ΣΟΚ: Φόβοι για 1.000 φορείς στο Ναύπλιο. Τι έδειξε η εργαστηριακή διερεύνηση του ιού SARS-COV-2 στα λύματα

549

Με αφορμή την αυξητική τάση των κρουσμάτων που δείχνει η επιδημιολογική κατάσταση στον Δήμο Ναυπλιέων, η ΔΕΥΑ Ναυπλίου προχώρησε στην εργαστηριακή διερεύνηση του ιού SARS-COV-2 στα λύματα που καταλήγουν στις μονάδες βιολογικού καθαρισμού του Τολού και Νέας Κίου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε, «η δειγματοληψία που έγινε στον Βιολογικό του Τολού δεν έδειξε ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο.

Το δείγμα ανεπεξέργαστων λυμάτων από το αποχετευτικό δίκτυο Ναυπλίου, επιβεβαίωσε την ύπαρξη γενετικού υλικού του ιού. Πιο συγκεκριμένα, το αποτέλεσμα για την είσοδο του αποχετευτικού δικτύου ήταν  24.000 αντίγραφα ιού ανά λίτρο λυμάτων.

Με βάση τα διεθνή μαθηματικά μοντέλα, με τα οποία προσεγγίζεται η συσχέτιση θετικών στον ιό κρουσμάτων και η παρουσία του ιού στα λύματα, λαμβάνοντας υπόψη τον ημερήσιο όγκο των λυμάτων που δέχεται η μονάδα επεξεργασίας, υπολογίζεται αδρά και με μεγάλα ποσοστά αβεβαιότητας ότι υπάρχουν στον εξυπηρετούμενο πληθυσμό περί τους 1.000 φορείς/ασθενείς».

Η ΔΕΥΑ Ναυπλίου θα συνεχίσει τις δειγματοληψίες στα λύματα, για την παρακολούθηση της συγκέντρωσης του ιού, με σκοπό πάντα την παρακολούθηση της πορείας της πανδημίας COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας των δημοτών.