Σε αυτές τις εκλογές οι Έλληνες τιμώρησαν την αλαζονεία ενώ στην Πάτρα  τίμησαν τις απλές δράσεις του Δημάρχου για την καθημερινότητά τους

429

γράφει ο Δρ Νίκος Μπογονικολός *

Τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής μετά από σχεδόν πέντε χρόνια απουσίας των πολιτών από τις κάλπες ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα με πολλαπλές αναταράξεις αλλά και μηνύματα, σε εθνικό επίπεδο αλλά και τοπικά στην Πάτρα.

Δρ. Νίκος Μπογονικολός

Μετά την προκήρυξη των πρόωρων βουλευτικών εκλογών από τον πρωθυπουργό μιλάμε για το πρώτο ημίχρονο ενός αγώνα που θα καθορίσει το πολιτικό μέλος της χώρας μας τα επόμενα χρόνια. Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας συνδυάστηκε ταυτόχρονα με τιμωρία της αλαζονείας της κυβέρνησης και των παροχών της τελευταίας στιγμής. Στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές θα δούμε αν θα επιβεβαιωθεί αυτή η διαφορά ανάμεσα στους αντιπάλους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε και την αδυναμία του να διαχειριστεί την απότομη άνοδο του από κόμμα μικρού ποσοστού σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη. Αναλογικά αντίστοιχα δείχνουν συμπεριφορά διαττόντων αστέρων και τα νέα κόμματα όπως ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι που αυτά τα τέσσερα χρόνια ενώ είχαν την ευκαιρία να μετεξελιχτούν σε αξιόλογες πολιτικές δυνάμεις αλλά κινήθηκαν είτε αλλοπρόσαλλα είτε απλά λάθος, Τι μεγαλύτερη απόδειξη για αυτό ότι ήδη έχουν χάσει τους περισσότερους βουλευτές τους.

Δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ εμφανίστηκαν πολλά μικρά σχήματα, ως μία ανάγκη για επιλογές πατριωτικές ή ευρωσκεπιστικές τελικά, αποδεικνύεται ότι ο Βελόπουλος κατάφερε και έπεισε σημαντικό ποσοστό όσων δεν μπορούσαν να ανεχθούν την απόλυτη κυριαρχία σ’ αυτό τον χώρο της Χρυσής Αυγής. Βέβαια το στοίχημα για την “Ελληνική Λύση” του Βελόπουλου είναι αν θα καταφέρει ενόψει βουλευτικών εκλογών να συσπειρώσει και άλλους από τους μικρότερους σχηματισμούς. Τότε ίσως δούμε μία ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη εκλογικού αποτελέσματος.

Για μένα όμως η πιο ενδιαφέρουσα έκπληξη ήταν το “Μέρα25” του Βαρουφάκη. Η αντισυμβατικότητα του, η αμφιλεγόμενη περίοδος της θητείας του ως υπουργός οικονομικών τελικά βρήκαν κοινό που συμφωνεί μαζί του. Εκτίμησή μου είναι ότι θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια έχοντας ο ίδιος και μία καλή εικόνα σε ευρωπαϊκούς κύκλους.

Άφησα τελευταία το πλέον ενδιαφέρον εκλογικό αποτέλεσμα την νίκη Πελετίδη, στην Πάτρα, με τόσο μεγάλο ποσοστό. Οι Πατρινοί επιβεβαίωσαν την προτίμησή τους στον Δήμαρχο όχι γιατί έγιναν ξαφνικά όλοι ΚΚΕ αλλά γιατί εκτίμησαν τις μικρές παρεμβάσεις του στην καθημερινότητα που τόσο έλλειπαν από προηγούμενους δημάρχους. Θα αναφέρω ένα παράδειγμα: Είναι οι περίφημες δημόσιες βρύσες που τόσο λοιδορήθηκαν από αντιπάλους. Ήταν απλά η επαναφορά σε κάτι πολύ απλό …να μπορεί ο δημότης να πίνει δωρεάν δημόσια νερό.

* Ο Δρ Νίκος Μπογονικολός

είναι Πρόεδρος του Ομίλου ΑΡΑΤΟΣ