεις με το καλύτερο τρόπο στα αιτήματα των πολιτών.

Με την (φρούδα) ελπίδα ότι κάποιοι θα ξεκαβαλήσουν καλάμια, ευχόμαστε καλή τύχη στο Δήμο μας… Την χρειάζεται οπωσδήποτε και επειγόντως. Γιατί περί προγραμματισμού και εμπράκτων αποτελεσμάτων είναι δύσκολα τα πράγματα. Δύσκολα θα δούμε Δήμο του μέλλοντος όταν οι προτεραιότητες είναι αυτές που βλέπουμε τώρα (προσλήψεις με το σωρό-λουλούδια με το τόνο και άλλα ωραία) και όταν τα εκατομμύρια των δηλώσεων για πάσα νόσο και ασθένεια τις ακολουθούν μηδαμινά έργα ουσίας και αποτελέσματα. Δύσκολα θα δούμε Δήμο του μέλλοντος με αιρετούς και υπαλλήλους που νομίζουν ότι είναι βασιλιάδες ή βασίλισσες στο μικρόκοσμό τους.

Αλλά ξέχασα! Φταίει ο cov-19, η καμμένη γη και όχι ο Θεοδωρικάκος και οι αντι-συνταγματικές διατάξεις του, που σας έδωσε το δικαίωμα να κάνετε πλήθος αναθέσεων και άλλων ¨όμορφων¨ διαδικασιών… (αυτά μη τα λέτε γιατί θα πέσει το αφήγημα).