Η 4ετία των οραματικών έργων στον Δήμο Ναυπλιέων (2ο μέρος της τριλογίας με τίτλο “Να γιατί ο Κωστούρος θα επανεκλεγεί”)

223

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Η πρώτη θητεία του Δημήτρη Κωστούρου, ως αιρετού Δημάρχου (2014 -2019), χαρακτηρίσθηκε από το νοικοκύρεμα των οικονομικών και των υπηρεσιών του Δήμου. Ήταν μια δύσκολη 5ετία κατά την οποία το κράτος “έβαλε βαθειά το χέρι στο ταμείο των Δήμων” και περιέκοψε -μέχρι μηδενισμού- την χρηματοδότηση έργων.

Θα έλεγα πως ήταν μια “άσκηση ισορροπίας τρόμου” για όλους τους δημάρχους καθώς τους ζητήθηκε να εξυγιανθούν οικονομικά, να πληρώνουν τους υπαλλήλους και τα διοικητικά έξοδα με μειωμένες χρηματοδοτήσεις και βεβαίως να αντιμετωπίζουν τις ανάγκες των διογκωμένων (λόγω Καλλικράτη) δήμων. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα ήταν η υποχρέωση στήριξης της Κοινωνίας που κατέρρεε υπό το βάρος των μνημονιακών επιπτώσεων και της οικονομικής πολιτικής των μνημονιακών κυβερνήσεων. Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι ό Δήμος Ναυπλιέων είδε να εξαερώνονται περιουσιακά του στοιχεία αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ (οι μετοχές Κοντολέοντος στην Τράπεζα Πίστεως), από τις αποδόσεις των οποίων συντηρούσε το πράσινο της πόλης και έκανε διάφορα μικρά αναγκαία έργα.

Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Η προώθηση του εθελοντικού κινήματος, με έμπνευση ή στήριξη της δημοτικής αρχής αποτέλεσε σημαντική στρατηγική επιλογή και απέδωσε σημαντικό αποτέλεσμα. Αναπτύχθηκαν Κοινωνικές δομές παροχής τροφίμων (Κοινωνικό Παντοπωλείο), υποστηρικτικής μόρφωσης (Κοινωνικό Φροντιστήριο), προσφοράς υπηρεσιών υγείας (Κοινωνικό Ιατρείο), ενώ στηρίχθηκαν οι Παιδικοί Σταθμοί και η Βοήθεια στο Σπίτι με πρόσθετες χρηματοδοτήσεις. Κορυφαίο έργο η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στο Συσσίτιο της Ευαγγελίστρια που σίτιζε και σιτίζει με επάρκεια και διακριτικότητα 150 οικογένειες σε καθημερινή βάση.

Ανάλογο έργο βλέπουμε και στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ναυπλίου που κατάφερε παράλληλα με την ελάφρυνση των λογαριασμών και την καθιέρωση Κοινωνικού Τιμολογίου να προωθήσει το πόσιμο νερό στις Τοπικές Κοινότητες που υπέφεραν από την έλλειψή του.

Οραματικά έργα -εκ των πραγμάτων- δεν ολοκληρώθηκαν στην διάρκεια της 5ετίας αυτής. Ολοκληρώθηκαν όμως μια σειρά από σπουδαίες μελέτες (Μάστερ πλαν του λιμανιού, Αναπτυξιακός σχεδιασμός του δήμου, προώθηση φάσεων του Σχεδίου πόλης, Μελέτη Τουριστικού σχεδιασμού) που έδειχναν την θέληση της δημοτικής αρχής να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία χρηματοδότησης, αμέσως μετά την λήξη των μνημονιακών περιορισμών.

Οι Δημότες αναγνωρίζοντας το ισόρροπο και νοικοκυρεμένο έργο της 5ετίας έδωσαν στις εκλογές του 2019 καθαρή εντολή (από την πρώτη Κυριακή) στον Δημήτρη Κωστούρο, προκειμένου να οδηγήσει τον Δήμο για μια 4ετία ακόμη.

Η 4ετία 2019 – 2023, όπως όλα δείχνουν θα είναι η 4ετία που ο Δημήτρης Κωστούρος θα σφραγίσει με έργα. Έργα που υπηρετούν το σχεδιαζόμενο αναπτυξιακό πρόσωπο του μέλλοντος.

Οι αναπλάσεις του Ψαρομαχαλά και των υπολοίπων περιοχών της Παλαιάς Πόλης (που έχουν ήδη ξεκινήσει), η επαναστατική μεταμόρφωση του οδικού άξονος της Αιγίου (που ξεκινά εντός του Φθινοπώρου), η ολοκλήρωση της εκβάθυνσης του Λιμανιού (οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και επίκειται η παράδοση προς χρήση στα κρουαζιερόπλοια), η έναρξη της κατασκευής της μαρίνας (τον Οκτώβριο εγκαθίσταται ο εργολάβος), η αξιοποίηση τμημάτων από τον χώρο του ΚΕΜΧ για κατασκευή Σχολικών Μονάδων και πιθανώς Συνεδριακού Κέντρου (ανακοινώθηκε προ ολίγων ημερών), το στήσιμο του Open Mall (έχει ήδη ξεκινήσει), ο κόμβος ρύθμισης της κυκλοφορίας στο Λιμάνι (παραδόθηκε και αναμόρφωσε την παραλιακή είσοδο της πόλης), είναι έργα που βρίσκονται ήδη σε φάσεις ολοκλήρωσης, κατασκευής ή διαγωνισμού ανάθεσης. 

Η τρέχουσα θητεία του Δημήτρη Κωστούρου δικαιώνει τον στρατηγικό σχεδιασμό του. Έναν σχεδιασμό που άντεξε ακόμη και τις απρόβλεπτες συνθήκες που επέβαλαν τα μέτρα αντιμετώπισης της  πανδημίας κορωναϊού, δημιουργώντας νέες προϋποθέσεις αξιοποίησης των ευκαιριών που παρουσιάζονται.

Οι νέοι που βρίσκουν εργασία εντός του δήμου, τα προϊόντα της περιοχής που βρίσκουν αγορές εντός του δήμου, οι κορυφαίες προσωπικότητες της Ελλάδος και της Ευρώπης που τιμούν τον δήμο, η επισκεψιμότητα Ελλήνων και ξένων τουριστών που απέκτησε εκ νέου θετικό πρόσημο, είναι τα δεδομένα της δικαίωσης της Δημοτικής Αρχής και της υποχρέωσης των αιρετών και των δημοτών να θέσουν τον πήχη απαιτήσεων για την επόμενη 5ετία, ακόμα πιο ψηλά.

Είναι τα δεδομένα που με οδηγούν να υπογράψω με βεβαιότητα την άποψή μου ότι «Ο Δημήτρης Κωστούρος θα κληθεί για μια ακόμη 5ετία να διοικήσει τον Δήμο Ναυπλιέων».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το 3ο ενυπόγραφο άρθρο, της τριλογίας που έγραψα με αφορμή τα δύο χρόνια της σημερινής θητείας της δημοτικής αρχής, θα έχει τίτλο «Η αντιπολίτευση εκλέγει τον Κωστούρο»).

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ στον σύνδεσμο https://akromolio.gr/2021/07/%ce%bd%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%bf-%ce%ba%cf%89%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%b8%ce%b1-%ce%b5%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%b3%ce%b5%ce%af-%ce%ac%cf%81/