Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων: Ελεύθερη η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους

142
Ακρόπολη-Επικούρειος Απόλλων
Καρυάτιδα-Μουσείο Λονδίνου

Με ελεύθερη είσοδο στους υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους (που λόγω των υγειονομικών μέτρων είναι οι μόνοι χώροι πολιτισμού οι οποίοι προς το παρόν λειτουργούν), θα γιορταστεί σήμερα Κυριακή 18 Απριλίου 2021, η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών.

 

Αφροδίτη της Μήλου-Λούβρο

Ο θεσμός, που κάθε χρόνο εορτάζεται την ίδια ημερομηνία, δηλαδή στις 18 Απριλίου, μετράει 38 έτη από την καθιέρωσή του. Αποτελεί πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών- ICOMOS, η οποία προτάθηκε κατά τη Γενική Συνέλευσή του στην Τυνησία, το 1982, για να εγκριθεί με σχετικό ψήφισμα της UNESCO το 1983, κατά την 22η Γενική της Συνέλευση.

Στόχος της παγκόσμιας αυτής μέρας είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και της Πολιτείας για τα πολιτιστικά αγαθά, υλικά και άυλα, αλλά και για την ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική και πολιτιστική ζωή.

 

Ναός της Ατρέμιδος-Έφεσσος

Με την ευκαιρία της ημέρας ας μην ξεχνάμε επίσης και τις κλεμμένες αρχαιότητες μας και τα Μνημεία Πολιτισμού του Ελληνισμού που βρίσκονται σε όλη την οικουμένη δίνοντας τους το ΦΩΣ του Ελληνισμού.