Σε μια μαραθώνια τηλεδιάσκεψη (94 συμμετέχοντες), που διάρκεσε πάνω από 5 ώρες, συζητήθηκε το μεγάλο θέμα επί της πρότασης της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου, για συσσώρευση και μεταφορά Πανεπιστημιακών τμημάτων στο Ρίο (έδρα του Πανεπιστημίου).
Η πρόταση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών βρίσκει αντίθετους τόσο τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη όσο και τους αιρετούς στην Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Μπούρας διατύπωσε την άποψη πως ο Πανεπιστήμιο δεν απεμπολεί το δικαίωμα του να αποφασίζει για τη λειτουργία και την χωροταξική κατανομή των τμημάτων του.
Κάτι που όπως ανέφερε και ο περιφερειακός σύμβουλος Ηλείας Παναγιώτης Μπράμος “δε μπορεί να αποτελέσει βάση ειλικρινούς διαλόγου”. Γιατί δεν μπορεί το Πανεπιστήμιο να διεκδικεί χρηματοδοτήσεις για την αναβάθμισή του από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας αλλά ταυτόχρονα να αγνοεί τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας και να χαράσσει τη δική του πορεία.
Στην περίπτωση της Ηλείας, ως παράδειγμα, δεν γίνεται να διεκδικεί το πανεπιστήμιο χρήματα από έναν προϋπολογισμό που αφορά και την Ηλεία και να την εξαιρεί από το σχεδιασμό του ή να της αφαιρεί τα τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που υπάρχουν και δυστυχώς φυτοζωούν.
«Η καλή και αγαστή συνεργασία του Πανεπιστημίου και της Αυτοδιοίκησης είναι μία σχέση win win. Αλλά πρέπει να είναι μία σχέση που θα στηρίζεται στην πρόσθεση και όχι την αφαίρεση, στον πολλαπλασιασμό και όχι στη διαίρεση» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την εισήγησή του.
Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος έκανε λόγο για απαξίωση της Ηλείας, έναν νομό που δεν έχει αυτοκινητόδρομο και σιδηρόδρομο και που τώρα επιχειρείται και η εξαφάνισή του από τον ακαδημαϊκό χάρτη.
Τη δημιουργία Πανεπιστημίου Δυτ. Ελλάδας πρότεινε ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου λέγοντας πως το Πανεπιστήμιο Πατρών επιδιώκει την συγκέντρωση όλων των τμημάτων στην Πάτρα, σε αντίθεση με αυτά της Πελοποννήσου και των Ιωαννίνων. Ζήτησε δε να αποσυρθεί η πρόταση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών γιατί υπονομεύει τη λειτουργία των περιφερειακών του τμημάτων.
Εδώ να σημειώσουμε ότι και μόνο το όνομα «Πανεπιστήμιο Πατρών» και όχι «Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας», δείχνει τις τόσο αγαθές προθέσεις αυτών που το «βάφτισαν» έτσι.
Η κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος έγινε το 2013, σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Την τηλεδιάσκεψη παρακολούθησε και το akromolio.gr
ΠΗΓΗ: ILIALIVE