Προσωπικότητες του εκδοτικού χώρου απευθύνουν έκκληση για διεθνή βοήθεια, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου

158

Οι εκπρόσωποι της παγκόσμιας εκδοτικής βιομηχανίας προτρέπουν τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να αναγνωρίσουν, να υποστηρίξουν και να διακηρύξουν τη σημασία των βιβλίων, των εκπαιδευτικών λύσεων, καθώς και του επαγγελματικού και ακαδημαϊκού περιεχομένου, υιοθετώντας πακέτα οικονομικών κινήτρων για την υποστήριξη της εκδοτικής βιομηχανίας και ολόκληρης της αλυσίδας που κινείται γύρω από αυτήν.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των 5 μεγαλύτερων Ενώσεων, διεθνώς, αναφέρουν:

“Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2020, αναγνωρίζουμε τον ζωτικό ρόλο που τα βιβλία διαδραματίζουν στην κοινωνία. Μέσα από τα βιβλία μαθαίνουμε, γνωρίζουμε διαφορετικές κουλτούρες, ονειρευόμαστε. Καταλαβαινόμαστε καλύτερα. Μέσα από τα βιβλία συμμεριζόμαστε και κατανοούμε ο ένας τον άλλον. Τα βιβλία είναι απαραίτητα για την επιστημονική έρευνα, για την εκπαίδευση των παιδιών μας και για τη διά βίου μάθηση. Τα βιβλία μάς βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

Τα βιβλία χρειάζονται συγγραφείς για να τα γράψουν και να τα εικονογραφήσουν, εκδότες να επενδύσουν σε αυτά, βιβλιοπώλες για να φτάσουν στους αναγνώστες και οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης για να προστατεύσουν τα πνευματικά τους δικαιώματα. Αυτή η αλυσίδα, η τόσο ζωτική για την κοινωνία, βρίσκεται σε άμεση απειλή.

Σε αυτή την εποχή κοινωνικής απόστασης και απομάκρυνσης, η σημασία των βιβλίων υπογραμμίστηκε εκ νέου. Η παραμονή στο σπίτι και η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι ένας τρόπος να νοιαζόμαστε για τον συνάνθρωπο. Οι εφημερίδες και τα ιστολόγια ανά τον κόσμο δημοσιεύουν λίστες βιβλίων προς ανάγνωση την εποχή της απομόνωσης, είτε για δημιουργική διαφυγή είτε για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει. Στα βιβλία καταφεύγουμε οι άνθρωποι στους δύσκολους καιρούς.

Οι γονείς σε πολλές χώρες υποχρεώθηκαν να γίνουν εκπαιδευτικοί. Οι εκπαιδευτικοί χρειάστηκε να βρουν νέους τρόπους για να διδάξουν τους μαθητές τους. Συγγραφείς και εκδότες σε όλο τον κόσμο ανταποκρίθηκαν, παρέχοντας ελεύθερα το περιεχόμενο και τις ψηφιακές υπηρεσίες τους. Αναγνώσεις βιβλίων, όπως το «Read The World», εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο, με εκδότες και συγγραφείς να παρέχουν στους γονείς άμεση υποστήριξη. Η υφήλιος βασίζεται σε έρευνες που δημοσιεύονται σε εξειδικευμένα περιοδικά για να καθορίσει τις πολιτικές της για την υγεία και να αναπτύξει το εμβόλιο. Οι επενδύσεις των εκδοτών επιστημονικών περιοδικών για την επαλήθευση της έρευνας και την ευρεία διάχυσή της είναι κρίσιμος παράγων. Προσφέρθηκαν εθελοντικά, διαθέτοντας χωρίς χρέωση τις έρευνες σχετικά με τον COVID-19 και επιτρέποντας την επαναχρησιμοποίησή τους.

Είτε μιλάμε για βιβλία για το ευρύ κοινό, για παιδικά βιβλία, για εκπαιδευτικούς πόρους ή για επιστημονική έρευνα, συγγραφείς, εκδότες, διανομείς, βιβλιοπώλες και οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης αντέδρασαν γρήγορα για να προσαρμοστούν στις παρούσες συνθήκες και να δράσουν υπεύθυνα απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

Ο ιός COVID-19 έχει παντού καταστροφικές επιπτώσεις. Οι οικονομίες έχουν καθηλωθεί και κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα πότε θα επιστρέψουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς ή, ακόμα χειρότερα, αν αυτό θα είναι εφικτό. Ο αντίκτυπος στις δημιουργικές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου του βιβλίου, υπήρξε καταστροφικός.

Σε πολλές χώρες, η βιομηχανία μας αγωνίζεται ήδη για οξυγόνο. Πρέπει να βρούμε τρόπους για να διασφαλίσουμε το μέλλον για τους συγγραφείς, τους εκδότες, τους επιμελητές, τους εικονογράφους, τους διανομείς, τους βιβλιοπώλες και όσους εργάζονται στη συλλογική διαχείριση, ούτως ώστε η εκδοτική βιομηχανία να μπορέσει να ανακάμψει μόλις ξεπεράσουμε την πανδημία.

Ένας κόσμος χωρίς καινούργια βιβλία θα ήταν ένας τόπος θλιβερός και υποβαθμισμένος. Εργαζόμαστε σκληρά για να ξεπεράσουμε την κρίση, αλλά χρειαζόμαστε βοήθεια για να επιβιώσουμε. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των κυβερνήσεων για να ξεπεράσουμε την κρίση”.

Jean-Luc Treutenaere, Πρόεδρος EIBF (Ομοσπονδία Ευρωπαίων Βιβλιοπωλών)

John Degen, Πρόεδρος IAF (Διεθνές Φόρουμ Συγγραφέων)

Yngve Slettholm, Πρόεδρος IFRRO (Ομοσπονδία Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης)

Hugo Setzer, Πρόεδρος IPA (Διεθνής Ένωση Εκδοτών)

Ian Moss, CEO STM (Ένωση Επιστημονικών Βιβλίων)