Οικονομική Αιμορραγία των Δήμων από την ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες.

190
ΧΑΡΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Γράφει ο Χάρης Βασιλείου Μιχαλακόπουλος…

Τα κάνατε «θάλασσα» παντού. Λογικό είναι να τα κάνετε και στη θάλασσα και στις παραλίες, που είναι το «φυσικό» πεδίο.

Κεντρικό Κράτος εναντίον τοπικής αυτοδιοίκησης, επεισόδιο νο …..(έχει χαθεί το μέτρημα).

Εν αρχή ήταν ο Θεοδωρικάκος, που με ατέλειωτες ΚΥΑ, ακύρωσε το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019 με πρόφαση την «κυβερνησιμότητα» των Δήμων. Ακύρωσε τα Περιφερειακά και Δημοτικά συμβούλια και από κορυφαία όργανα τα έκανε «αποπαίδια» των Οικονομικών επιτροπών. Στη συνέχεια (με αφορμή τον cov-10) οι Δήμαρχοι διαχειρίστηκαν τεράστια ποσά (ως ενίσχυση) και με fast truck διαδικασίες. Έτσι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι «βολεύτηκαν» και «μούγγωσαν» για να τους κρατά ανοιχτή την κάνουλα της ρευστότητας το ΥΠ.ΕΣ.

Αυτές τις ημέρες στα περισσότερα Δ.Σ συζητούν και παίρνουν αποφάσεις στο θέμα της ναυαγοσωστικής κάλυψης. Το  π.δ. 71/2020 με τις νέες υποχρεώσεις που προσθέτει στους Δήμους για τη ναυαγοσωστική κάλυψη, πολλαπλασιάζει το κόστος.

Τον Ιούνιο ο Πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα πάντα με όσα είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, «δεσμεύτηκε δημοσίως ότι θα καλύψει αυτό το κόστος», «δήλωσε ότι όλη αυτή η προσπάθεια της επικαιροποιησης του π.δ. είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι το κόστος που προκύπτει, προφανώς αυτά τα 11 – 12 εκατομμύρια, είναι μηδαμινό και αμελητέο μπροστά στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής». εδώ

Στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Γρ. Κωνσταντέλλος, ενημέρωσε τους Συναδέλφους του πως σε σύσκεψη με τρεις Υπουργούς (μεταξύ των οποίων και ο Γ. Γεραπετρίτης), προέκυψε ότι η Κυβέρνηση αρνείται να καλύψει το επιπλέον κόστος 11 – 12 εκατομμυρίων, που προκαλεί το δικό της π.δ. 71/2020 με τις νέες υποχρεώσεις που προσθέτει στους Δήμους για τη ναυαγοσωστική κάλυψη.

Στη σύσκεψη ο Θ. Σκυλακάκης, αρνούμενος να δώσει τα λεφτά που δικαιούται η Αυτοδιοίκηση, έφτασε σε σημείο να κάνει «ανεδαφικές» προτάσεις, όπως οι Δήμαρχοι «να χρεώσουν τη ναυαγοσωστική κάλυψη στους λουόμενους ακόμα και στις ελεύθερες παραλίες».

Εάν μέσα σε όλα αυτά υπολογίσουμε ότι οι κατά τόπους Λιμενικές αρχές ορίζουν ως «πολυσύχναστες» παραλίες όλο και πιο πολλές (η αλλαγή πλαισίου και σε αυτό το κομμάτι είναι πολύ μεγάλο θέμα), προσπαθώντας να είναι καλυμμένες σε περίπτωση ατυχήματος ή δυστυχήματος, η επιβάρυνση που θα προκύψει στα ταμεία των Δήμων ( ουσιαστικά στις τσέπες των Δημοτών) θα είναι ακόμα μεγαλύτερη από τα ποσά που αναφέρθηκαν.

Ζητείτε λογικός άνθρωπος-σε υπεύθυνη θέση, να εξηγήσει στους Κυβερνώντες ότι τα «μπάνια του λαού» ΔΕΝ είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. Επίσης ζητείτε και θάρρος από τις ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ, ώστε να μπορεί να «τριπλάρει» αυτό το οικονομικό στραγγάλισμα με άλλα μέτρα, που θα είναι εξίσου αποτελεσματικά και πολύ πιο οικονομικά.

Φυσικά γνωρίζουμε ότι η ελίτ που Κυβερνά ούτε «λαός» είναι, ούτε τη λέξη «ανάγκη» γνωρίζει.

Πληροφορίες για τα επίμαχα άρθρα μπορείτε να διαβάσετε και εδώ