Στα Σάλωνα φυσούσε Ελευθερία

170

-Αδέρφια, τι καρτεράμε;

Φωνάζει ο Πανουργιάς και τα παλληκάρια του ξεχύνονται στις 27 του Μάρτη να πάρουν τα Σάλωνα. Οι Τούρκοι, βλέποντας την ορμή τους, την παρατάνε κι ανεβαίνουν στο φράγκικο κάστρο, που τα ερείπια του ίσαμε τις μέρες μας ωσάν κορώνα στέκονται πάνω από την Άμφισσα.

Τους μπλοκάρουν από παντού οι δικοί μας. Ο Γιάννης ο Γκούρας βαστάει από τα αριστερά και ο Μανίκας από τα δεξά.

Άδικα καρτεράνε βοήθεια οι Τούρκοι και το λιγοστό νερό που είχαν τελειώνει. Δεν τους μένει άλλο παρά να παραδοθούν σ’ αυτούς, που ως χτες είχαν ραγιάδες τους.

Φτάνουνε οι μπέηδες στο στρατόπεδο των χαΐνηδων.

-Ποιος είναι ο αφέντης σας να προσκυνήσουμε; ρωτάνε.

-Εγώ είμαι πια ο αφέντης σας κι εμένα θα προσκυνήσετε! τους αποκρίνεται περήφανα ο Πανουργιάς.

Μετά από δέκα τέσσερεις μέρες πολιορκίας οι Τούρκοι τ’ αποφασίζουν. Ξεταμπουρώνονται από το Κάστρο και ο Πανουργιάς καθιστός έξω από την Πύλη τους βλέπει να παραδίδουν τ΄ άρματά τους.

Παραδόθηκαν στις 10 του Απρίλη, ανήμερα της Λαμπρής.

Ένα από τα πιο δυνατά κάστρα της Ρού­μελης βρισκόταν στα χέρια των Ελλήνων. Στα Σάλωνα φυσούσε Ελευθερία

Ο Νικολάκης ο Μητρόπουλος, ο γενναίος οπλαρχηγός της ανατολικής Ρούμελης, ανεβαίνει στην κορυφή του κάστρου, καρφώνει το μπαϊράκι του και η τρίχρωμη σημαία με τον Σταυρό φουσκώνει περήφανα από τον αγέρα πάνω από τα Σάλωνα.

ΠΗΓΗ: ΕΔΩ

Η Άμφισσα, Σάλωνα κατά την τουρκοκρατία, ήταν η πρώτη πόλη της Στερεάς Ελλάδας που επαναστάτησε κατά των Τούρκων αμέσως μετά την κήρυξη της Επανάστασης στις 25 Μαρτίου 1821. 

Οι επαναστατικές δυνάμεις υπό τον οπλαρχηγό Πανουργιά, πέτυχαν την πρώτη τους σημαντική νίκη, απελευθερώνοντας λίγες μέρες αργότερα το φημισμένο της κάστρο.

Το Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης, στεγάζεται στην οικία του οπλαρχηγού Πανουργιά στο ιστορικό κέντρο της Άμφισσας.