Προσωπικός Αριθμός

95

Μέχρι το 2022 έρχεται ο Προσωπικός αριθμός .. Η νέα «ταυτότητα» που θα αντικαταστήσει ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και ΑΜΑ 

Πρόκειται για έναν αριθμό που έρχεται να μειώσει τη γραφειοκρατία και άλλα φαινόμενα, όπως η φοροδιαφυγή, ο οποίος έχει εξαγγελθεί από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

Στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που παρουσίασε και τη «Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού», είναι ο Προσωπικό Αριθμός να είναι έτοιμος μέχρι το 2022. «Θα έχουμε τις νέες ταυτότητες στη ζωή μας και θα έχουμε και έναν αριθμό αντί για πολλούς» είχε δηλώσει ο κ. Πιερρακάκης.

Πώς θα λάβουμε τον Προσωπικό Αριθμό

Σε πρώτο στάδιο ο Προσωπικός Αριθμός θα έχει τα 9 ψηφία του σημερινού ΑΦΜ, τον οποίο σταδιακά θα αντικαταστήσει. Στη συνέχεια, ωστόσο, θα προστεθούν τρία επιπλέον αριθμητικά στοιχεία. Επομένως, ο Προσωπικός Αριθμός, που θα χρησιμοποιείται για όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο, θα είναι 12ψήφιος.

«Οι υπηρεσίες που αφορούν τη χρήση ΑΜΚΑ, τη χρήση ΑΦΜ, τη χρήση αριθμού δελτίου ταυτότητας, εν τέλει θα είναι όλα αυτά με έναν αριθμό και μόνο. Ενοποιεί την εξυπηρέτηση του πολίτη στον γκισέ στην επαφή του με το Δημόσιο» είχε εξηγήσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο Προσωπικός Αριθμός χορηγείται στα φυσικά πρόσωπα σύμφωνα με τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα που ορίζεται στο προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 107. Με την διαδικασία αυτή χορηγείται ο Π.Α. και σε όσα φυσικά πρόσωπα έχει χορηγηθεί Α.Φ.Μ. ή/και Α.Μ.Κ.Α.