Ο Βενιζέλος προτείνει συνεκμετάλευση των κοιτασμάτων της Κύπρου

154

Πρώτα ο Δένδιας, αποδέχτηκε την συνεκμετάλευση των θαλάσσιων πόρων στο Ιόνιο, με την πρόσφατη Ελληνοϊταλική συμφωνία.  Τώρα ο Βενιζέλος, προτείνει την συνεκμετάλευση των κοιτασμάτων της Κύπρου με τους Τουρκοκύπριους, με άρθρο του στα ΝΕΑ .

Δυστυχώς, πληθαίνουν τα σημάδια της μεγάλης παραχώρησης, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την συνεκμετάλευση και συγκυριαρχία στο Αιγαίο.

Είμαι περίεργος να δω τον επικοινωνιακό χειρισμό που θα κάνει το (πραγματικά) εξαιρετικό επικοινωνιακό επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη για να μας παρουσιάσει την ανατροπή μιας εθνικής πολιτικής 50 ετών και μια ιστορική πραγματικότητα χιλιετιών, ως νέο θρίαμβο της κυβέρνησης.

Για του λόγου το αληθές, διαβάστε και μόνοι σας τα κρίσιμα αποσπάσματα από το άρθρο του Βενιζέλου:

«…Είναι δε προφανές ότι μια νέα ώθηση στις διακοινοτικές συνομιλίες στην Κύπρο θα μπορούσε ενδεχομένως να δοθεί αν η ΕΕ μπορούσε να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός σχήματος εγγύησης της συμμετοχής των Τουρκοκύπριων στα μελλοντικά έσοδα από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, διαφυλασσόμενης πάντοτε της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.»

Και

«Θα ήθελα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ να έχει ως βασική του προτεραιότητα την ευρωπαϊκή σφραγίδα σε ένα σχήμα εγγύησης της συμμετοχής των Τουρκοκύπριων στα μελλοντικά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, αλλά σε μια συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τις ελληνικές θέσεις πρέπει να τις εκφράζει απευθείας ο Έλληνας ΥΠΕΞ.»

Ολόκληρο το άρθρο στον σύνδεσμο
https://evenizelos.gr/%E2%80%A6/6275-ta-nea-ev-venizelos-i-prooptik

Π.Ι.Δ.