Νέα ευρήματα σε ανασκαφές στο παλάτι του Νέστορα στη Πύλο

Στη Μεσσηνία, κοντά στο ανάκτορο του Νέστορα και στον τάφο του Γρύπα Πολεμιστή, βρέθηκαν ασύλητοι δύο ακόμη θολωτοί τάφοι με μοναδικά κτερίσματα.

Στον Άνω Εγκλιανό, όπου βρίσκεται το ανάκτορο του Νέστορα, κοντά στον τάφο του Γρύπα Πολεμιστή που περιείχε χρυσά κοσμήματα, όπλαεντυπωσιακούς σφραγιδόλιθους και χτένες από ελεφαντόδοντο, οι ανασκαφείς Jack Davis και Sharon Stocker ανακάλυψαν, άλλους δύο ασύλητους θολωτούς τάφους του 15ου αιώνα π.Χ με 15.000 κτερίσματα στο εσωτερικό τους.

Ανάμεσα στα πιο συναρπαστικά ευρήματα συγκαταλέγεται ένα χρυσό δαχτυλίδι, το οποίο απεικονίζει δύο βοοειδή που πλαισιώνονται από στάχυα κριθαριού και ένα χρυσό μενταγιόν που απεικονίζει την κεφαλή της Αιγύπτιας Θεάς Άθωρ, προστάτιδας των νεκρών.
Στους δύο θολωτούς τάφους με τα χιλιάδες κτερίσματα, ήταν κατά πάσα πιθανότητα, θαμμένα μέλη από βασιλικές οικογένειες της Πύλου και το ερώτημα που εγείρεται είναι γιατί ο Γρύπας Πολεμιστής ήταν θαμμένος μόνος του σε ξεχωριστό τάφο.

Τα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας του Πανεπιστημίου του Cincinnati που γίνονται στον Άνω Εγκλιανό, υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, παρουσιάστηκαν στο ΥΠΠΟ.

Σύμφωνα με τα ανασκαφικά δεδομένα στην περιοχή της Πυλίας, ήταν ιδιαίτερα αναπτυγμένοι οι δίαυλοι επικοινωνίας και συναλλαγών με τη Μινωϊκή Κρήτη, την Αίγυπτο και την Εγγύς Ανατολή στις πρώιμες Μυκηναϊκές Περιόδους και ιδιαίτερα πριν από τη μεγάλη ακμή του ανακτόρου του Νέστορος.

Το Ανάκτορο του Νέστορα ή Παλάτι του Νέστορα είναι κεντρικό μέγαρο της Ύστερης Ελλαδικής Εποχής, που περιβάλλεται από οχυρωματικό περίβολο. Ήταν διώροφο κτίριο που περιελάμβανε αποθηκευτικούς χώρους, εργαστήρια, λουτρά, φωταγωγούς, χώρους υποδοχής και κεντρικό σύστημα αποχέτευσης και βρίσκεται στον επιμήκη λόφο του Επάνω Εγκλιανού. Πρόκειται για το πιο καλά διατηρημένο μυκηναϊκό παλάτι που έχει ως τώρα ανακαλυφθεί. Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής του, το 1939, ταυτοποιήθηκαν επίσης περίπου 1.000 πινακίδες της γραμμικής Β. Επίσης ανακαλύφθηκαν πολλά καλλιτεχνικά αντικείμενα που χρονολογούνται από το 1300 π.Χ.. Το ανακτορικό συγκρότημα που χρησιμοποίησε ο βασιλιάς Νέστωρ, καταστράφηκε από πυρκαγιά γύρω στο 1200 π.Χ.. Στις 10 Δεκεμβρίου του 2012, ο αρχαιολογικός χώρος έκλεισε για ανακαίνιση και έργα ανάδειξης και προστασίας. Η οροφή πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο, της δεκαετίας του 1960, αντικαταστάθηκε με πιο σύγχρονη κατασκευή.

Πηγή: ert.gr

 

Share
Δημοσιεύτηκε από
Akromolio.gr [X]

Recent Posts

Μία στάση στο χρόνο. Πιλοποιείο Λουκά

Πίσω ακριβώς από το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, απέναντι ακριβώς από τα καμαρίνια, βρίσκεται ένα από τα…

% μέρες πρίν

Η ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ζητά απελάσεις και πραγματική αστυνόμευση

Δήλωση της Αφροδίτης Λατινοπούλου για τις συνεχείς επιθέσεις σε Ελληνίδες από μουσουλμάνους: «Το 2024 φεύγει.…

% μέρες πρίν

Η έκκληση που πρέπει να ακούσουμε

Ο Ιερός Ναός Ευαγγελίστριας Ναυπλίου, λειτουργεί Συσσίτιο για  οικονομικά αδύναμα άτομα. Αυτά μπορεί να είναι…

% μέρες πρίν

Με ξένα κόλυβα κάνει μνημόσυνο ο Ματζούνης

Το δελτίο που κυκλοφόρησε αναφέρεται σε Εορταστικές εκδηλώσεις από την Π.Ε. Αργολίδας για το νέο…

% μέρες πρίν

Ο Καμπόσος θύμωσε! Ο Μαλτέζος τα άκουσε!

Τα διαστρεβλωμένα στοιχεία για την ΚΕΔΑΜ που επιχείρησε να περάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Γιάννης…

% μέρες πρίν

Επιθετική και αποστομωτική απάντηση Δαμούλου στον Θ. Βασιλόπουλο

Η απάντηση του επανεκλεγέντος Προέδρου του Επιμελητηρίου Αργολίδας, Φώτη Δαμούλου, στην ανακοίνωση του Θοδωρή Βασιλόπουλου…

% μέρες πρίν