Ποια είναι τα ονόματα των 300 Σπαρτιατών;

1543

Επιμελείται ο Γιώργος Μαραγκός….

Σε ένα από τα αποσπάσματα του Βιβλίου 7, ο Ηρόδοτος έγραψε ότι είχε δει τα ονόματα γραμμένα σε έναν πυλώνα στη Σπάρτη των Σπαρτιάτων που πολέμησαν και πέθαναν με τον Βασιλιά Λεωνίδα στις Θερμοπύλες.

Ο Παυσανίας που ήταν ταξιδιώτης, συγγραφέας και γεωγράφος ισχυρίστηκε ότι είδε και το μνημόσυνο τον 2 ο αιώνα μ.Χ. Δεν πρόκειται να μπερδευτεί με τον στρατηγό και αντιβασιλέα Παυσανία που οδήγησε τους Σπαρτιάτες στη Μάχη των Πλαταιών, ούτε τον Σπαρτιάτη βασιλιά (409-394 π.Χ.) με το ίδιο όνομα.

Δυστυχώς, ο πυλώνας δεν υπάρχει πια, καταστρέφεται από τις καταστροφές του χρόνου ή ίσως κάποια φυσική καταστροφή. Ως εκ τούτου, τα μόνα ονόματα που υπάρχουν είναι τα λίγα που αναφέρει ο Ηρόδοτος παρακάτω.

Ο Διενέκης – Ο Ηρόδοτος έγραψε ότι ήταν ο πιο γενναίος από τους 300 και ο οποίος απαθανατίστηκε από όχι μόνο τις πράξεις του, αλλά και τα ακόλουθα: Όταν είπε ότι ′′ Οι Πέρσες ήταν τόσο πολυάριθμοι που τα βέλη τους θα έβγαζαν τον ήλιο “, η απάντησή του ήταν ′′ Καλό, τότε θα τους πολεμήσουμε στη σκιά!” Ως διαθήκη του Dienekes Spartan wit, ο Richard Egan ως Βασιλιάς Λεωνίδας του ‘ 1962 ‘ Οι 300 Σπαρτιάτες ‘ μίλησε αυτή τη γραμμή όπως και ο Michael Fassbender που απεικονίζει Ο Στέλιος στην Warner Bros. ‘300’.

Μάρων και Άλφεος – Δύο Σπαρτιάτες αδελφοί που διακρίθηκαν και κατείχαν εκείνη την ποιότητα γνωστή ως ‘ανδρεία’, που στα ελληνικά σημαίνει θάρρος και γενναιότητα.

Παντίτες – Απομακρύνθηκαν από τις Θερμοπύλες σε διπλωματική αποστολή για να καταταχθούν οι υπηρεσίες των άλλων ελληνικών πόλεων-κρατών. Αργότερα κρεμάστηκε εξαιτίας της ντροπής και της ατίμωσης που του παραχώρησε ο συμπατριώτης του Σπαρτιάτης που νόμιζε ότι είχε αγαπήσει αρκετά για να μην εμπλακεί στη μάχη.

Ευρύτος – Υπέστη μια πολύ σοβαρή φλεγμονή ματιών που τον άναψε τόσο πολύ που διέταξε το τακούνι του να τον καθοδηγήσει στη μάχη και να πεθάνει με τους υπόλοιπους Σπαρτιάτες την τελευταία μέρα.

Ο Αριστόδημος – υπέστη την ίδια φλεγμονή με τον Ευρύτο, ωστόσο, αντί να πολεμήσει, επέστρεψε πίσω στη Σπάρτη και είχε την ονομασία ′′ Ο Τρεμπλερ ′′ που δεν πολέμησε και πέθανε με τους συμπατριώτες του Σπαρτιάτες. Η λύτρωση του Αριστοδήμου ήρθε όταν στάθηκε στην πρώτη γραμμή του φαλάνξ στη μάχη των Πλαταιών, έσπασε τις τάξεις και σκότωσε αρκετούς Πέρσες μόνος του πριν πεθάνει.