Η απόφαση του διορισμένου από τον Κυρ. Μητσοτάκη, υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά, να κατατάξει τον Δήμο Άργους Μυκηνών σε κόκκινη κατηγορία χωρίς αναλυτική αιτιολόγηση των αιτίων είναι αδικαιολόγητη και επιφέρει σοβαρές οικονομικές συνέπειες στην ήδη δοκιμαζόμενη οικονομία της περιοχής.
Η μειωμένη ικανότητα που τον διακρίνει ως προς την λήψη σωστών αποφάσεων και η επιθετικότητα που επιδεικνύει -σε κάθε περίπτωση- κατά της Αργολίδας και των επί μέρους περιοχών της, χρήζει μελέτης ως προς τις προθέσεις του ή την ομάδα των συνεργατών που τον περιβάλλουν.
Για 15 κρούσματα, που όμως δεν είχαν ιδιαίτερη βαρύτητα, σε ένα και μόνο εργοστάσιο της περιοχής, έκλεισε έναν ολόκληρο δήμο με 40.000 κατοίκους, που επί ένα χρόνο αποτελεί υπόδειγμα τήρησης των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.
Οι δηλώσεις του Δημάρχου Άργους Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσου στον τηλεοπτικό σταθμό ΙΟΝΙΑΝ, παρά τον ήπιο τόνο της φωνής του, περιέγραψαν άριστα το αναίτιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην πληγωμένη εμπορική και βιομηχανική πρωτεύουσα πόλη της Αργολίδας.
Αξίζει να θυμηθούμε και τις πρόσφατες διαμαρτυρίες των Δημάρχων Επιδαύρου και Κρανιδίου όταν, και πάλι με απόφαση Χαρδαλιά, προ μηνός είχαν κλείσει οι Δήμοι τους ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑ.
Αλλά και οι δηλώσεις του Βουλευτή Αργολίδας και ιατρού κ. Ανδρέα Πουλά είναι ενδεικτικές: «Επανειλημμένως έχουμε τονίσει ότι λόγο στην διαχείριση της κρίσης σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να έχουν πρώτιστα οι τοπικές αρχές και μετά το κεντρικό κράτος, ώστε να υπάρχει έγκαιρη και άμεση λήψη αποφάσεων που να δρουν προληπτικά και όχι κατασταλτικά», αναφέρει ο βουλευτής (που είχε δηλώσει εθελοντής για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Θεσσαλονίκη).
Ο Ανδρέας Πουλάς τονίζει, εύστοχα, τι θα έπρεπε να είχε κάνει ο Νίκος Χαρδαλιάς
- « Διενέργεια μαζικών τυχαίων τεστ του πληθυσμού και όχι μόνο προγραμματισμένων.
- Πρόγραμμα επαναλαμβανόμενων στοχευμένων τεστ σε εβδομαδιαία βάση για κρίσιμες ομάδες και δομές όπως οίκοι ευγηρίας, εργάτες γης, καταυλισμοί Ρομά, σωφρονιστικά καταστήματα, μεγάλοι εργασιακοί χώροι, σχολεία και στρατόπεδα για τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων.
- Καλύτερη διαχείριση των κρουσμάτων στα σχολεία και λήψη άμεσων μέτρων.
- Άμεσο κλείσιμο μεγάλων εργασιακών χώρων από τα πρώτα κρούσματα.
- Εντατικοί έλεγχοι για τήρηση των μέτρων της κατ΄ οίκον καραντίνας των θετικών κρουσμάτων.
- Εντατικοί έλεγχοι για τήρηση των μέτρων ασφαλείας στο εμπόριο και τις επιχειρήσεις».
Η Αργολίδα δεν χρειάζεται γενικευμένα και καταστροφικά οριζόντια μέτρα για να αντιμετωπίσει την επιδημία COVID -19. Χρειάζεται να στηριχτούν οι Δημοτικές αρχές για να υλοποιούν σχεδιασμούς προληπτικών μέτρων και οι αποφάσεις των οργάνων της κεντρικής κυβέρνησης να περιοριστούν στην επιτήρηση των Ρομά, των παρανόμων μεταναστών των μεταφερόμενων εργατών γης και των τουριστών.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε ανάλογες περιπτώσεις εργοστασίων και καταστημάτων πολυεθνικών εταιρειών ο Νίκος Χαρδαλιάς επέλεξε την εφαρμογή εξειδικευμένων μέτρων όπως, 48ωρο κλείσιμο του χώρου και καραντίνα 14 ημερών όσων είχαν διαγνωσθεί θετικοί στον ιο SARS-COV2.
Π.Ι.Δ.