Μια γρήγορη και έγκυρη ενημέρωση για την ασθένεια του κορωνοϊού: Τι είναι –Πως μεταδίδεται –Ποιους προσβάλλει –Ποια είναι τα συμπτώματα

179

γράφει ο Νικηφόρος Λυκίδης

Ο φόβος φωλιάζει όλο και περισσότερο στην ψυχή μας.

Η οικονομία δέχεται ιδιαιτέρως σκληρά χτυπήματα.

Η αβεβαιότητα επικρατεί στις ανθρώπινες σχέσεις και σκέψεις.

Η εξάρτηση από το κράτος και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μεγιστοποιείται.

Ο Κορωναϊός μεταλλάσσεται και μαζί του μεταλλασσόμαστε και εμείς.

Διαβάστε την ποιο έγκυρη ενημέρωση που μπορεί να σας δοθεί με λίγα και απλά λόγια. Έτσι θα μπορέσετε να αξιολογήσετε αν σωστά ή λάθος του επιτρέψαμε να γίνει ο πρωταγωνιστής της ζωής μας. Και βέβαια να κρίνετε ανθρώπους, αποφάσεις και τρόπους διαχείρισης.

 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΑΠΟ ΚΟΡΩΝΑΪΟ

Η ασθένεια του κορωνοϊού (COVID-19) είναι μια μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από έναν κορωνοϊό, ο οποίος ανακαλύφθηκε πρόσφατα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν από τον COVID-19 βιώνουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και αναρρώνουν χωρίς ειδική θεραπεία.

  1. ΤΡΟΠΟΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

Ο ιός που προκαλεί τον COVID-19 μεταδίδεται κυρίως μέσω των σταγονιδίων που παράγονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται ή εκπνέει. Αυτά τα σταγονίδια είναι πολύ βαριά για να διατηρηθούν στον αέρα και γρήγορα πέφτουν σε δάπεδα και επιφάνειες.

Μπορεί να μολυνθείτε εισπνέοντας τον ιό αν βρίσκεστε σε κοντινή απόσταση σε κάποιον που έχει τον COVID-19 ή αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια και έπειτα τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας.

  1. ΠΟΙΟΥΣ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ

Ο COVID-19 προσβάλλει διαφορετικά άτομα με διαφορετικούς τρόπους. Τα περισσότερα μολυσμένα άτομα εμφανίζουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και αναρρώνουν χωρίς να χρειάζεται να νοσηλευτούν.

  1. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Πιο συχνά συμπτώματα:

Πυρετός

Ξηρός βήχας

Κούραση

Πιο σπάνια συμπτώματα:

Πόνοι

Πονόλαιμος

Διάρροια

Επιπεφυκίτιδα

Πονοκέφαλος

Απώλεια γεύσης ή όσφρησης

Δερματικό εξάνθημα ή αποχρωματισμός στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών