Ιωάννης Δριμούσης (Υπαρχηγός στόλου): «Θα πορευτούμε χωρίς εκπτώσεις σε όσα η Ιστορία, το χρέος και η  αποστολή μας επιτάσσουν»

186
ΑΡΓΟΣ: Ο υποναύαρχος Ιωάννης Δριμούσης, υπαρχηγός στόλου, καταθέτει στεφάνι στην προτομή του Ήρωα αντιναυάρχου Κωνσταντίνου Πανανά, ως εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ

ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΑΝΤΙΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΝΑΝΑ

υποναύαρχος Ιωάννης Δριμούσης, υποδιοικητής στόλου

Με ανάμεικτα συναισθήματα θλίψης και τιμής, αποτίουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στον συνάδελφο Υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πανανά, που θυσίασε τη ζωή του στην ατελεύτητη προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι μας για να ανταποκριθούμε στην αποστολή μας.

Οι θυσίες, οι κόποι, οι στερήσεις και ο εξαντλητικός καθημερινός μόχθος  είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη ζωή των στελεχών του πολεμικού μας Ναυτικού, που τις δέχονται αγόγγυστα και καθημερινά. Όμως καμμία δεν συγκρίνεται με την απώλεια της ίδιας της ζωής εν ώρα καθήκοντος, τίμημα που όλοι μας πρόθυμα αποδεχόμαστε προκειμένου να διαφυλλαχθούν οι ζωές των εντολέων μας, των ελλήνων πολιτών.

Σε αυτό το τόσο οικείο γι αυτούς πλαίσιο, η νύχτα της 11ης Φεβρουαρίου 2016, ξημέρωσε ως άλλη μία μέρα καθήκοντος για το πλήρωμα του ελικοπτέρου ΑΒ 212 ΠΝ 28, τον κυβερνήτη Υποπλοίαρχο Αναστάσιο Τουλίτση, τον συγκυβερνήτη Υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πανανά και το χειριστή του ραντάρ επιφανείας Ανθστή Λευτέρη Ευαγγέλου. Τρεις νέοι άνθρωποι, οικογενειάρχες, με όνειρα και δίψα για τη ζωή, απονηώθηκαν από τη φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ για την εκτέλεση μιας ακόμη αποστολής. Απονηώθηκαν άλλη μια φορά για να εκτελέσουν το καθήκον τους, το χρέος τους και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους. Δεν γνώριζαν ότι είχαν ήδη επιλεγεί από την Ιστορία, για να πλαισιώσουν τον μακρύ κατάλογο των ηρώων του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Είμαστε περήφανοι που ο Υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς ήταν ένας από εμάς. Ορισμένος από την ιστορία και την παράδοση του Ναυτικού μας, να φυλάττει Θερμοπύλες, να τιμάει τον όρκο του και να υπενθυμίζει με τη θυσία του πως «Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης». Ένας μαχητής, ένας άξιος συνεχιστής του έργου ηρώων και πλέον, όπως και αυτοί, ένα φωτεινό παράδειγμα για τους μαχητές  του Ναυτικού μας  στο σήμερα και το μέλλον. Γι αυτό και στέκουμε ευγνώμονες απέναντί του, ταπεινοί προσκυνητές του μεγαλείου που εκπέμπει η θυσία του.

Υποναύαρχος Ιωάννης Δριμούσης και Δημήτρης Καμπόσος Δήμαρχος Άργους Μυκηνών

Σε στιγμές όπως αυτή, η θλίψη για το χαμό ενός δικού μας ανθρώπου, κυριαρχεί, όμως δεν πρέπει να αφήνεται ελεύθερη να περιορίζει την υπερηφάνεια και την αισιοδοξία μας για το μέλλον του τόπου μας. Υπερηφάνεια γιατί μας πλαισιώνουν ήρωες σαν τον Υποπλοίαρχο  Κωνσταντίνο Πανανά και αισιοδοξία ότι η θυσία του θα αποτελέσει έναν φάρο καθήκοντος και χρέους για όλους μας αλλά και ένα στιβαρό μήνυμα  αποφασιστικότητας και ισχύος προς πάσα κατεύθυνση.  Ιδίως σε μια περίοδο που η αναταραχή και η αμφισβήτηση της διεθνούς ασφάλειας και δικαίου δοκιμάζεται έντονα στην  περιοχή μας.

Η θυσία του Υποπλοιάρχου Κωνσταντίνου Πανανά, όπως και όλων των μελών του πληρώματος του αθανάτου πλέον στη μνήμη  ελικοπτέρου ΠΝ 28, δεν δύναται να αποτιμηθεί.  Ως ελάχιστη λοιπόν αναγνώριση ότι τίμησε τον όρκο του, η πατρίδα του απένειμε το μέγιστο προβλεπόμενο  διοικητικό βαθμό του Αντιναυάρχου και η πόλις του Άργους αφιερώνει σήμερα εδώ, την προτομή του για να μείνει ανεξίτηλο το μήνυμα του στη συλλογική μνήμη, και το παράδειγμά του αιώνια έμπνευση.

Αντιναύαρχε Πανανά, αείμνηστε συνάδελφε Κώστα, προσευχόμενοι για την αιώνια αναύπαυσή σου, σε διαβεβαιώνουμε ότι θα παραμείνουμε προσκολλημένοι στο ίχνος που μας άφησες, πορευόμενοι χωρίς εκπτώσεις σε όσα η Ιστορία, το χρέος και η  αποστολή μας επιτάσσουν. Ξέρουμε ότι θα μας καθοδηγείς πάντα μέσα από το πιλοτήριό σου.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ

Ζήτω το Πολεμικό Ναυτικό. 

(Εκφωνήθηκε την Τετάρτη 29η Ιανουαρίου 2020 στο Άργος, κατά την τελετή αποκάλυψης της προτομής του Ήρωα αντιναυάρχου Κωνσταντίνου Πανανά)