Η Περιφέρεια Πελοποννήσου προχωρά τα έργα στη Λακωνία

229
The castle-town of Monemvasia in Lakonia, Greece
Ο Αντ/ρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης

Με αποφασιστικότητα και οργάνωση προχωρά η Περιφέρεια Πελοποννήσου τα έργα στο Νομό Λακωνίας. Συγκεκριμένα για έργα και  προτεραιότητες που έχουν τεθεί για την περιοχή, μέσα από τη συνεργασία της Π.Ε. Λακωνίας, του Δήμου Μονεμβασίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, αποτέλεσαν το αντικείμενο ευρύτατης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Μονεμβασιά, τη Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020,  υπό τον αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρο Βερούτη.

Ειδικότερα, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στην πιο πάνω σύσκεψη ήταν:

-Ο δρόμος Γέφυρας – Κάστρου, για την μελέτη του οποίου η Περιφέρεια έχει δεσμεύσει πίστωση 100.000 ευρώ,

-Η βελτίωση του εθνικού οδικού  δικτύου προς Μονεμβασιά

-Η μελέτη Αγιος Φωκάς – Μονεμβασιά, για την εκπόνηση της οποίας έχουν δεσμευτεί πιστώσεις περίπου 1.000.000 ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

-Το έργο κατασκευής προσήνεμου μώλου στη Μαρίνα Μονεμβασίας, όπου ο διαγωνισμός ανάθεσης ολοκληρώθηκε και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής του έργου, από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.

-Η προοπτική ολοκλήρωσης της μαρίνας, με την υλοποίηση και των κτηρίων της χερσαίας ζώνης, υπό την προϋπόθεση της έκδοσης των απαραίτητων οικοδομικών αδειών.

Κατά τη σύσκεψη παρουσιάστηκε επίσης και η μελέτη που έχει εκπονηθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και προβλέπει την κατασκευή τεχνητών υφάλων στη θέση Πορί, για εμπλουτισμό των αλιευμάτων της περιοχής.

Μαργαρίτα Σπυριδάκου

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος Μονεμβασίας Σταύρος Χριστάκος, η περιφερειακή σύμβουλος Μαργαρίτα Σπυριδάκου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μονεμβασίας Παναγιώτης Γράφος, η δημοτική σύμβουλος Μαρία Χαραμή, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων (5η ΕΦΑΛΑΚ)  Ευαγγελία Πάντου, καθώς και στελέχη των υπηρεσιών της Π.Ε. Λακωνίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Επίσης εξετάστηκε η πορεία των έργων του ΕΣΠΑ στην Π.Ε. Λακωνίας  σε νέα ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε τη Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, στη Σπάρτη, ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βερούτης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, καταγράφηκε η πρόοδος των ενταγμένων έργων του ΕΣΠΑ, συζητήθηκαν προβλήματα που έχουν ανακύψει και δόθηκαν οδηγίες για την επίσπευση, όπου χρειάζεται, των διαδικασιών, προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η  υλοποίηση των έργων και να επιταχυνθεί η απορρόφηση των πιστώσεων.

Έγινε επίσης αναφορά στις προσκλήσεις των έργων που έχουν πρόσφατα δημοσιευθεί, αλλά και σε αυτές που αναμένονται, προκειμένου οι τελικοί δικαιούχοι να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να επιτευχθούν καινούργιες εντάξεις πράξεων.

Στην χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Διαχειριστική Αρχή (ΕΥΔΕ) Πελοποννήσου, υπηρεσιακά στελέχη  από τις Διευθύνσεις Τεχνικών Εργων της έδρας και της Π.Ε. Λακωνίας, εκπρόσωποι και υπηρεσιακοί παράγοντες των δήμων αλλά και άλλων φορέων του νομού, καθώς και ειδικοί συνεργάτες του γραφείου του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.