Η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία αναβιώνει τους ήρωες του 1821 δια χειρός “Skitsofrenis” (Οι Δήμοι και τα έργα που θα δημιουργηθούν)

408
ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΖΗΣ

Η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία από τις 21 Ιανουαρίου ξεκίνησε  μια ακόμα δράση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αναβίωσης των μορφών των Αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης. Το πρόγραμμα αυτό γίνεται σε συνεργασία με όλους τους Δήμους της Μεσσηνίας και αφορά έργα γκράφιτι των αγωνιστών του 1821. Για τη δημιουργία αυτών των έργων επιλέχτηκε ο καταξιωμένος καλλιτέχνης Κώστας Λούζης «skitsofrenis».

Κάθε Δήμος επιλέγει την παράσταση που έχει σχέση με την τοπική του ιστορία καθώς και το κτίριο επί του οποίου θα ζωγραφιστεί.  Τέλος Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκαν τα πορτραίτα των μορφών του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και του Μούρτζινου Τρουπάκη. Η παράσταση αυτή διαστάσεων 3Χ3 μ έγινε σε ξύλο θαλάσσης, γιατί το καλούσε η ανάγκη του λιθόκτιστου κτιρίου του Δημαρχείου στην Καρδαμύλη επί του οποίου αναρτήθηκε την 1η Μαρτίου 2021, αφού αυτές ήταν οι επιλογές του Δήμου Δυτικής Μάνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Δυτικής Μάνης έφερε σε πέρας πρώτος τη συνεργασία για την ολοκλήρωση του έργου. Αυτό μπορεί να έχει σχέση και με την ιστορία των Μανιατών στον Αγώνα.

Στην Καλαμάτα πραγματοποιήθηκε την, Κυριακή 14 Μαρτίου, στην πλατεία των Αγίων Αποστόλων μια παράσταση με τις μορφές των Πετρόμπεη, Κολοκοτρώνη, Παπαφλέσσα, Αναγνωσταρά και Νικηταρά. 

Ο Δήμος Μεσσήνης επέλεξε τον αγωνιστή Δημήτριο Παπατσώνη που καταγόταν από το Ναζήρι τη σημερινή Εύα του Δήμου Μεσσήνης. Η οικογένειά του ήταν προεπαναστατικά από τις σημαντικότερες της συγκεκριμένης περιοχής. Σκοτώθηκε σε ηλικία 27 ετών, τον Ιούνιο του 1825 κατά τη μάχη των Τρικόρφων εναντίον των αιγυπτιακών δυνάμεων του Ιμπραήμ. Η μορφή του αγωνιστή φιλοτεχνήθηκε από τον καθηγητή χαρακτικής και Διευθυντή του Μουσείου «Κατσουλίδη» Τάκη Κατσουλίδη, ο οποίος με μεγάλη χαρά μας επέτρεψε να γίνει αντίγραφο του έργου και να αναρτηθεί στο Δημοτικό Σχολείο Εύας.

Στο Δήμο Οιχαλίας έχουν προταθεί οι Ντρέδες, οι οποίοι ήταν Έλληνες Αρβανίτες από την περιοχή της Β. Ηπείρου. Οι Σουλιμοχωρίτες – Ντρέδες, έλαβαν μέρος συνολικά σε τριάντα έξι (36) μάχες κατά τον οχτάχρονο αγώνα 1821-1827 τόσο κατά των Τούρκων κατακτητών όσο και κατά των Αιγυπτίων εισβολέων. Προτείνεται η παράσταση να περιλαμβάνει τον Κολοκοτρώνη, το Γιαννάκη Μέλλιο, το Γιαννάκη Γκρίτζαλη, τον παπά – Δημήτρη Τζώρη και κατόπιν θρυλικό Παπατσώρη και τον όρκο των Ντρέδων.

Στο Δήμο Τριφυλίας έχει προταθεί ο  Παπαφλέσσας λόγω της γειτνίασης με το Μανιάκι.

ΠΗΓΗ:  https://www.messinialive.gro