Η σύγκρουση των ΔΕΥΑ δηλητηριάζει τις σχέσεις Άργους και Ναυπλίου. Μια διαμάχη που θα έπρεπε (και θα μπορούσε) να είχε αποφευχθεί

113

Γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Οι Δημότες, οι κάτοικοι και οι φίλοι των δήμων Άργους Μυκηνών και Ναυπλιέων, παρακολουθούν αμήχανοι και ενοχλημένοι την δημόσια διαμάχη μεταξύ των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης των δύο μεγάλων δήμων της Αργολίδας.

Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Μια διαμάχη που δυστυχώς δεν έχει να κάνει με κάποιες διαφορετικές αντιλήψεις σχετικά με την βελτίωση των υπηρεσιών τους προς την κοινωνία (στα κοινά πεδία υπηρεσιών που τους έχουν ανατεθεί) αλλά με το ποιος λέει αλήθεια και ποιος λέει ψέματα για το μέγεθος του υπαρκτού χρέους της ΔΕΥΑΝ προς την ΔΕΥΑΑΡΜ. Ένα χρέος που ξεκινά από την προηγούμενη εικοσαετία, διαιωνίζεται και αυγατίζει, δηλητηριάζοντας τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο δήμων, δυσχεραίνοντας τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό της κοινής Μονάδας Βιολογικής Επεξεργασίας Λυμάτων  και παρεμποδίζοντας την εκτέλεση έργων αναγκαίων για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Υπάρχει μια σειρά από δεδομένα που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν και τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν, αντί για πεδία σύγκρουσης, την αφετηρία ενός οδικού χάρτη επικοινωνίας και συνεννόησης των αρμοδίων παραγόντων.

ΠΡΩΤΟΝ: Υπάρχει ένα μεγάλο χρέος της ΔΕΥΑΝ (βεβαιωμένο με δικαστική απόφαση) το οποίο πρέπει να εξοφληθεί γιατί αποτελεί τροχοπέδη στην ομαλή λειτουργία του Βιολογικού.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Υπάρχει ολιγωρία στην υπηρεσιακή ρύθμιση των τρεχόντων λογαριασμών, η οποία επιτείνει το πρόβλημα.

ΤΡΙΤΟΝ: Οι καιροί, για τους Δημότες των δύο δήμων, είναι δύσκολοι και απαιτούνται καθαρές λύσεις.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Είναι υπαρκτά τα καταστατικά κενά της συνεταιριστικής χρήσης της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων.

ΠΕΜΠΤΟΝ: Οι πρόεδροι των δύο Δημοτικών Επιχειρήσεων διαθέτουν την προσωπικότητα και την συγκρότηση για να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να βρουν ρεαλιστικές λύσεις, καταρτίζοντας τον σχετικό “οδικό χάρτη” μέσα σε λίγες ημέρες (αν τους δοθούν οι αναγκαίες εντολές και κατευθύνσεις από τους δύο Δημάρχους).

Οι δημόσιες δίκες προθέσεων και οι στρεβλή παράθεση –ερμηνεία στοιχείων που αποστέλλονται ως τροφή στα ΜΜΕ, δημιουργούν συνθήκες οπαδικών συγκρούσεων και όχι πλατφόρμα επίλυσης του υπαρκτού προβλήματος.

Με δεδομένη την υποχρεωτική ανεύρεση λειτουργικής λύσης, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, χωρίς “παύση των εχθροπραξιών” και άμεση προσέλευση στο τραπέζι της συνεννόησης, εφ’ όσον η διαμάχη (που αναζωπυρώθηκε) συνεχισθεί, μόνον μια Πύρρειος Νίκη θα μπορούσε να υπάρξει.

Η άποψη που ακούγεται από την πλευρά της ΔΕΥΑΑΡΜ λέει «Εκεί που μας χρωστούσαν μας ζητάνε και τα ρέστα» και ότι «Δεν μπορεί να ασκεί κοινωνική πολιτική η ΔΕΥΑΝ, με χρήματα των Δημοτών του δήμου Άργους Μυκηνών». Τοποθετήσεις που αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς συνοδεύονται από μια Δικαστικής Διαταγής πληρωμής που ενέχει τον κίνδυνο της απόπειρας εκτέλεσης όταν λήξουν οι αναστολές πληρωμών που έχουν επιβληθεί λόγω του Κορωναϊού.

Τα επιχειρήματα από πλευράς ΔΕΥΑΝ, παραβλέπουν το υπαρκτό χρέος και θέτουν ως πρωτεύον τι θέμα αλλαγής του υπάρχοντος στάτους: «Δεν υπάρχει προγραμματική σύμβαση σε ισχύ που να καθορίζει δικαιώματα και υποχρεώσεις. Ζητάμε συμμετοχή στη διοίκηση της εταιρείας». Είναι επιχειρήματα που δεν συναντούν την άρνηση της άλλης πλευράς η οποία, φτάνει στο σημείο -με δηλώσεις του Δημάρχου Άργους Μυκηνών- να απαντά «Το χρέος πρέπει να πληρωθεί. Ελάτε να τακτοποιήσουμε τα θεσμικά αλλάζοντας τα ποσοστά συμμετοχής στις δαπάνες και αν θέλετε πάρτε και την διαχείριση της εταιρείας στην οποία χρωστάτε 1.000.000 ευρώ και της δημιουργείτε οικονομικά προβλήματα που καλύπτουμε εμείς, για να μην κλείσει η στρόφιγγα και βγουν τα λύματα στους δρόμους».

Η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην ανεύρεση μιας λύσης, μόνον διόγκωση του προβλήματος μπορεί να επιφέρει. Αντιθέτως, η ταχεία κατάληξη σε μία λύση, όποια λύση, θα είναι πολιτικά χρήσιμη για όλους και θα έχει ως κερδισμένους τους δημότες, που είναι αποδέκτες των υπηρεσιών που προσφέρουν (ή που πρέπει να προσφέρουν) οι δύο ΔΕΥΑ.

Και βέβαια, όταν υπάρχουν κερδισμένοι θα πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχουν και χαμένοι. Χαμένοι θα είναι οι ανεύθυνοι των αντιπολιτευτικών παρατάξεων που -τώρα- ρίχνουν λάδι στη φωτιά προσδοκώντας στην φθορά των δύο δημοτικών αρχών και κάποιο χυμοποιοί που, όπως -σωστά- κατήγγειλε ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών, κερδίζουν χρήματα εις βάρος των δημοτών, αρνούμενοι να λειτουργήσουν σωστά τους βιολογικούς των επιχειρήσεών τους, εκμεταλλευόμενοι την ολιγωρία της Περιφέρειας που είναι αρμόδια να τους ελέγχει.