Τάσος Χρόνης: «Θα διεκδικήσουμε την επιστροφή των χρημάτων που καταχράσθηκε ο Δημήτρης Αγγέλου» από τις Σχολικές Επιτροπές

158

Με καταγγελτική γραφή, ο Δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης, αναφέρεται στους υπεύθυνους της ποινικής παραγραφής των ευθυνών για την κατάχρηση 78.000 ευρώ από τις Σχολικές Επιτροπές, κατά την διάρκεια της θητείας της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.

Λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους καταγράφει τις ευθύνες της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα, μετατρέποντας το αδίκημα από κακούργημα σε πλημμέλημα, της Εισαγγελικής αρχής που καθυστέρησε την διαδικασία και των δημοτικών υπευθύνων που δεν επέδειξαν το ενδιαφέρον που έπρεπε: « …Η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, η ολιγωρία των εισαγγελικών αρχών να κοινοποιήσει εγκαίρως το κλητήριο θέσπισμα αλλά κυρίως και πρωτίστως η “εγκληματική” ολιγωρία του πρώην Δημάρχου Κώστα Γκάτζιου και του πρώην Προέδρου των Σχολικών Επιτροπών Γιάννη Γεωργ. Ξυπολιά να διερευνήσουν οι ίδιοι την υπόθεση εγκαίρως και να απευθυνθούν στις διωκτικές αρχές, όταν επανειλημμένως με συνεχείς αναφορές μας στο Δημοτικό Συμβούλιο του επισημαίναμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα παραγραφής, οδήγησαν την εκδίκαση της υπόθεσης στα τέλη του 2019!», γράφει στην ανακοίνωση που έδωσε στην δημοσιότητα. Να θυμίσουμε ότι, ο σημερινός Δήμαρχος Επιδαύρου ήταν -ως αντιπολίτευση- εκ των πρωτεργατών της αποκάλυψης της κατάχρησης που στέρησε από τις Σχολικές Επιτροπές το τεράστιο αυτό ποσόν.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, η ολιγωρία των εισαγγελικών αρχών να κοινοποιήσει εγκαίρως το κλητήριο θέσπισμα αλλά κυρίως και πρωτίστως η “εγκληματική” ολιγωρία του πρώην Δημάρχου Κώστα Γκάτζιου και του πρώην Προέδρου των Σχολικών Επιτροπών Γιάννη Γεωργ. Ξυπολιά να διερευνήσουν οι ίδιοι την υπόθεση εγκαίρως και να απευθυνθούν στις διωκτικές αρχές, όταν επανειλημμένως με συνεχείς αναφορές μας στο Δημοτικό Συμβούλιο του επισημαίναμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα παραγραφής, οδήγησαν την εκδίκαση της υπόθεσης στα τέλη του 2019!

 Την 1η Νοεμβρίου 2019, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ναυπλίου, εκδικάστηκε η πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης των περίπου 78.000 ευρώ (σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο πρώην πρόεδρος) από τα ταμεία των Σχολικών Επιτροπών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης από τον πρώην Πρόεδρο Δημήτρη Αγγέλου. Δυστυχώς, μολονότι ο κατηγορούμενος ομολόγησε πλήρως τις πράξεις υπεξαίρεσης ενώπιον του ακροατηρίου δια του συνηγόρου υπεράσπισής του, ισχυριζόμενος, όπως και παλαιότερα ενώπιον των ανακριτών αρχών, ότι δήθεν επιθυμεί να επιστρέψει τα χρήματα (παρότι ως σήμερα δεν έχει επιστρέψει ούτε ένα ευρώ!) το δικαστήριο αναγκάστηκε να αναγνωρίσει την πράξη ως περιγεγραμμένη καθώς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η τελευταία πράξη υπεξαίρεσης από τον κατηγορούμενο φέρεται να τελέστηκε τον Ιούνιο του 2014, δηλαδή σε χρόνο πέραν της πενταετίας, οπότε και παραγράφονται οι πράξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα!

     Η πράξη αρχικά είχε χαρακτηριστεί ως κακούργημα, με 15ετή χρόνο παραγραφής, ωστόσο οι σαρωτικές αλλαγές που έφερε τον περασμένο Ιούλιο η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα μετέτρεψαν πολλές κακουργηματικές πράξεις σε πλημμεληματικές, μεταξύ αυτών και τη συγκεκριμένη, με αποτέλεσμα να υποπέσει σε παραγραφή, καθώς μάλιστα δεν είχε επιδοθεί προ της παρέλευσης πενταετίας κλητήριο θέσπισμα στον κατηγορούμενο ώστε να υπάρξει η τριετής αναστολή της παραγραφής.

     Η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, η ολιγωρία των εισαγγελικών αρχών να κοινοποιήσει εγκαίρως το κλητήριο θέσπισμα αλλά κυρίως και πρωτίστως η “εγκληματική” ολιγωρία του πρώην Δημάρχου Κώστα Γκάτζιου και του πρώην Προέδρου των Σχολικών Επιτροπών Γιάννη Γεωργ. Ξυπολιά να διερευνήσουν οι ίδιοι την υπόθεση εγκαίρως και να απευθυνθούν στις διωκτικές αρχές, όταν επανειλημμένως με συνεχείς αναφορές μας στο Δημοτικό Συμβούλιο του επισημαίναμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα παραγραφής, οδήγησαν την εκδίκαση της υπόθεσης στα τέλη του 2019! Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η διάθεσή τους για την τιμωρία του πρώην συνεργάτη τους ήταν τόσο έντονη, που ούτε δικηγόρο να παρακολουθεί την υπόθεση, ούτε λογιστές και ορκωτούς είχαν ορίσει για να διαπιστώσουν το ακριβές ποσό της υπεξαίρεσης. Εμείς τους ορίσαμε τον Σεπτέμβριο του 2019!!!

      Αν κατά την περίοδο που επίμονα απαιτούσαμε να ενδιαφερθούν και εκείνοι μας μιλούσαν για στείρα αντιπολίτευση και κινήσεις εντυπωσιασμού είχαν ενεργήσει ως όφειλαν, η υπόθεση θα είχε φτάσει πολύ νωρίτερα στο ακροατήριο, δεν θα είχε παραγραφεί, αλλά  και η δίωξη θα ήταν για πράξη κακουργηματική, για την υπεξαίρεση του ποσού των 78.000 ευρώ περίπου, που το στερήθηκαν τα σχολεία και οι μαθητές της περιοχής μας.  

       Και κάτι ακόμη, το οποίο πρέπει να γνωρίζουν όλοι. Ο Δημήτρης Αγγέλου δεν αθωώθηκε. Παραγράφηκε το αδίκημα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, για τους λόγους που προαναφέραμε! Το Αστικό κομμάτι της διεκδίκησης των χρημάτων παραμένει και θα διεκδικηθεί μέχρι τέλους. Μέχρι τα χρήματα να επιστρέψουν στις Σχολικές Επιτροπές.

       Εμείς, ως νέα δημοτική αρχή, δεσμευόμαστε – και το αποδεικνύουμε εμπράκτως ήδη από την αρχή της θητείας μας –  να μην ανεχθούμε παρόμοιες καταστάσεις ούτε στο ελάχιστο. Η ορθή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, ο συνεχής έλεγχος και η μηχανοργάνωση που θα εφαρμοστεί σε όλες τις δομές που διαχειρίζονται τα χρήματα των δημοτών, αποτελούν δέσμευση για την παράταξή μας, με σκοπό οι κόποι των κατοίκων του Δήμου Επιδαύρου να τους παρέχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερες υπηρεσίες και να μη γίνονται προσωπική περιουσία των εκάστοτε επιτήδειων που ανερυθρίαστα σήμερα κοιτάζουν τους δημότες, γνωρίζοντας ότι έχουν κλέψει τους κόπους τους και χρήματα που προορίζονταν για τα σχολεία των παιδιών τους.

Λυγουριό, 03-11-2019

Αναστάσιος Χρόνης

Δήμαρχος Επιδαύρου

Διαβάστε ακόμη:

https://akromolio.gr/2019/10/%cf%80%ce%bf%ce%b9%cf%8c%cf%82-%ce%ad%ce%b2%ce%b1%ce%bb%ce%b5-%cf%87%ce%ad%cf%81%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%84%ce%b1%ce%bc%ce%b5%ce%af%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b4%ce%b5%cf%85%ce%b1%ce%b5%cf%80/