Η αδελφή του αείμνηστου Γιώργου Μπροδήμα καταγγέλλει τον ιερέα Διδύμων Κοσμά

355

Διαβάζοντας με προσοχή το άρθρο  του κ. Παύλου Δαγρέ θέλω να τον συγχαρώ για την αγάπη  και το ενδιαφέρον που δείχνει αντικειμενικά για τα προβλήματα του τόπου μας. Ειδικότερα όμως θέλω να σταθώ στην περιύβριση νεκρού από τον ιερέα Διδύμων Αρχιμανδρίτη Κοσμά κατά κόσμον Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη. Και αυτό διότι πρόκειται για τον μοναδικό και αγαπημένο μου αδελφό Γιώργο Μπροδήμα καθηγητή Πανεπιστημίου ο οποίος επίσης αγαπούσε και φρόντιζε τον τόπο μας και στηλίτευε τα κακώς κείμενα πάντα όμως με αποδεικτικά στοιχεία.

Ο αδελφός μου λοιπόν έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στις 16-6- του έτους αυτού.

Η κηδεία του έγινε στο χωριό μας στα Δίδυμα και στην εκκλησία τον Άγιο Νικόλαο.

Δεν θα σταθώ στο ότι η εκκλησία ήταν απλώς ανοικτή χωρίς φώτα και κανέναν υπεύθυνο, αλλά θα αναφερθώ σε ένα γεγονός και πιστεύω πως στα χρονικά της Χριστιανοσύνης δεν έχει ξανασυμβεί. Κάποια στιγμή άναψαν τα φώτα στην εκκλησία άρχισε η τελετή. Εγώ προσωπικά δεν αντιλαμβανόμουν πολλά διότι με σπαραγμό αποχαιρετούσα τον μοναδικό και αγαπημένο αδελφό μου. Προς το τέλος της τελετής η υπεύθυνη του Γραφείου κηδειών ενημέρωσε τον πατέρα Κοσμά ότι φίλοι συνάδελφοι του Γιώργου, Πανεπιστημιακοί που είχαν έρθει από την Πάτρα να τον αποχαιρετήσουν ήθελαν να εκφωνήσουν επικήδειο καθώς και πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του χωριού μας. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ!!!” ήταν η απάντηση του ιερέα Κοσμά και πριν ακούσουμε τον δεύτε τελευταίον Ασπασμόν χωρίς να μας συλλυπηθεί έφυγε κτυπώντας με δύναμη τις πόρτες της ωραίας πύλης, έσβησε τα φώτα και πριν κλείσει το μικρόφωνο ακούστηκε να λέει: “ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΦΥΓΕΤΕ”; και κλείστηκε στο γραφείο του εντός του Ναού.

Βέβαια οι επικήδειοι ειπώθηκαν και από την πρόεδρο κ. Ελένη Προσίλη και από την Πανεπιστημιακό Φιλαρέτη – Καρατζόγλου – Ζαφειροπούλου.

Περιττό να σας περιγράψω την αναστάτωση, τα σχόλια, την αντίδραση και την αγανάκτηση του πλήθους συγχωριανών αλλά και αυτών  που είχαν έρθει από πολλά μακρινά μέρη να πουν το τελευταίο αντίο στον συγγενή και φίλο Γιώργο.

Την τελετή ολοκλήρωσε ο πατέρας Ιερόθεος ιερέας σε άλλο χωριό της επαρχίας μας φίλος του αδελφού μου  που ήρθε να τον αποχαιρετήσει. Ο πατέρας Ιερόθεος συνόδευσε τον αδελφό μου στο νεκροταφείο και όχι ο ιερέας του χωριού Κοσμάς ως όφειλε.

Τρεις ημέρες μετά απεβίωσε συγχωριανός μας. Εδώ επέτρεψε τους επικήδειους και στο τρισάγιο  στο νεκροταφείο έκανε την σύγκριση λέγοντας:

“Αμόρφωτος αλλά καλός άνθρωπος και καλός χριστιανός ήταν ο άνθρωπος που πέθανε.

Ενώ ένας πολύ μορφωμένος που κήδεψα πριν μέρες ήταν ΚΑΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ και ΚΑΚΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ”. Τον διέκοψε μια εξαδέλφη μας λέγοντάς του τί είναι αυτά που λέτε πάτερ παρουσία και μικρών παιδιών;

Σταμάτησε για λίγο και μετά της επιτέθηκε λεκτικά με πολύ άσχημο τρόπο.

Και φτάσαμε στο μνημόσυνο των 40 ημερών το οποίο φυσικά έγινε στα Δίδυμα αλλά με ποιο Παπά;

Αποφάσισα και τηλεφώνησα στον Μητροπολίτη Ύδρας Εφραίμ και του δήλωσα ότι “από όσα μας έχει κάνει ο ιερέας Κοσμάς, εάν δεν στείλει άλλον ιερέα να λειτουργήσει η οικογένειά μου και εγώ ούτε θα κοινωνήσουμε ούτε θα πάρουμε αντίδωρο από τα χέρια αυτού του Παπά”.

Ο Μητροπολίτης Εφραίμ μου είπε πολλά και διάφορα. Του απάντησα πως ό,τι λέω το εννοώ.

Μετά από λίγες μέρες μου τηλεφώνησε ο Μητροπολίτης Εφραίμ και μου είπε.

“Θα έρθω εγώ να λειτουργήσω”. Πράγματι ήρθε με δύο ιερείς με παπαδοπαίδια με ψάλτη και έγινε όπως έπρεπε η λειτουργία και το μνημόσυνο. Στο λόγο του όμως δεν αναφέρθηκε καθόλου στα γεγονότα.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Σταματίνα Μπροδήμα

Εκπαιδευτικός

Αδελφή του αγαπημένου μου αδελφού Γιώργου