Από την κρίση θα βγούμε πιο δυνατοί. Η επιστροφή στις ρίζες είναι η μόνη λύση

140

γράφει ο Βασίλης Σιδέρης*

    Υπάρχει ένα ρητό που το ακούγαμε συνέχεια εν μέσω της οικονομικής ύφεσης και λέει πως η κρίση γεννά ευκαιρίες. Είναι  σίγουρο  πως η οικονομική κρίση που θα βιώσουμε μετά το πέρας της πανδημίας θα είναι μεγάλη. Όχι  όμως μόνο για εμάς. Θα είναι μια κρίση που θα απλωθεί σε όλο τον παραγωγικό κόσμο παγκοσμίως και η Ελλάδα δεν θα ναι μόνη της στο επίκεντρο του κυκεώνα όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια.

Βασίλης Σιδέρης

Δυστυχώς το μικρόβιο της παγκοσμιοποίησης έχει βλάψει την κοινωνία μας και την οικονομία μας. Παραγωγικές δομές εδώ και δεκαετίες, εγκατέλειπαν τη χώρα μας και αξιοποιώντας πολιτικές της Ε.Ε μετέφεραν τα εργοστάσια και τις εταιρίες σε άλλες χώρες των Βαλκανίων και της Τουρκίας. Μη ξεχνάμε τη στάση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδος σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας μας. Ακόμα και ενώ βρισκόμαστε στην ίδια ‘Ένωση, η Γερμανία επιλέγει να βοηθάει επενδυτικά την Τουρκία έναντι ημών που μας «αντάμειψε» με μια βαθύτατη ύφεση και οικονομικό στραγγαλισμό.

Τόσα χρόνια παρακολουθούσαμε την αποδιοργάνωση της Ελληνικής κοινωνίας με μαεστρικό τρόπο. Οι επιστήμονες αυτής της χώρας έφευγαν για ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό, η ελληνική ύπαιθρος ερήμωνε, χέρσα χωράφια γέμισαν τη χώρα μας, εκεί που άλλοτε η Έλληνες συνεισέφεραν τα μέγιστα στον εθνικό πλούτο, εργοστάσια χρεοκόπησαν ακόμα και αυτά που διέθεταν νευραλγικά πόστα στο Έθνος όπως όσα σχετίζονταν με την ελληνική αμυντική βιομηχανία και το ασταθές φορολογικό περιβάλλον κάθε άλλο παρά ελκυστικό ήταν για οποιαδήποτε επένδυση. Απορίας άξιον δε, είναι και το γεγονός πως όταν αναδιαρθρώθηκαν οι εργασιακές συμβάσεις και μειώθηκαν μισθοί, συνεχίστηκε μια στρεβλή οικονομική πολιτική χωρίς επενδύσεις ή σχέδιο επαναπατρισμού των Ελλήνων που έφυγαν, με εξαίρεση την θητεία Σαμαρά, τον οποίον μάλιστα εκθειάζει το γνωστό bloomberg για τις μεταρρυθμίσεις και τα αποτελέσματα που πέτυχε σε μικρό χρονικό διάστημα. Δεν είδαμε κανέναν κυβερνητικό σχεδιασμό από ΠΑΣΟΚ, Οικουμενική και ΣΥΡΙΖΑ που να στοχεύει στην περιφερειακή ανάπτυξη, ένα πρόβλημα του οποίου τις επιπτώσεις τις αντιλαμβανόμαστε σήμερα εν μέσω  Κορονοϊού.

Θεωρώ  πως ήρθε η ώρα να γίνει μια συνολική αναθεώρηση των πραγμάτων που βιώναμε έως σήμερα. Όλα δείχνουν πως το μέλλον δεν θα είναι ίδιο. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους που πήρε  έγκαιρα μέτρα λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση στα Ελληνοτουρκικά και του Κορονοϊού. Τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης ήταν γρηγορότερα απ’ όσα πίστεψε και ο τελευταίος απαισιόδοξος πολίτης. Τα σύνορα έκλεισαν και απετράπει  η μαζική εισβολή που σχεδίαζε ο Ερντογάν, μέτρα πρόληψης της διάδοσης του ιού αλλά και ενίσχυσης της  Υγείας και της Ελληνικής οικονομίας πάρθηκαν αστραπιαία για να μην οδηγηθούμε σε καταστροφικές καταστάσεις όπως άλλες χώρες. Η κοινή γνώμη έχει συνασπισθεί πίσω από τις κυβερνητικές επιλογές, με κάθε είδους δημοσκόπηση και στατιστική έρευνα να υποδεικνύει ένα μεγάλο ποσοστό στήριξής τους.

    Η επιστροφή στις ρίζες είναι η μόνη λύση. Τα έθνη κράτη θα στραφούν και πάλι στις δικές τους δυνάμεις και θα προσπαθήσουν να ξαναγίνουν οι κυρίαρχοι του εαυτού τους. Το κράτος των Βρυξελλών φάνηκε πως δεν μπορεί να κατανοήσει τις νέες πολιτικές καταστάσεις που δημιουργούνται. Αρκετές ανεπτυγμένες χώρες στην Ευρώπη βιώνουν μια κόλαση και δεν βοηθήθηκαν από πουθενά. Ακόμα και την ύστατη στιγμή το Γερμανικό λόμπι θα πρέπει να συμβάλει στην δημιουργία ενός ομολόγου που θα ενίσχυε οικονομικά τις πληγείσες χώρες και να παραμείνει μακριά από τον γνωστό δρόμο των μνημονίων.

    Η Ελλάδα πέρασε πολλά και έμεινε Όρθια. Έχει υποχρέωση απέναντι σε όλους αυτούς που μάχονται αυτή τη στιγμή, να παραμείνει Όρθια.  Η Ελλάδα οφείλει να μπει σε μια νέα φάση. Πρέπει ο καθένας από εμάς να αδράξει τις ευκαιρίες που γεννά αυτή η κρίση και να ξεκινήσουμε όλοι μαζί την ανοικοδόμηση της Νέας Ελλάδας, όπως την οραματίζονταν οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας. Αυτάρκη και Δυνατή.

* Ο Βασίλης Γ. Σιδέρης είναι Περιφερειακός Σύμβουλος  Πελοποννήσου (Π.Ε Αργολίδας) και Πρόεδρος Ε.Π.Σ. Αργολίδας