Στο Γεράκι (Λακωνία) θα εκπαιδεύσουν Υφάντρες. Ένα ακόμα βήμα προς τη δημιουργία Μουσείου Υφαντικής Τέχνης

197
Πρωτεργάτες/τριες στη διάσωση στοιχείων του Πολιτισμού μας.

Γράφει η Μαργαρίτα Σπυριδάκου στο προσωπικό της facebook αναφερόμενη στην υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης, από τον Περιφεριάρχη Πελλοποννήσου Παναγιώτη Νίκα στη Σπάρτη, που αφορά την υλοποίηση δράσης εκπαίδευσης της Υφαντικής Τέχνης στο Γεράκι.

«Με μεγάλη μου χαρά, πληροφορήθηκα σήμερα την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης από τον Περιφεριάρχη Πελλοποννήσου στη Σπάρτη, που αφορά την υλοποίηση δράσης εκπαίδευσης της Υφαντικής Τέχνης στο Γεράκι.

Η εν λόγω δράση αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία ανάδειξης της μακραίωνης ιστορίας της υφαντικής τέχνης της περιοχής, της τέχνης του όρθιου ξύλινου αργαλειού, η οποία συνάντησε την ακμή της την εποχή της Τουρκοκρατίας αλλά και της Επανάστασης, με σπουδαία κειμήλια να καταμαρτήρουν

τη σημαίνουσα συμβολή του Γερακίου στην διαμόρφωση της λαογραφικής παράδοσης της Λακωνίας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γερονθών για την αγαστή και αδιάλλειπτη συνεργασία που είχαμε από την αρχή των διαβουλεύσεων, τον Ιούλιο του 2020 όπου μετά από πρόσκληση του Συλλόγου επισκέφτηκα το Γεράκι και συνάντησα μέλη του Συλλόγου και φορείς της Περιοχής.

Επιθυμία όλων μας είναι το κοινό όνειρο της διαφύλαξη της Υφαντικής Τέχνης στην περιοχή του Γερακίου και της μετάδοσης της στις επόμενες γενιές.

Ο δραστήριος χαρακτήρας του Συλλόγου, αποτελεί και το κύριο συστατικό επιτυχίας του εγχειρήματος.

Όλα τα παραπάνω θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν, χωρίς την ακούραστη συμμετοχή των σπουδαίων υφαντριών που καταβάλλουν καθε δυνατή προσπάθεια διατήρησης της τέχνης στην περιοχή.

Στόχος μου, όπως και της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι να συμβάλλουμε δυναμικά σε όλες τις δράσεις που θα ακολουθήσουν με όραμα την ανάδειξη του υπέροχου αυτού τόπου καθως και της ίστορικής και λαογραφικής του διαδρομής. Προς αυτήν την κατεύθυνση το επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία ενός Μουσείου Υφαντικής Τέχνης στο Γεράκι για το οποίο ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών είχε καταθέσει πρόταση στην Εθνική Επιτροπή για τον Εορτασμό των 200χρονων και κατά τη θητεία μου ως Εντεταλμένη πρότεινα να ενσωματωθεί στην Πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Τρίτσης του Υπουργείου Εσωτερικών, στο πλαίσιο πρόσκλησης σχετικής με την εν λόγω επέτειο.

Θα εξακολουθήσω δε να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις αυτή αλλά και κάθε άλλη αναπτυξιακή προσπάθεια στη Λακωνία.

Η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομίας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ανάδειξης της εθνικής μας ταυτότητας».