Ι.Μ. Ηλείας και Περιφέρεια μαζί για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με την αρωγή του Σύλλογου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης»

68

Τον Μητροπολίτη κ.κ. Γερμανό επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Ανδρέας Φίλιας

Γράφει ο Θοδωρής ΛάμπροςΑρχισυντάκτης στο skalistiri.news([email protected])

Με στόχο τον μέγιστο δυνατό συντονισμό για τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος που αφορούν την επέτειο των διακοσίων ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης συνάντηση στον Πύργο του Εντεταλμένου Συμβούλου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – υπεύθυνου για τον συντονισμό των εκδηλώσεων που αφορούν το 1821 στις τρεις Περιφερειακές ενότητες κ. Ανδρέα Φίλια με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ Γερμανό.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Μητροπολιτικό Μέγαρο παρουσία των εκπροσώπων του νεοσύστατου Συλλόγου Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” κ.κ. Θεοδώρου Λάμπρου και Φώτη Βερβίτα.
Στη συνάντηση που έγινε μέσα σε πολύ εγκάρδιο κλίμα ο κ. Φίλιας ανέλυσε στον Μητροπολίτη Ηλείας τους σκοπούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τον συντονισμό των εκδηλώσεων που αφορούν τις εκδηλώσεις – δράσεις για την επέτειο των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 τονίζοντας ότι η Περιφέρεια θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες αφού σε όλη την Δυτική Ελλάδα υπήρξαν σημαντικά γεγονότα που καθόρισαν την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης αφού υπήρξε το κέντρο από το οποίο ξεκίνησε.
Επίσης ο κ. Φίλιας αναφέρθηκε και στην σύσταση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής που έχει συστήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τον σκοπό αυτό τονίζοντας ότι αποτελείται από καταξιωμένους επιστήμονες και ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί ενδελεχώς με το μεγάλο κεφάλαιο της Εθνικής μας Παλιγεννεσίας.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φίλιας “στη γνωμοδοτική επιτροπή υπάρχουν άνθρωποι του κύρους του κ. Θεόδωρου Λάμπρου, καθηγητές πανεπιστημίου, άνθρωποι της τέχνης των επιστημών γενικότερα έτσι ώστε κάθε μια εκδήλωση που πάμε να διοργανώσουμε να περάσει από αυτή την κρισάρα που θα μας λέει αν είναι σωστή αυτή η πρόταση ή όχι΄. Για να μην έχουμε ατοπήματα όπως είχαν στην Ελλάδα 2021 με το λογότυπο.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε πολύ δύσκολο έργο στο να οργανώσει και να τρέξει τις διαδικασίες που απαιτούνται για το 1821 καθότι δεν είχε υπάρξει κάποια προετοιμασία από την προηγούμενη Περιφερειακή αρχή. Πρέπει να απευθυνθούμε και αυτό κάνουμε ως Περιφέρεια σε άτομα, συλλόγους, επιστημονικούς φορείς στην εκκλησία βέβαια που έχουν αφιερώσει πολλά χρόνια πάνω σε αυτό το κομμάτι που αφορά την Ελληνική Επανάσταση.
Η Γνωμοδοτική Επιτροπή της Περιφέρειας θα αξιολογήσει τις προτάσεις των φορέων που θα υποβληθούν προς αυτήν, θα μας πει ποιες προτάσεις είναι ποιοτικές και μπορούν να σταθούν στις εκδηλώσεις και ανάλογα με τα χρήματα που θα έχουμε θα διαλέξουμε ποιες από αυτές θα γίνουν πράξεις. Επίσης έχουμε ως Περιφέρεια το χρονολόγιο της Δυτικής Ελλάδας για το 1821. Με βάση αυτό το χρονολόγιο θα εκδοθεί ένα λεύκωμα – ένα βιβλίο που ταυτόχρονα θα γίνει και ιστοσελίδα καθότι η τεχνολογία τρέχει και θα πρέπει να φέρουμε κοντά και την νεολαία.
Επίσης θα υπάρξουν και ντοκιμαντέρ αλλά και διαδραστικές δράσεις μέσω της εικονικής πραγματικότητας όπου θα μπορούν όλοι και κυρίως τα παιδιά να ζήσουν ένα ιστορικό γεγονός μέσα από τα γυαλιά για παράδειγμα 3D όπως είναι στο κινηματογράφο καθώς και η δημιουργία ενός θεματικού πάρκου για το 1821 το οποίο θα είναι μέσα σε ένα ειδικού τύπου κοντέινερ το οποίο θα μεταφέρεται από Περιφερειακή Ενότητα στην άλλη. Υπάρχουν πολλές δράσεις που η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει ώστε ο κόσμος και κυρίως τα νέα παιδιά να μάθουν πιο εύκολα και να τους είναι ποιο ενδιαφέροντα τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης που έλαβαν χώρα στη Δυτική Ελλάδα”.
Ολοκληρώνοντας ο κ. Φίλιας αναφέρθηκε και στα επιστημονικά συνέδρια, τις ημερίδες, τα θεατρικά δρώμενα αλλά και τις εκδηλώσεις που θα προγραμματιστούν και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες με σκοπό αυτό το μεγάλο γεγονός να έχει την προσοχή και την αξία που του αρμόζει.

Μητροπολίτης Ηλείας:
“Θα είμαστε αρωγοί
στην προσπάθεια της Περιφέρειας”

Με την σειρά του ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ Γερμανός αφού ευχαρίστησε τον κ. Φίλια για την επίσκεψή του στο Μητροπολιτικό Μέγαρο ανέφερε οτι η Ι.Μ. Ηλείας έχει καταρτίσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Το πρόγραμμα αυτό όπως ανέφερε ο Ποιμενάρχης περιλαμβάνει διάφορες τοποθεσίες στην Ηλεία όπου έγιναν μάχες κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης και οι οποίες θα αναδειχθούν μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων στις οποίες έχει συμπεριληφθεί και ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης”.
Επίσης αναφέρθηκε στο Θεολογικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο χρόνο σε Πύργο, Αμαλιάδα και Γαστούνη και θα έχει ως βασικό θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τον ρόλο που διαδραμάτισε η Εκκλησία σε όλη την διάρκειά της.
Ολοκληρώνοντας ανέφερε οτι η Μητρόπολη Ηλείας θα είναι αρωγός σε όποια δημιουργική προσπάθεια κάνει η περιφέρεια ώστε να τιμηθεί ουσιαστικά η επέτειος των διακοσίων ετών από την Εθνική μας Παλιγεννεσία.

Αρωγός σε όλες τις εκδηλώσεις της Ι.Μ Ηλείας
ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης”

 Με την σειρά του ο Οργανωτικός Υπεύθυνος του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” και μέλος στην Γνωμοδοτική Επιτροπή της Περιφέρειας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση Θοδωρής Λάμπρος ανέφερε ότι ο Σύλλογος θα είναι αρωγός σε όλες τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει η Ι.Μ. Ηλείας στο νομό ενώ σημείωσε πως η συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας και της Μητρόπολης θα είναι ουσιαστική και εποικοδομητική.
Για αγαστή συνεργασία μεταξύ της Μητρόπολης Ηλείας και της Περιφέρειας μίλησε και το ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φώτης Βερβίτας που τόνισε πως ο Σύλλογος έχει ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων για το 1821 το οποίο θα ανακοινωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση στο Μητροπολιτικό Μέγαρο παραβρέθηκε και το στέλεχος της Περιφέρειας κ. Αλεξάνδρα Αντωνοπούλου.

ΠΗΓΗ: ΕΔΩ