Η ηρωϊκή Πολιορκία της Μονής Δοβρά τον Μάρτιο του 1822 

151

Η κήρυξη της επανάστασης στη Νάουσα έγινε στις 20 Φεβρουαρίου 1822. Πρωτεργάτες του εγχειρήματος αυτού ήταν οι φιλικοί Αναστάσιος Καρατάσος από το χωριό Δοβρά, Αγγελής Γάτσος από τους Σαρακηνούς Αριδαίας, Ζαφειράκης Θεοδοσίου από τη Νάουσα και άλλοι, κυρίως Ναουσαίοι. 

ΤΑΣΟΣ ΚΑΡΑΤΑΣΟΣ

Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους των επαναστατών ήταν η κατάληψη της Βέροιας. Γι’ αυτό διάλεξαν για ορμητήριό τους την Ιερά Μονή της Παναγίας Δοβρά που η θέση της την καθιστούσε αθέατη από τη μεριά της Βέροιας, ενώ παράλληλα από τα γύρω υψώματα οι επαναστάτες μπορούσαν να επιβλέπουν την πόλη.
Μετά από τις σχετικές προετοιμασίες ο Καρατάσος έδωσε τη διαταγή για την επίθεση τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Φεβρουαρίου του 1822 και τέσσερις ομάδες επαναστατών με 1800 άνδρες συνολικά χτύπησαν τη Βέροια από όλα τα σημεία του ορίζοντα. Την αρχική επιτυχία της επίθεσης ακολούθησε η υποχώρηση των επαναστατών κάτω από την πίεση πολυάριθμου τουρκικού στρατού που έφτασε στην πόλη παραμονές της επίθεσης. Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες επρόκειτο για προδοσία του σχεδίου των επαναστατών…

Το ιστορικό της μάχης της Μονής Δοβρά (12-13 Μαρτίου 1822) διαβάστε το εδώ:  https://www.skalistiri.news

 Η πολιορκία της Μονής «ζωντάνεψε» στη μικρή οθόνη από τον ταλαντούχο σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα που γύρισε την ιστορική ταινία «ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ» – είχε προηγηθεί η ταινία «ΕΞΟΔΟΣ».