Ο Παν. Νίκας στα καλύτερά του. Πλήθος μηνυμάτων, διαπιστώσεων και κατευθύνσεων, στην ομιλία του για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα

110

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στο πλαίσιο της ημερίδας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας RouteLab, που πραγματοποιήθηκε χθες, Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, στην Καλαμάτα, συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα “Καινοτομία ναι… αλλά σε ποιο πλαίσιο;”, υπό τον συντονισμό του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Παναγιώτη Λιαργκόβα.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αποτελέσει ένα καινοτόμο εργαλείο ανταλλαγής γνώσης, εμπειριών και καλών πρακτικών σε διάφορα θεματικά πεδία και ταυτόχρονα να μετατραπεί σε ένα κοινό σημείο συνάντησης και δικτύωσης επαγγελματιών και φορέων που δραστηριοποιούνται σε κλάδους αιχμής της οικονομίας.

Η ομιλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ξέφυγε από τα πλαίσια ενός τυπικού χαιρετισμού και με πλήθος μηνυμάτων, διαπιστώσεων και κατευθύνσεων, για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, απέδειξε ότι γνωρίζει τις παθογένειες του συστήματος και πως επιθυμεί να τις εξαλείψει.

“ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΒΗΜΑΤΑ”

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, “αν και μόνιμα ακούω στην Περιφέρεια τη λέξη καινοτομία, σε επίπεδο πράξης δεν έχουν γίνει βήματα, δεν έχουν γίνει πράγματα. Βρήκα στην Περιφέρεια ένα συλλογικό όργανο, το ΚΕΤΕΚ (Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας), μια εταιρεία στην οποία δεν έχει καταβληθεί ούτε το μετοχικό κεφάλαιο, κι έχει ξοδέψει περί τα 200.000 ευρώ στα χρόνια της λειτουργίας της χωρίς καμία συγκεκριμένη ενέργεια”.

Το ίδιο, συνέχισε ο Παν. Νίκας, έχει συμβεί και με το ΕΣΠΑ, “όπου πάντως προβλέπεται να υπάρξει κινητικότητα στον τομέα της καινοτομίας. Εχει ληφθεί μια απόφαση από το 2017, αλλά επί της ουσίας δεν έχει προχωρήσει κάτι” τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, ωστόσο ότι “τελευταία, με τη βοήθεια και του καθηγητή Π. Λιαργκόβα -καθώς χωρίς δυνατό πανεπιστήμιο μια Περιφέρεια δεν μπορεί να πάει μπροστά- γίνονται κάποιες κινήσεις για συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο”.

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Παράλληλα ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην ιδιωτική πρωτοβουλία στην περιοχή της Πελοποννήσου, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

“Στην περιοχή μας, άνθρωποι ευφυείς, δραστήριοι, που επένδυσαν και στο όραμα και στην έρευνα, βοήθησαν τον τόπο μας. Θυμάμαι την προσπάθεια για την ΠΟΤΑ όταν ακόμα δεν ξέραμε καλά καλά τι είναι αυτό, τι αγώνας χρειάστηκε για να υλοποιηθεί μια πράγματι πρωτοποριακή επένδυση, τα αποτελέσματα της οποίας τα βλέπουμε και με τη συμμετοχή της στο τοπικό ΑΕΠ που είναι εξόχως σημαντική” παρατήρησε ο Παν. Νίκας, τονίζοντας ότι “και άλλες επιχειρήσεις επιβίωσαν στην κρίση στηριζόμενες στην καινοτομία”, αναφερόμενος ενδεικτικά -μεταξύ άλλων- στις επιχειρήσεις Καρέλια και Παπαδημητρίου.

Επιπλέον, ο Παν. Νίκας επισήμανε το παράδειγμα της φαρμακοβιομηχανίας Demo ABEE η οποία, όπως είπε, απασχολεί 1.000 υπαλλήλους και εξάγει ενέσιμα φάρμακα σε περίπου 90 χώρες και η οποία “χωρίς στήριξη από το τραπεζικό σύστημα έχει κάνει μια πολύ μεγάλη επένδυση στην Τρίπολη, στην οποία θα απασχοληθούν 800 εργαζόμενοι” για να τονίσει ότι η εταιρεία αυτή “είναι μεταξύ των επιχειρήσεων που δίνουν το παράδειγμα ότι μπροστά πάμε μόνο με την έρευνα, την καινοτομία, την πρωτοπορία, την αλλαγή, την υπεροχή, την αριστεία”.

 “ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ”

Ο περιφερειάρχης εκτίμησε ότι για να επιτευχθεί το βήμα για την ανάπτυξη θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που λειτουργεί το δημόσιο -“πιστεύω ότι αν δεν αλλάξει το κράτος μας, αν δεν αλλάξει η δημόσια διοίκηση, είμαστε καταδικασμένοι” σημείωσε και πρόσθεσε:

“Δεν είναι δυνατόν να βαδίζουμε με ενιαία μισθολόγια αυτού του τύπου, δεν είναι δυνατόν να περιμένει κάποιος 30 και 35 χρόνια υπηρεσίας για να γίνει διευθυντής, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρξει μια κινητικότητα μέσα στον δημόσιο τομέα, να επιδιωχθούν οι βέλτιστες πρακτικές. Πρέπει να βοηθήσει ο δημόσιος τομέας να γίνουμε πιο ελκυστικοί, να σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις οι οποίες καινοτομούν και παράγουν”.

Όπως σημείωσε, “καινοτομία είναι τα πάντα και τα πάντα καταλήγουν στην οικονομία, καθώς γινόμαστε πιο ανταγωνιστικοί”.

“ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΙΣΜΟΣ”

Ο Παν. Νίκας επισήμανε ότι αποτελούν “βαρίδια” για τη μετάβαση της χώρας μας στη σύγχρονη επιχειρηματική πραγματικότητα ο πολιτικαντισμός και λαϊκισμός:

“Πρέπει να αντιπαλαίψουμε πολιτικαντισμό και λαϊκισμό για να πάμε μπροστά ως χώρα, κι ας το βάλουμε αυτό ως βασική σκέψη προς συζήτηση στο πλαίσιο των εορτασμών που θα γίνουν του χρόνου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821” σημείωσε ο περιφερειάρχης, και συνέχισε:

“Κανένας θεσμός δεν στέκει στα πόδια του, είτε είναι πανεπιστήμιο, είτε είναι λύκειο, είτε είναι το ΤΕΕ -που βλέπει περισσότερο τον εαυτό του ως συνδικαλιστικό όργανο. Πρέπει να αλλάξουμε, να κάνουμε στέρεους θεσμούς, συγκρουόμενοι ενδεχομένως με συμφέροντα και δύσκολες καταστάσεις.

Στην Περιφέρεια υπάρχουν 500.000 ευρώ για την έξυπνη εξειδίκευση, που “κοιμούνται”, γιατί όταν έπρεπε να ερευνήσουμε τις ανάγκες δεν κάναμε τίποτα. Το ίδιο πράξαμε παλιότερα ως χώρα με τη γεωργία, την οποία “τινάξαμε στον αέρα” με τις επιδοτήσεις.

Φταίχτης είναι το κράτος που στήσαμε, με το ρουσφέτι, τον πολιτικαντισμό, τον κομματισμό, ποιος θα έχει το πάνω χέρι και ποιος την περισσότερη εξουσία” τόνισε ο Παν. Νίκας, για να σημειώσει καταλήγοντας:

“Χρειαζόμαστε βεβαίως και ένα ισχυρό κράτος που θα ελέγξει τους επιχειρηματίες. Χρειαζόμαστε ένα μικρό αλλά ισχυρό κράτος, με υπαλλήλους που θα διαθέτουν όλα τα προσόντα να ασκούν εποπτεία και στις επιχειρήσεις και στον ιδιωτικό τομέα. Ας στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα, τον χώρο που μας φέρνει πλούτο”.

Ο ίδιος, παράλληλα, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι “500.000 επιστήμονες, νέοι άνθρωποι, που ο καθένας στοίχισε περί τις 40.000 ευρώ στο ελληνικό κράτος, είναι στο εξωτερικό και προσφέρουν σε άλλες κοινωνίες. Είναι μια δυστυχία για τη χώρα μας. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα” σημείωσε ο περιφερειάρχης, παρατηρώντας επίσης ότι πρόβλημα υφίσταται και στο τραπεζικό σύστημα της χώρας μας:

“Δεν πρέπει να είμαστε καθόλου υπερήφανοι για το τραπεζικό μας σύστημα, ξεκάθαρα -γιατί η συμβολή του σε αυτό που πάθαμε την περασμένη δεκαετία ήταν απολύτως καθοριστική” τόνισε ο Παν. Νίκας.