Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη, περισσότερες από 450 σχολικές μονάδες τελούν υπό κατάληψη και άλλες 150 περίπου παραμένουν κλειστές (εξ ολοκλήρου ή μερικώς) λόγω εντοπισμού μόλυνσης ατόμων της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Οι μαθητές του Πύργου, οι οποίοι πρώτοι προχώρησαν σε καταλήψεις όλων των σχολικών μονάδων της πόλης τους με αιτήματα προστασίας της υγείας τους και όχι αμφιλεγόμενες επιβολές μέτρων, προχώρησαν σε πορεία στους δρόμους της πόλης. «Σκοπός της ενέργειας αυτής είναι να δείξουμε στον κόσμο ότι η φωνή μας δεν θα σιωπήσει πίσω από τη μάσκα που θέλουν να μας επιβάλουν» δήλωσε σε ανταποκριτή του https://akromolio.gr/ μαθητής μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής δίνοντας συγχρόνως την πληροφορία ότι περισσότερα από 20 σχολεία της Ηλείας τελούν υπό κατάληψη.
Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων (ΑΣΓΜΕ) σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «τα αιτήματα των μαθητών είναι τα αιτήματα με τα οποία γονείς και εκπαιδευτικοί έχουμε κινητοποιηθεί από την αρχή της πανδημίας και σήμερα παραμένουν ακόμα άλυτα. Γιατί ζούμε την τραγική καθημερινότητα του ελληνικού σχολείου που δεν εξασφαλίζει ισότιμα τη μόρφωση, την υγιεινή και την ασφάλεια των παιδιών μας». Οι γονείς, λέει η ΑΣΓΜΕ, μέσα από τους Συλλόγους Γονέων στεκόμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια της Κυβέρνησης να ποινικοποιήσει, με Εισαγγελικές παραγγελίες και συλλήψεις μαθητών, τους αγώνες και τις αγωνίες των παιδιών μας για να μορφωθούν με ασφάλεια.
Η ΟΛΜΕ επίσης, ζητεί μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ για κορωνοϊό με έξοδα του κράτους, καθώς και δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.