Ο έλεγχος της “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΑΕ” διχάζει! Ο Νίκας επιμένει. Ο Καμπόσος αρνείται. Τατούλης και Γόντικας κατηγορούν. Δέδες και Μπουντρούκας σιωπούν

340

του Πολύδωρου Ιππ. Δάκογλου

Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Ο κόσμος δεν κατανοεί το πεδίο συγκρούσεων που διαμορφώθηκε “αιφνιδίως”, με έπαθλο (για το νικητή), τον έλεγχο της Αναπτυξιακής εταιρίας “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΑΕ”. Μιας εταιρείας που διοικήθηκε επί οκταετία με συνθήκες απόκρυψης των ενεργειών της και κατηγορήθηκε -πολλάκις- ως μηχανισμός προώθησης των συμφερόντων του τ. Περιφερειάρχη και κάποιων εκ των συνεργατών του.

Η εκπεφρασμένη θέληση του Παναγιώτη Νίκα για λογιστικό έλεγχο, με στόχο την επαλήθευση ή όχι φημολογούμενων ατασθαλιών και η ανάθεση του σχετικού έργου σε Ορκωτούς Λογιστές, έγινε αποδεκτή από τον ισότιμο μέτοχο (50%), την Περιφερειακή Ένωση Δήμων. Όταν όμως διεφάνη η πρόθεση της Περιφέρειας για μεταβολή της μετοχικής σύνθεσης και απόκτησης του ελέγχου της εταιρίας με αύξηση των μετοχών της στο 75%, η ΠΕΔ δια του Προέδρου της αντέδρασε.

Ο Δημήτρης Καμπόσος, με δηλώσεις του και συνεντεύξεις Τύπου, ξεκαθάρισε ότι «ο διαχειριστικός έλεγχος είναι αναγκαίος και επιθυμητός, προκειμένου να πληροφορηθούμε αν τα εμφανιζόμενα ελλείμματα είναι θέμα λογιστικών εγγραφών ή πρόκειται περί οικονομικών ατασθαλιών. Σε καμία όμως περίπτωση η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου δεν αποδέχεται να πληρώσει χρήματα των δημοτών για να κάνει έργα δικά της η Περιφέρεια». Καταλόγισε στον Περιφερειάρχη συνεχείς υπαναχωρήσεις επί συμφωνηθέντων και τόνισε ότι «δεν είναι αποδεκτή η διάλυση ενός αναπτυξιακού εργαλείου με τόσο μεγάλη τεχνογνωσία και έμπειρη ομάδα στελεχών, μόνο και μόνο για την ικανοποίηση της επιθυμίας του Παναγιώτη Νίκα να καταστεί ανεξέλεγκτος διαχειριστής της “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΑΕ”».

Τις δηλώσεις Καμπόσου μπορείτε να τις παρακολουθήσετε ΕΔΩ  και ΕΔΩ.

O Πρόεδρος της ΠΕΔ κάλεσε τους επικεφαλής των Περιφερειακών Παρατάξεων να τοποθετηθούν δημοσίως επί της αποφάσεως Νίκα για διάλυση της εταιρείας (χωρίς να υπάρχει απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου) και δημιουργίας νέας αναπτυξιακής υπό τον απόλυτο έλεγχο της Περιφέρειας.

Ήδη, ο τ. Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, με δημόσια ανακοίνωσή του, δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη ατασθαλιών στης “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΑΕ” (της οποίας ήταν επί 8 χρόνια Πρόεδρος) και τονίζει ότι η εταιρεία δεν πρέπει να διαλυθεί γιατί κατέχει τεχνογνωσία υλοποίησης μεγάλων έργων και έχει σε εξέλιξη την υλοποίηση σημαντικών Περιφερειακών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Καταγγελτικός εμφανίζεται και ο Νίκος Γόντικας, προωθώντας την γνωστή θέση του ΚΚΕ «…τι μπρόκολα, τι λάχανα». Οι άλλες παρατάξεις δεν έχουν ακόμη λάβει θέση, δημοσίως.

Όπως τονίζουν έμπειροι παράγοντες του Αυτοδιοικητικού χώρου, «αν ο Παναγιώτης Νίκας εμμείνει στην συγκρουσιακή πορεία με τον Δημήτρη Καμπόσο για τον έλεγχο της “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΑΕ.”, και με δεδομένο ότι ο Πρόεδρος της ΠΕΔ εμφανίζεται αποφασισμένος να υπερασπισθεί τα δικαιώματα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, θα δημιουργηθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την -ανέφελη μέχρι στιγμής- πορεία του στη διοίκηση της Περιφέρειας και την προοπτική του για μία ακόμη θητεία».

Είναι φανερό ότι το μέλλον της “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΑΕ” θα επηρεάσει την προώθηση του έργου της Περιφέρειας και, εφ’ όσον τα πράγματα οδηγηθούν στα άκρα, πιθανόν, το εκλογικό αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών του 2023.