15 Περιφερειακοί σύμβουλοι ζητούν έκτακτη σύσκεψη για να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας των συνεδριάσεων

87

Έκτακτη σύσκεψη του Περιφερειακού συνεδρίου ζητούν 15 Περιφερειακοί σύμβουλοι, προβάλλοντας 3 βασικά αιτήματα.

Ένα από αυτό έχει ως θέμα τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της Οικονομικής «υπέρ-επιτροπής» , η οποία ως γνωστόν αποφασίζει σχεδόν για τα πάντα, σύμφωνα και με τις διατάξεις Θεοδωρικάκου (μετά τις εκλογές).

Επίσης ζητούν να συζητηθεί η ανάκληση της υπ’ αριθμόν 409/2020 απόφασης που δημοσιεύθηκε στις 26/11/2020 και αφορούσε την «Έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου “Οριοθέτηση – διευθέτηση του ποταμού Ερασίνου”.

Τέλος  ζητούν να συζητηθεί το θέμα του νέου εκλογικού νόμου, του νέου σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

1) Να συζητηθεί η ανάκληση της υπ’ αριθμόν 409/2020 απόφασης που δημοσιεύθηκε στις 26/11/2020 και αφορούσε την «Έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου “Οριοθέτηση – διευθέτηση του ποταμού Ερασίνου”», όπως είχε δεσμευτεί ο κύριος Περιφερειάρχης μετά τη συζήτηση της επερώτησης από τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Χρήστο Καρούζο. Η αίτησή μας αυτή δικαιολογείται διότι στη 1/12/2020 το συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Νέας Κίου και στις 3/12/2020 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άργους – Μυκηνών ομόφωνα αποφάσισαν ότι διαφωνούν με το συγκεκριμένο έργο.

2) Ζητούμε να αποφασίσει το ΠεΣυΠ να βιντεοσκοπούνται οι συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και να αναρτώνται στο web tv της ιστοσελίδας της Περιφέρειας, ώστε ο κάθε Περιφερειακός Σύμβουλος, ο κάθε πολίτης και ο κάθε δημοσιογράφος να μπορεί να ενημερώνεται αναλυτικά για τις συζητήσεις και τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής. Επίσης να αποστέλλονται μαζί με την ημερήσια διάταξη και στους δημοσιογράφους οι εισηγήσεις των θεμάτων της Οικονομικής Επιτροπής. Η πρότασή μας αυτή αιτιολογείται από το γεγονός του ότι η Οικονομική Επιτροπή, μετά τις γνωστές αποφάσεις και τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, έχει γίνει πλέον υπερόργανο, το οποίο συζητά και αποφασίζει για τα περισσότερα από τα σοβαρά ζητήματα, τα οποία πριν ήταν στην αρμοδιότητα του ΠεΣυΠ. Συνεπώς η θετική απόφαση του κ. Περιφερειάρχη να συμμετέχουν με δικαίωμα λόγου οι επικεφαλής των παρατάξεων που δεν εκπροσωπούνται στην Οικονομική Επιτροπή, δεν είναι πλέον αρκετή.

3) Ζητάμε να συζητηθεί το θέμα του νέου εκλογικού νόμου, του νέου σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών», το οποίο ήδη έχει περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο και στο τέλος Φεβρουαρίου θα έχει εισαχθεί στη Βουλή και θα έχει ψηφιστεί. Έχουμε τη γνώμη ότι οφείλουμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητήσουμε το θέμα, ώστε να παρέμβουμε με απόφασή μας στη δημόσια διαβούλευση μια και πρόκειται για ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο το οποίο αλλάζει ριζικά τον εκλογικό νόμο και όχι μόνο για την αυτοδιοίκηση.

Οι υπογράφοντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

1. Πετράκος Αθανάσιος
2. Δρούγκας Δημοσθένης
3. Βεργινάδη Μαρία
4. Γόντικας Νικόλαος
5. Δέδες Γεώργιος
6. Δημητρακοπούλου Ευγενία
7. Καρούζος Χρήστος
8. Καρσιώτης Χρήστος
9. Κάτσαρης Παναγιώτης
10. Κελάρης Ιωάννης
11. Λυμπεροπούλου Δήμητρα
12. Μποζίκης Αναστάσιος
13. Πουλοκέφαλος Γεώργιος
14. Μπουντρούκας Ιωάννης
15. Γκιλίτσης Νικόλαος