Κυριάκος Μητσοτάκης: «συστήνεται επιτροπή για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας»

583

Τη σύσταση Επιτροπής για διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως τόνισε, «εργαζόμαστε όλοι για μία σύγχρονη και δίκαιη Ελλάδα, και μία τέτοια χώρα δεν νοείται να αποκλείει ή να διαχωρίζει τους πολίτες της. Γι’ αυτό και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα πρέπει να βρουν ισότιμη θέση στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή της πατρίδας μας. Είναι ατομικό τους δικαίωμα αλλά είναι και υποχρέωση της Πολιτείας, και νομίζω ότι είναι και μία ώριμη τομή προς όφελος του εθνικού συνόλου».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος της επιτροπής είναι «η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα καθορίζει οριζόντια τη στρατηγική, τους στόχους και τις δράσεις υπουργείων και αρμόδιων φορέων για τον σχεδιασμό, την εκπόνηση και την υλοποίηση πολιτικών για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, κυρίως στην περίοδο 2021-2023».

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίστηκε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) και καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, Λίνος Αλέξανδρος Σισιλιάνος, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό.

Η Επιτροπή, εκτός του κ. Σισιλιάνου περιλαμβάνει, επίσης, τα εξής μέλη από την ακαδημαϊκή κοινότητα: Κατερίνα Φουντεδάκη, Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, Λίνα Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Από την κοινωνία των πολιτών θα είναι οι Μαρίνα Γαλανού, Πρόεδρος Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), Απόστολος Καραμπαΐρης, Εκπρόσωπος του Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης και η Στέλλα Μπελιά, Πρόεδρος Οικογενειών «Ουράνιο Τόξο».

Από την κυβέρνηση θα συμμετέχουν ο Πάνος Αλεξανδρής, Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο Αλέξης Πατέλης, Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού. Στην Επιτροπή θα συμμετέχει κατά περίπτωση ως εξωτερικός σύμβουλος και ο Silvan Agius, συνεργάτης της Επιτρόπου Ισότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ΛΟΑΤΚΙ+.

ΠΗΓΗ: https://www.argolikianaptiksi.gr