Οι Κοινωνικές Δομές των ΟΤΑ στην «πρώτη γραμμή» απέναντι στην Πανδημία.
“Δείχνουν τον δρόμο και για τη μετά Covid-19 εποχή”
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο μιας αποκεντρωμένης τακτικής με ενισχυμένες οικονομικά δράσεις μπορεί να έχει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην περίοδο της πανδημίας και στην αντιμετώπιση των συνεπειών της.
Αυτό τονίζει με δήλωσή του ο υπεύθυνος Τύπου του Τομέα Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ. Λευτέρης Βαρουξής, σημειώνοντας παράλληλα την απαιτούμενη συνεργασία Κράτους και Δήμων αλλά και των επιπέδων μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού στη διοίκηση των ΟΤΑ και Περιφέρειας αντίστοιχα.
Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρουξής όλο αυτό το χρονικό διάστημα της κρίσης του Covid-19 η Τ.Α. αποδείχθηκε σταθερή, έντονα ανθρώπινη, επίμονα αλληλέγγυα και εξαιρετικώς αποτελεσματική κυρίως στην αρωγή και τη φροντίδα πολλών ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων.
Οι Κοινωνικές Δομές στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έδρασαν άμεσα, καθοριστικά και μεθοδικά, και το ίδιο συνεχίζουν να κάνουν και τώρα δείχνοντας σε όλους μας, το φιλικό «πρόσωπο» απέναντι σε κάθε δημότη που αισθάνεται αποξενωμένος και πραγματικά είναι ανήμπορος να αντιμετωπίσει τις οικονομικές κυρίως συνέπειες του κορωνοϊού.
Και σαφώς πρόκειται για μία δράση για την κοινωνία μας, που δεν έρχεται τυχαία από τους Δήμους μας. Μπροστά στην πίεση των συνθηκών της πανδημίας οι Κοινωνικές υπηρεσίες και δομές με τη στήριξη αξιοσημείωτων εθελοντικών πρωτοβουλιών ήσαν πανέτοιμες, γνωρίζοντας ακριβώς τις τοπικές ιδιαιτερότητες, τα προβλήματα της περιοχής και τις ανάγκες των συνανθρώπων τους.
Για τον λόγο αυτό – συνέχισε ο Λευτέρης Βαρουξής – οφείλουμε να τους συγχαρούμε, να ζητήσουμε από τα αρμόδια Όργανα της Πολιτείας να τους στηρίξουν έμπρακτα και με την επέκταση ή τη διεύρυνση σχετικών προγραμμάτων και να προβάλλουμε τον τόνο της ενθάρρυνσης σε τομείς του κοινωνικού συνόλου που θα μπορούσαν με τη σειρά τους να ενισχύσουν οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια.
Πρόσθεσε τέλος ότι η δουλειά που έχει γίνει μέχρι τώρα αποτελεί και ένα πρότυπο λειτουργίας στο συγκεκριμένο χώρο των Δήμων που θα πρέπει αναμφίβολα να αξιοποιηθεί και για τη μετά την υγειονομική κρίση, εποχή.
Σήμερα «μαθαίνουμε» από όσα βιώνουμε και κρατούμε τα καλά «παραδείγματα» για τους ΟΤΑ και την κοινωνία μας, και αύριο έχουμε καθήκον και το «χρωστάμε» σε όσα περνάμε ή θα περάσουμε ακόμα να τα διαχειριστούμε ανάλογα και να μην τα ξεχάσουμε ποτέ στην καθημερινότητά μας.