Με τι δεδομένα κρίνει και εισηγείται η Επιτροπή των Ειδικών για την αντιμετώπιση της COVID -19;

176

Η αποκαλούμενη Επιτροπή των Ειδικών, ανέβαλε για τρείς ημέρες την συνεδρίασή της, όπου θα αποφάσιζε την εισήγηση μέτρων για την αντιμετώπιση της υφιστάμενης κατάστασης της επιδημίας COVID -19. Δεν έκριναν όμως αναγκαίο να ενημερώσουν και το πόπολο για τους λόγους της αναβολής. Και ας εξαρτάται η ζωή μας, κυριολεκτικά και μεταφορικά, από τις αποφάσεις της.

Στην κοινωνία τρία ερωτήματα αιωρούνται χωρίς ποτέ η κυβέρνηση (που συγκρότησε την Επιτροπή) να έχει απαντήσει:

ΠΡΩΤΟΝ: Γιατί επιλέχθηκαν για την Επιτροπή, τα συγκεκριμένα άτομα και όχι κάποια άλλα;

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Η παραμονή τους στην Επιτροπή εξαρτάται από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των προτάσεών τους ή από την φιλική διάθεση κάποιων κυβερνητικών παραγόντων;

ΤΡΙΤΟΝ: Η Επιτροπή δίνει τα δεδομένα στον πρωθυπουργό μαζί με την εισήγησή της, με βάση την οποία αυτός αποφασίζει ή ο πρωθυπουργός αποφασίζει με βάση τα στοιχεία που παρακολουθεί μέσω του προγράμματος της εταιρείας Palantir Technologies.

Μία ημέρα πριν από τις εξαγγελίες της Παρασκευής, αντιγράφω μια ανάρτηση του Δημήτρη Κρανιά από το προσωπικό του facebook με τίτλο «Επειδή τα πράγματα ζόρισαν και η συνέχεια…», που αν και έγινε προ δεκαημέρου, διατηρεί στο ακέραιο τον προβληματισμό που εκφράζει, με βάση την παράθεση πολλών  ενδιαφερόντων στοιχείων.

Δημήτρης Κρανιάς

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

  1. Περίπου 373.000 πολίτες έχουν εμβολιασθεί πλήρως (1η και 2η δόση).
  2. Από τους εμβολιασθέντες ή προτιθέμενους να εμβολιασθούν 212.000 είναι ηλικίας 85+ (57% της Ηλικιακής Κατηγορίας), 230.000 είναι 80-84 ετών (58% της η.κ.), 282.000 είναι 75-79 ετών (65% της , 350.000 είναι 60-64 ετών (50% της η.κ.)
  3. Ένα από τα πιο αξιόλογα μέλη της επιστημονικής κοινότητας, που ασχολείται με την πανδημία (Κοτανίδου) δηλώνει ευθαρσώς ότι η Επιτροπή έχει χάσει το σωστό δρόμο και λαμβάνονται λάθος αποφάσεις.
  4. Η επικεφαλής της Εθνικής επιτροπής εμβολιασμών (Θεοδωρίδου) δηλώνει ότι χρειάζεται κινητοποίηση για τον εμβολιασμό.
  5. Στην ίδια ενημέρωση (8.3.20) ανακοινώνεται η ύπαρξη μελετών, σύμφωνα με τις οποίες ο κίνδυνος να ασθενήσει κάποιος μειώνεται κατά 80%.

ΟΙ ΕΥΛΟΓΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

  1. Γιατί ο Γ.Γ. πρωτοβάθμιας αναμιγνύει στα στοιχεία (αριθμούς) εμβολιασθέντες και προτιθέμενους να εμβολιασθούν; Είναι σα να προσθέτεις μήλα με πορτοκάλια.
  2. Από τις 373.000 πλήρως εμβολιασμένους πόσοι είναι υγειονομικό προσωπικό, πόσοι «ειδικές κατηγορίες» και πόσοι γενικός πληθυσμός;
  3. Με βάση ποια στοιχεία γίνεται διάκριση στις ευπαθείς ομάδες Α και Β; Από τον Π.Ο.Υ. η κατηγορία δείχνει ενιαία (WHO- Science in 5- Episode 15).
  4. Υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης του εμβολιαστικού σχεδιασμού;
  5. Εν τέλει η Επιτροπή των Ειδικών εισηγείται με βάση τα επιστημονικά δεδομένα ή αποφασίζει συνεκτιμώντας οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα;

Υ.Γ. Τα στοιχεία είναι από την ενημέρωση του Υπ. Υγείας την Δευτέρα 8.3.21 και τα στοιχεία του πίνακα από το worldmeter coronavirus.