Έτοιμο το νέο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας. Ένα ακόμα «βέλος» στο κορμί της Αρχαίας Ολυμπίας και του τουρισμού της Ηλείας;

291
Χάρης Βασ. Μιχαλακόπουλος

Γράφει ο Χάρης Βασιλείου Μιχαλακόπουλος

Ενώ η Ηλεία συνεχώς απαξιώνεται, ένα νέο Ολυμπιακό Μουσείο ετοιμάζεται στην Αθήνα. Ένα μουσείο μέσα σε ιδιωτικό χώρο, χρηματοδοτείται και προωθείται από το Κράτος και προβάλλει πλέον και επίσημα ως τουριστικός προορισμός. Η στρατηγική του θέση, δίπλα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και κοντά στο λιμάνι του Πειραιά, το καθιστά πλέον εύκολα επισκέψιμο. Μάλιστα φτιάχτηκε και πεζογέφυρα που το συνδέει με το συγκρότημα του Ολυμπιακού Σταδίου στο Μαρούσι.

Όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης και θα προωθηθεί από ξεναγούς και τουριστικά πρακτορεία, έναντι της επίσκεψης στην Αρχαία Ολυμπία, που είναι χρονοβόρα λόγω μη ύπαρξης αεροδρομίου-τρένου και καλού οδικού δικτύου.  Άλλωστε με τα χρόνια βλέπουμε την Ολυμπιακή Φλόγα, με διάφορες προφάσεις και δικαιολογίες, να ανάβει εκτός Ολυμπίας και το Ιερό τελετουργικό και ο συμβολισμός που το διέπει να γίνεται δευτερεύων, μπροστά στο marketing και τους χορηγούς.

Μήπως για όλα αυτά (και για πολλά άλλα) πρέπει αιρετοί και φορείς να αντιδράσουν εγκαίρως, πριν καταντήσει η Ολυμπία κρανίου τόπος;

Δείτε  εδώ  αναλυτικά το πόσο «σπρώχνει» το Κράτος μια ιδιωτική επένδυση (και καλά κάνει, πρέπει να γίνονται ιδιωτικές επενδύσεις). Το ζήτημα είναι γιατί οι Ηλείοι δεν έχουν την οργάνωση να προκαλέσουν επενδύσεις αξιοποιώντας αυτά που τους χαρίζει απλόχερα ο τόπος;

Δεν θα έπρεπε να ανησυχούν Βουλευτές-Περιφέρεια-Δήμαρχοι-Φορείς από φράσεις όπως :

«Το νέο φιλόδοξο πλάνο κάνει λόγο για ένα χώρο, που εκτός από αθλητικός και πολιτιστικός προορισμός, θα αναδειχθεί και ως τουριστικός προορισμός, ως κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων».

«Η σύμβαση του ΥΠΠΟΑ με τη Lamda είναι κομμάτι του γενικότερου σχεδιασμού για την αξιοποίηση και ανακαίνιση του Μητροπολιτικού Ολυμπιακού Συγκροτήματος του ΟΑΚΑ, μέσα από ένα ευρύτερο, φιλόδοξο έργο που θέλει να «τρέξει» το ΥΠΠΟΑ και θα ξεπεράσει στο σύνολό του τα 53 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αλλάξει εντελώς μορφή και να αξιοποιηθεί ο χώρος του αθλητικού συγκροτήματος, εντός και εκτός, για αθλητές, πολίτες ακόμη και τουρίστες».

Γρηγορείτε λοιπόν μην κάνουμε ξανά τα κόλλυβα και τις κλαίουσες χήρες….