Ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα της ιστορίας του “Πελαργού”. Πως ξεκίνησε από τη Νέα Κίο, μεταφέρθηκε στη Γαστούνη και τώρα…

457
Το πρώτο εργοστάσιο στην παραλία της Νέας Κίου (Αργολίδα)

Οι οικονομικές εφημερίδες φιλοξένησαν την είδηση ότι, μεγάλη πολυεθνική αγόρασε την βιομηχανία επεξεργασίας τομάτας ΠΕΛΑΡΓΟΣ που έχει το εργοστάσιο παραγωγής της στη Γαστούνη Ηλείας και σκοπεύει να την χρησιμοποιήσει για την προώθηση του προϊόντος που ήδη βλέπουμε στα ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ με το όνομα «Χωριό». Από το ίδιο εργοστάσιο παράγεται και η επεξεργασμένη τομάτα με την ονομασία ΠΟΥΜΑΡΟ.

Για τον δημιουργό της βιομηχανίας ντομάτας ΠΕΛΑΡΓΟΣ, Γεράσιμο Καραμέλη, το πρώτο εργοστάσιο που λειτούργησε στη Νέα Κίο Αργολίδας το 1930, τη μεταφορά του στην Γαστούνη Ηλείας για να βρίσκεται κοντά στους τόπους παραγωγής της πρώτης ύλης και τις μετέπειτα αλλαγές ιδιοκτησίας, λόγω έλλειψης ικανής διαδοχής, διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια.

Ο «Πελαργός» της Νέας Κίου, Τάσου Καραμέλη

Πρόκειται για τη μοναδική ιστορία μιας Αργολικής βιομηχανίας, γραμμένη μάλιστα από τον ίδιο τον Διευθυντή της, που έρχεται να συμπληρώσει την ιστορία της βιομηχανίας της περιοχής. Η Ναυπλιακή Εταιρία Κονσερβών Ο ΠΕΛΑΡΓΟΣ, στη Νέα Κίο, με έδρα το Ναύπλιο, ιδρύθηκε το 1930 από τον Κιώτη πρόσφυγα Γεράσιμο Καραμέλη, πατέρα του συγγραφέα. Είχε έρθει στην πόλη μας από το 1922 και σε λίγα μόλις χρόνια έγινε μεγαλέμπορος τροφίμων, προμηθευτής του Στρατού, των φρουρίων και των Αγροτικών Φυλακών Τίρυνθας.  Η παλιά Κίος, ελληνική πόλη 10.000 κατοίκων απέναντι από την Κωνσταντινούπολη, ήταν μια ακμάζουσα πόλη, τελείως εξευρωπαϊσμένη.

Αργότερα, το 1968, ο ΠΕΛΑΡΓΟΣ αναγκάστηκε να χτίσει νέο εργοστάσιο στη Γαστούνη της Ηλείας, όπου υπήρχε άφθονη πρώτη ύλη. Επίσης έδινε μεγάλο μέρος της παραγωγής του και στα σούπερ μάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ, που μεταγενέστερα αγόραζε μόνον από τον ΚΥΚΝΟ. Ο συγγραφέας αναφέρει όλες τις τεχνικές βελτιώσεις της παραγωγής με δικιά του πρωτοβουλία και τεχνικούς από ξένες χώρες, που μετακάλεσε, και καταλήγει με την πώληση του ΠΕΛΑΡΓΟΥ της Νέας Κίου το 1989 στη STAR, δηλαδή την ΕΛΑΪΣ, της Ιταλίας (μάρκα PUMMARO), επειδή δεν υπήρχε μέλος της οικογενείας ικανό να συνεχίσει τη διεύθυνση. Τότε, σε δυναμικότητα τοματοπολτού, ο ΠΕΛΑΡΓΟΣ βρισκόταν στη 10η θέση σε μέγεθος εταιρίας και στη 2η, μετά τον ΚΥΚΝΟ, την αρχαιότερη εταιρία τοματοπολτού (1915)

Ολόκληρη την Ιστορία αυτής της Ιστορικής βιομηχανίας στην Αργολική γη, μπορείτε να την διαβάσετε εδώ

Πάμε τώρα να δούμε τη σύγχρονη Ιστορία αυτής της Βιομηχανίας, που πλέον φεύγει δυστυχώς από Ελληνικά χέρια.

Ιούνιος 1989. Η ιταλική STAR Prodotti Alimentari και η “Μέλισσα – Κίκιζας” εξαγοράζουν το εργοστάσιο τοματικών προϊόντων «ΠΕΛΑΡΓΟΣ» στη Γαστούνη της Ηλείας. Ένα εργοστάσιο που κουβαλούσε μεγάλη ιστορία καθώς, αρχικά στην Νέα Κίο και μετέπειτα στη Γαστούνη όπου και χτίστηκε από την οικογένεια Καραμέλη η νέα μονάδα, έφτασε να αποτελεί σημείο αναφοράς για την παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας στη χώρα.

Η εξαγορά του αποτέλεσε την αρχή για τη δημιουργία ενός από τα πιο πετυχημένα brands στην ελληνική αγορά τροφίμων, του Pummaro. Η επιτυχία του ήταν τόσο μεγάλη που δέκα χρόνια μετά, το 1999, θα πωλούνταν στον κολοσσό Unilever, σηματοδοτώντας ένα deal που την περίοδο εκείνη ήταν από τα μεγαλύτερα της εποχής.

Κοντά μια δεκαετία έπειτα από εκείνη την εξαγορά, ο πολυεθνικός όμιλος επιχείρησε – ανεπιτυχώς – να πουλήσει τον κλάδο των τοματικών, μαζί με αυτό του ελαιόλαδου και τις μαργαρίνες. Τον Σεπτέμβριο του 2017, η Unilever αποφασίζει να απεμπλακεί από δραστηριότητες που δεν εντάσσονταν στο core business του. Τελικά, σε εκείνο το προς πώληση πακέτο συμπεριλήφθηκε το ελαιόλαδο της Ελαΐς, ενώ έμεινε εκτός ο ελληνικός κλάδος των τοματικών προϊόντων.

Σήμερα, 21 χρόνια μετά την απόκτηση του Pummaro και μια τουλάχιστον άγονη προσπάθεια πώλησης της συγκεκριμένης δραστηριότητας, η «Μινέρβα» τελικά αποκτά ένα κομμάτι της Unilever και δη τον κλάδο τοματικών προϊόντων, που περιλαμβάνει τα εμπορικά σήματα Pummaro και Pelargos, καθώς και το ιστορικό εργοστάσιο της Γαστούνης. Η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές –η οποία φημολογούνταν εδώ και αρκετές εβδομάδες– ανακοινώθηκε επισήμως, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό το τίμημα. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021, ενώ προβλέπεται ότι το σύνολο των εργαζομένων θα μεταφερθεί στον νέο ιδιοκτήτη.

Μετά την απόκτηση της Μινέρβα το 2019 έναντι τιμήματος 41,5 εκατ. ευρώ, η Deca Investments, συμφερόντων του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ενισχύει το χαρτοφυλάκιο της με ένα ακόμη ισχυρό brand αυτό της Pummaro με στόχο να καταστεί πρωταγωνιστής στα τοματικά προϊόντα.

Το εργοστάσιο της Γαστούνης, απασχολεί 22 άτομα και το Pummaro διατηρεί σημαντικό μερίδιο αγοράς της τάξης του 41% με 42% στην κατηγορία passata (συμπυκνωμένος χυμός), 20% στην κατηγορία της ψιλοκομμένης τομάτας και 8%στην κατηγορία πελτέ τομάτας. Ο συνολικός τζίρος του υπό πώληση τομέα τοματοειδών της Unilever δε, υπολογίζεται στα 12 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η απόκτηση του brand Pummaro δημιουργεί σημαντικές συνέργειες στην DECA Investments, η οποία ελέγχει το 75% της Damavand S.A. που δραστηριοποιείται στην μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, κυρίως τομάτας και χυμών φρούτων και τη Μινέρβα Ελαιουργική. Η ιστορία της ΜΙΝΕΡΒΑ ξεκινάει το 1897 όταν ιδρύεται η εταιρεία «Καρακώστας – Γιαννάκος» με αντικείμενο τις εισαγωγές και εξαγωγές εδωδίμων και αποικιακών. Το 1933 υιοθετεί για πρώτη φορά στη μέχρι τώρα διαδρομή της τον διακριτικό τίτλο «Εταιρεία Ελαίων Μινέρβα». Το 1977 στην εταιρεία εισέρχεται και αποκτά τον έλεγχο ο ξένος όμιλος PZ Cussons και ένα χρόνο μετά μετονομάζεται σε «Μινέρβα Ανώνυμος Εταιρεία Ελαιουργικών Επιχειρήσεων».

Η Deca Investments έχει ακόμα ισχυρή μετοχική παρουσία, εκτός από τη «Μινέρβα», στην Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, ενώ κατέχει μικρό ποσοστό και στη Megas Yeeros.

ΠΗΓΗ: NEWMONEY