Το πιο ιδιαίτερο μοναστήρι της Ελλάδας βρίσκεται στην Πελοπόννησο

117

Σε κοντινή απόσταση από το χωριό της Στυμφαλίας, στην Κορινθία, συναντώνται τα ερείπια ενός από τα σπανιότερα, από άποψη αρχιτεκτονικής, μοναστήρια της χώρας.

Ο λόγος για τη Μονή Ζαρακά, που χρονολογείται από τις αρχές του 13ου αιώνα και αποτελεί ένα οχυρωμένο μοναστηριακό συγκρότημα, δείγμα δυτικής αρχιτεκτονικής.

Η δημιουργία της μονής τοποθετείται, πιθανότατα, πριν από το 1236 και οφείλεται σε τάγμα Φράγκων μοναχών που κατέφθασαν στην περιοχή μετά από εντολή του Πάπα Ιννοκέντιου ΙΙΙ. Τα υλικά της κατασκευής του χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από το ναό της Αρτέμιδας, που εκτιμάται ότι βρισκόταν στο ίδιο σημείο κατά την αρχαιότητα.

Εντυπωσιακά είναι τα γλυπτά της μονής, έργο Γάλλων τεχνιτών, τα οποία ενώ χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα, τεχνοτροπικά βρίσκονται πιο κοντά στο ρομανικό ρυθμό του 12ου αιώνα. Σήμερα, από τη μονή διασώζονται μόνο ο πυλώνας και ο ναός, ο οποίος ανασκάφηκε πρώτη φορά το 1928. Πρόκειται για μια τρίκλιτη βασιλική με τετράγωνο εξωτερικά ιερό βήμα.

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ονομάζουν το σημείο «Κιόνια», λόγων των μικρών κιόνων που διέσωζε η εκκλησία, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι οι ξένοι περιηγητές αναφέρουν τη λίμνη Στυμφαλία ως λίμνη Ζαρακά!