Η Πολιορκία και η Άλωση του Λάλα σε ταινία- Πρώτη επίσημη παρουσίαση σήμερα 10 Οκτωβρίου 2020 στον Πύργο

226

Η Πολιορκία και η Άλωση του Λάλα σε ταινία

Πρώτη επίσημη παρουσίαση το Σάββατο στον Πύργο

Μία ενδιαφέρουσα κινηματογραφική δημιουργία, που αφορά την Ηλεία του 1821, θα παρουσιαστεί σε Πρώτη Πανελλήνια προβολή το απόγευμα του Σαββάτου 10 Οκτωβρίου 2020 στις 7.00 μμ. στον Πύργο.

Πρόκειται για την δραματοποιημένη ταινία-ντοκιμαντέρ με θέμα «Η Πολιορκία και η Άλωση του Λάλα», προϊόν γυρισμάτων που έλαβαν χώρα τον φετινό Ιούνιο και Ιούλιο στην περιοχή του οροπεδίου Φολόης. Η προβολή θα λάβει χώρα το Σάββατο στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο Ηλείας με συνδιοργανωτές τον Δήμο Πύργου και τον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης».

Οι συντελεστές της ταινίας

Με κεντρικό συντονιστή τον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» και υπεύθυνο κινηματογραφιστή τον Ιωάννη Μουτσούλα, του Messinia View, σε σενάριο και διαλόγους του φιλολόγου και γραμματέως του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» Γεωργίου Κουρκούτα ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα των σκηνών σε Λάλα, Πύργο, Δούκα, δρυοδάσος Φολόης. Στην όλη προσπάθεια συμμετείχαν με πολυπληθή παρουσία και προσφορά οπλισμού και υλικού ο Σκοπευτικός όμιλος Πάτρας, ο Σύλλογος «Αγία Τριάδα» Καλαμάτας και οι Ελληνομνήμονες Καλαμάτας.

Στην όλη προσπάθεια βοήθησαν η Ιερά Μητρόπολις Ηλείας, ο Δήμος Πύργου και η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, καθώς και πολλοί φίλοι και ιδιώτες, από πολλά μέρη της Ηλείας που ανιδιοτελώς κάλυψαν τις ανάγκες των γυρισμάτων. Καθοριστικός ήταν ο ρόλος ενός άλλου Ηλειακού σωματείου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Λάλα «Ο Άγιος Κωνσταντίνος», που κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή με κάθε μέσο, για να προβληθεί το κορυφαίο αυτό ιστορικό γεγονός για την Ηλεία του 1821.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΤΑΣ

Μετά από την πρωτοβουλία αυτή θα ακολουθήσουν ανάλογες κινήσεις εν όψει και των 200 ετών από το 1821, τόσο στην Ηλεία, αλλά και σε άλλα μέρη της Πελοποννήσου, με την συνεργασία αναβιωτικών και πολιτιστικών σχημάτων.

Η σημασία της Ελληνικής Νίκης στο Λάλα

Η Πολιορκία και η Άλωση του Λάλα έλαβε χώρα τον Μάιο και τον Ιούνιο του 1821, καθώς οι Έλληνες Επαναστάτες κατανόησαν ότι δεν μπορούσε να σταθεί η Νίκη των Ελλήνων στην Δυτική Πελοπόννησο χωρίς την εξόντωση της επικίνδυνης βάσεως των Οθωμανών στην Ηλεία, αυτή των Τουρκαλβανών του Λάλα. Οι μαχητικοί αυτοί πολεμιστές των Οθωμανών είχαν απειλήσει πολλές επαναστατικές εστίες με τις επιθέσεις τους σε Χλεμούτσι, Πύργο, Αγουλινίτσα, Λαντζόι και σε Στενά Κατσαρού ήδη από τον Μάρτιο του 1821.

Για πρώτη φορά για τα χρονικά του 1821 Ομάδες Ελλήνων μαχητών από πολλά μέρη του Ελληνισμού, τουρκοκρατούμενου και μη, (Αχαιοί, Ηλείοι, Γορτύνιοι, Ολύμπιοι, Τριφύλιοι, Κεφαλλήνες και Ζακυνθινοί) οργανώθηκαν υπό την ηγεσία σημαντικών αγωνιστών (Γεωργάκης και Δημήτριος Πλαπούτας, Ανδρέας και Κωνσταντίνος Μεταξάς, Δεληγιανναίοι, Πετμεζάς, Ν. Βιλαέτης, Γ. Σισίνης, Μέλιος, Τζ. Χριστόπουλος, Φωτήλας, Παπασταθόπουλος κ.ά.) και τελικά πέτυχαν την εκπόρθηση του Λάλα. Μαζί με την Νίκη στο Βαλτέτσι (12 Μαΐου 1821) η Νίκη των Ελλήνων στο Λάλα άνοιξε τον δρόμο για την Πολιορκία και την Άλωση της Τριπολιτσάς.