Υπάρχει μια σειρά από ερωτήματα, που απασχολούν τον κόσμο, σχετικά με τον εμβολιασμό που προωθείται παγκοσμίως. Θα επιχειρήσουμε να καταγράψουμε μερικά από αυτά, καθώς και τις απαντήσεις των ειδικών.
ΕΡΩΤΗΜΑ 1ο: Όποιος κάνει το εμβόλιο αποκτά προσωπική ανοσία; Αν ναι, σε πόσο καιρό και για πόσο χρονικό διάστημα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η επικρατούσα άποψη είναι ότι έχει ισχυρή πιθανότητα (από 60% έως 94,5%) να αποκτήσει ανοσία σταδιακά μετά την δεύτερη δόση, για κάποιους μήνες, και εφ’ όσον δεν προσβληθεί από κάποια άλλη ισχυρή μετάλλαξη του ιού. Η πιθανή εξέλιξη προβλέπει την επαναληπτική δόση ανά 10 έως 16 μήνες.
ΕΡΩΤΗΜΑ 2ο: Όποιος κάνει το εμβόλιο παύει να μεταδίδει τον ιό σε άλλους; Θα χρειαστεί να συνεχίσει να τηρεί τα περιοριστικά μέτρα Χαρδαλιά;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν παύει να μεταδίδει τον ιό στους άλλους και γι’ αυτό θα χρειασθεί επί μακρύ διάστημα να υπακούει στα περιοριστικά μέτρα Χαρδαλιά. Μεταδίδει όμως μικρότερο φορτίο SARS–COV-2.
ΕΡΩΤΗΜΑ 3ο: Αν όποιος κάνει το εμβόλιο, και υποστεί θανατηφόρες ή σοβαρές επιπλοκές, θα αποδοθούν ευθύνες και σε ποιον;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι δεν θα αποδοθούν ευθύνες γιατί, πριν σε εμβολιάσουν, αποδέχεσαι τις όποιες επιπτώσεις με προφορική ή γραπτή συναίνεση.
ΕΡΩΤΗΜΑ 4ο: Αν κάποιος κάνει το εμβόλιο και δεν του χορηγηθεί η δεύτερη δόση εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας τι θα υποστεί ο ίδιος και τι συνέπειες θα υπάρξουν για τους υπεύθυνους της παράληψης;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο ίδιος δεν θα αποκτήσει τα αναγκαία αντισώματα για την προστασία του και οι υπεύθυνοι της παράληψης θα την σκαπουλάρουν όπως γίνεται κατά κανόνα με τους Δημόσιους (κακούς) υπαλλήλους.
ΕΡΩΤΗΜΑ 5: Εάν λόγω επιλογής της σειράς που καθόρισαν οι πολιτικοί πεθάνουν αναγνωρισμένοι λογοτέχνες, επιστήμονες και ιστορικά πρόσωπα, εξ αιτίας του γεγονότος ότι προτιμήθηκαν -αντ’ αυτών- κάποιοι άλλοι, βαρέως πάσχοντες από άλλα σοβαρά νοσήματα και ηλικίας άνω των 90 ετών, είναι αποδεκτό;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η σημερινή κοινωνία του δικαιωματισμού δεν αποδέχεται την διάκριση κατ’ αξίαν και προσφορά. Αποδέχεται όμως την διάκριση κατά χρησιμότητα ή απόφαση πρωθυπουργού.