Βασίλης Νανόπουλος: Οργανωμένα και με σχέδιο αντέδρασε ο Δήμος Κορινθίων στην πρόσφατη πυρκαγιά

87

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε, σήμερα Τετάρτη 27 Ιουλίου 2020 στα ΜΜΕ, ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος για την φωτιά που  ξέσπασε στο δήμο Κορινθίων προκαλώντας τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, ζημιές σε περιουσίες και καλλιέργειες στις Δ.Ε Σολυγείας, Σαρωνικού και Κορίνθου. Η επιχείρηση που στήθηκε από τα πρώτα λεπτά της φωτιάς ήταν γιγαντιαία με το δήμο να συνδράμει σε επίπεδο επιχειρησιακό με όσα μέσα διαθέτει , συντονιστικό και βεβαίως παροχής βοήθειας σε επιχειρούντες και πολίτες. «Υπήρχε επικαιροποιημένο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης και εφαρμόστηκε από την πρώτη στιγμή» ανέφερε ο Δήμαρχος Κορινθίων έχοντας στο πλευρό του τους Αντιδημάρχους Πολιτικής Προστασίας και Τεχνικών Έργων κ.κ Ζαχαριά και Πούρο. «Διαθέσαμε μέσα και προσωπικό ενώ εξασφαλίσαμε με ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος πως σε περίπτωση διακοπής ηλεκτροδότησης θα υπήρχε άμεση αποκατάσταση στην παροχή ύδατος. Μεριμνήσαμε για την παροχή ύδατος και τροφής στις δυνάμεις αλλά και στους πολίτες που απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους όταν κρίθηκε αναγκαίο, ανοίξαμε δημοτικούς χώρους και μισθώσαμε ξενοδοχεία για την φιλοξενία τους. Ότι έπρεπε να γίνει, έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. »σημείωσε ο Δήμαρχος ενώ ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Σπύρος Ζαχαριάς έκανε λόγο για τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν, τον συντονισμό και την συνεργασία Προέδρων, εθελοντών, Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αλλά και της Αστυνομίας ιδιαίτερα στο κομμάτι των εκκενώσεων.

«Από την πρώτη στιγμή διαθέσαμε 4 υδροφόρες και μηχανήματα JCB. Όταν κρίθηκε αναγκαίο ο Δήμαρχος έδωσε εντολή εκκένωσης περιοχών. Οι εκκενώσεις έγιναν σε 20 λεπτά, οργανωμένα και με ασφάλεια σε συνεργασία με τους τοπικούς Προέδρους, τους ιερείς που χτύπησαν τις καμπάνες των χωριών, την αστυνομία η οποία λειτούργησε εξαιρετικά. Ο Δήμος άνοιξε τα δημοτικά σχολεία σε Αλμυρή, Σολωμό, Ξυλοκέριζα, το Γυμνάσιο – Λύκειο Χιλιομοδίου και το Πολιτιστικό της Ξυλοκέριζας προκειμένου να φιλοξενηθούν οι κάτοικοι των περιοχών αλλά και παιδιά από οικείες κατασκηνώσεις ενώ υπήρχε εντολή και για χρήση των δυο μεγάλων ΚΑΠΗ της Κορίνθου. Στα σημεία συγκέντρωσης υπήρχε κλιμάκιο υποδοχής και παροχής βοήθειας από τον Ε.Ε.Σ.»

Η μάχη υπήρξε πολλές στιγμές άνιση λόγω της έντασης των ανέμων και της αλλαγής στην κατεύθυνσή τους ,οι δυνάμεις ωστόσο της πυροσβεστικής – εναέριες και επίγειες-, οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και οι εργαζόμενοι τους, οι εθελοντικές ομάδες, τα σώματα ασφαλείας ,τα τοπικά συμβούλια και οι πρόεδροι, οι κάτοικοι, συνεργάστηκαν και επιχείρησαν με ζήλο , αυταπάρνηση και πολλές φορές με μεγάλο κίνδυνο για να περιορίσουν την φωτιά. Συνέδραμαν καθοριστικά επίσης γειτονικοί δήμοι τόσο σε μέσα όσο και σε παροχή βοήθειας ενώ αξιοσημείωτη είναι η κινητοποίηση ιδιωτών και επιχειρηματιών οι οποίοι με την προσφορά τους σε νερό, τρόφιμα και ότι άλλο χρειάστηκε απέδειξαν για πολλοστή φορά την κοινωνική τους ευαισθησία και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τους διακατέχει.« Όλους όσοι μετείχαν σε αυτήν την τεράστια κινητοποίηση, από όποιον τομέα και αν συνέβαλαν , τους ευχαριστούμε»  είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Η επόμενη ημέρα για το δήμο Κορινθίων δεν είναι εύκολη. Με Κοινότητες και οικισμούς σε 3 Δημοτικές ενότητες  , Σολυγείας, Σαρωνικού και Κορίνθου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ξεκινά η καταγραφή των ζημιών. Παράλληλα αποτιμάται η περιβαλλοντική ζημιά καθώς επίσης και οι συνέπειες της. Ως ενέργειες κατεπείγουσες ορίζονται η αποζημίωση των πληγέντων και η θωράκιση των περιοχών με αντιπλημμυρικά έργα.  Από την Τεχνική υπηρεσία συστήθηκε ήδη τριμελής επιτροπή για την καταγραφή των ζημιών και την αποτύπωση των έργων που πρέπει να εκτελεστούν. Η επιτροπή ξεκινά το έργο της αύριο Τρίτη από τα Αθίκια και το Αλαμάνο με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργο Πούρο να οριοθετεί  τις ενέργειες.

«Θα πραγματοποιηθεί αυτοψία σε οικίες και οδοποιία. Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο ασφαλτόστρωσης δασικών δρόμων  και δημιουργίας  δεξαμενών αποθήκευσης ύδατος σε μεγάλες ποσότητες ενώ παράλληλα θα δρομολογηθούν αγορές  μηχανημάτων που θα ενισχύσουν την υπηρεσία πολιτικής προστασίας. Στόχος είναι να καταγράψουμε , να αποτυπώσουμε την κατάσταση οικονομικά και κατόπιν να προχωρήσουμε στην χρηματοδότηση και την εκτέλεση».

Κλείνοντας ο Δήμαρχος Κορινθίων Β.Νανόπουλος ανάφερε πως στην καταγραφή και αποκατάσταση εμπλέκονται πολλοί φορείς η συνεργασία των οποίων θεωρείται επιβεβλημένη. «Προχωρούμε στην επόμενη ημέρα οργανωμένα και με σχέδιο.Η κήρυξη περιοχών του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρ ότι το αίτημά μου ήταν για το σύνολο του δήμου, θα μας δώσει την δυνατότητα να ενεργήσουμε άμεσα στους τομείς της αποκατάστασης, που είναι πολύ σημαντικός ,και της  μελλοντικής πρόληψης ανάλογων φαινομένων αλλά και πλημμυρικής θωράκισης. Η καταγραφή και αποτίμηση θα γίνει από το Δήμο και την Περιφέρεια. Ο ΕΛΓΑ θα μεριμνήσει για την καταγραφή και αποζημίωση των καλλιεργειών έχω ήδη μιλήσει για το θέμα με τον Πρόεδρο τον κ.Ανδρέα Λυκουρέντζο. Το Δασαρχείο για τα αντιπλημμυρικά που χρειάζονται. Η περιφέρεια για τις αποζημιώσεις των επιχειρήσεων.Ο δήμος θα επιμεληθεί  τα έργα υποδομής στον αστικό ιστό, τις αιτήσεις για τις ζημιές σε οικίες, την μέριμνα για την οικονομική ελάφρυνση των πληγέντων αναφορικά με τις υποχρεώσεις τους τόσο προς το δήμο όσο και προς την πολιτεία.

Το ανακριτικό της Π.Υ έχει ήδη ξεκινήσει το έργο της διερεύνησης των αιτιών της φωτιάς έχοντας στην διάθεση του το υλικό από τις κάμερες του στρατοπέδου στις  Κεχριές.