Δύο Εισαγγελείς θα ασχοληθούν με τα κρούσματα του COVID -19 στην Ερμιονίδα. Ευθύνες για πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στη διασπορά του ιού

584
Υπαίθριες εγκαταστάσεις διεξαγωγής Μοριακών τεστ στον ΓΑΛΑΞΙΑ

Δύο διαφορετικοί Εισαγγελείς, θα διερευνήσουν την ύπαρξη ευθυνών από παραλήψεις προσώπων και θεσμικών οργάνων, σχετικά με την διασπορά του Κορωναϊού στην δομή των λαθρομεταναστών –αιτούντων άσυλο στο Κρανίδι.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ναυπλίου, καλείται να παρέμβει μετά από αναφορά του Δημοτικού Συμβούλου Ερμιονίδας κ. Τάσου Τόκα και συγχρόνως, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Τρίπολης, μετά από αναφορά του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Πέτρου Τατούλη.

Θυμίζουμε ότι σχετικούς φόβους είχε εκδηλώσει προς την κυβέρνηση και άλλα θεσμικά όργανα και ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Γιάννης Γεωργόπουλος και μάλιστα κατ’ επανάληψη, χωρίς ωστόσο να εισακουστεί.

Ακόμη και σήμερα, μία ολόκληρη εβδομάδα από την ανεύρεση των 150 νοσούντων, οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν έχουν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει για την προστασία των κατοίκων του δήμου Ερμιονίδας αλλά και των 300 μη νοσούντων που διαμένουν στο ξενοδοχείο ΓΑΛΑΞΙΑΣ.

Εν τω μεταξύ, προχθές εκδηλώθηκαν 3 ακόμη κρούσματα και χθες ένα ακόμη. Όλα τα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην ομάδα των 450 αλλοδαπών που έχει στοιβαχθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τους εκπροσώπους της, στην ανοιχτή (μέχρι την Μεγάλη Παρασκευή) και σε καραντίνα (από την Τρίτη του Πάσχα) δομή των Σομαλέζων και λοιπών παρανόμως εισελθόντων στην Ελλάδα.

Η αναφορά του ιατρού και τ. Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, κατατέθηκε υπό την ιδιότητα του επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Νέα Πελοπόννησος», και γνωστοποιήθηκε στις 23 Απριλίου 2020. Η αναφορά του οικονομολόγου κ. Τάσου Τόκα, κατατέθηκε υπό την ιδιότητά του ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΝΕΔΥΠΕΡ, και γνωστοποιήθηκε στις 27 Απριλίου 2020.

Παραθέτουμε τις σχετικές ανακοινώσεις των αυτοδιοικητικών παρατάξεων που άνοιξαν τον δρόμο στην Ελληνική Δικαιοσύνη να ασχοληθεί με το δύσβατο αλλά ιδιαιτέρως σημαντικό αυτό θέμα που κατατρώει την Ερμιονίδα, την οικονομία της και πιθανόν την υγεία των κατοίκων της.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΑΤΟΥΛΗ

Πέτρος Τατούλης

«Αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Τρίπολης κατέθεσε σήμερα, 23/04/2020, ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Πελοπόννησος» Πέτρος Τατούλης, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες και παραλείψεις στη διασπορά του Covid-19 στη δομή μεταναστών του Κρανιδίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Τατούλη «η έρευνα της Δικαιοσύνης για τα περιστατικά στη δομή του Κρανιδίου είναι απολύτως επιβεβλημένη, δεδομένου ότι μια σειρά ζητημάτων παραμένουν αναπάντητα».

«Ως έχουμε καθήκον, εκ του θεσμικού μας ρόλου, έναντι των πολιτών του Κρανιδίου, της Αργολίδας, αλλά και της Πελοποννήσου, προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη, ώστε να ελεγχθούν οι πράξεις ή οι παραλείψεις των φορέων που είναι υπεύθυνοι για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας στην περιοχή μας, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες εάν αυτές προκύψουν».

Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης της «Νέας Πελοποννήσου» επεσήμανε « Όσοι νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν επικοινωνιακά παιχνίδια με την υγεία των Πελοποννησίων, ιδιαίτερα σε περίοδο πανδημίας θα μας βρουν δυναμικά απέναντι τους».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΚΑ

Τάσος Τόκας

«Αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ναυπλίου ώστε να ελεγχτούν οι πράξεις ή οι παραλείψεις των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας ανακοίνωσε ο Τάσος Τόκας εκπροσωπώντας τη ΝΕΔΥΠΕΡ. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα ακόλουθα:

Tην στιγμή που o ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία υπό τον κ. Χαρδαλιά την Τρίτη 21-4-2020 επέβαλαν τον απόλυτο υγειονομικό αποκλεισμό της δομής φιλοξενίας στον Γαλαξία, μετά την επιβεβαίωση 150 θετικών κρουσμάτων εκεί και ανακοίνωσαν άμεσα μέτρα, περιμέναμε την άμεση ανταπόκριση από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ώστε να έρθουν άμεσα οι 6 γιατροί και οι 4 νοσηλευτές για να βοηθήσουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης.

Ήδη πέρασαν 5 ημέρες και οι εργαζόμενοι στο Κ.Υ. Κρανιδίου είναι όπως πάντα στις επάλξεις αλλά καταπονημένοι από την υπερ-προσπάθεια.

Σήμερα το Υπ. Υγείας ανακοίνωσε την πρόσληψη 8 γιατρών μετά την κατακραυγή του κόσμου και κάποιοι το είδαν σαν προσωπική επιτυχία.

Οφείλουν όμως οι αρμόδιοι να απαντήσουν στα παρακάτω ερωτήματα:

1ον Τι έκαναν 5 ήμερες οι ανεύθυνο-υπεύθυνοι και υπήρξε αυτή η μεγάλη καθυστέρηση την στιγμή που γνώριζαν το κατεπείγον της υπόθεσης και τον μεγάλο κίνδυνο για την κατάσταση της υγείας των προσφύγων-μεταναστών ;

2ον Πως γίνεται μέχρι τώρα αυτές τις 5 ημέρες η υγειονομική κάλυψη της δομής και πώς αντιμετωπίζονται άμεσα τα δύσκολα περιστατικά ;

3ον Ποιες είναι οι ενέργειες μέχρι σήμερα του ΕΟΔΥ για την διενέργεια τεστ κορονοϊού στην ευρύτερη περιοχή αφού αυτά που έγιναν είναι πολύ λίγα για την εκτίμηση της μετάδοσης του καταστρεπτικού ιού;

Αύριο η παράταξή μας θα κάνει αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ναυπλίου ώστε να ελεγχτούν οι πράξεις ή οι παραλείψεις των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας καθώς και οι κάθε είδους παραβάσεις που έβαλαν σε κίνδυνο τους διαμένοντες στη δομή φιλοξενίας αλλά και δεν προστάτευσαν την δημόσια υγεία.»