γράφει η Θέκλα Μεταξά –ερευνήτρια αστρολογίας
Κάντε μια ευχή, κάθε νύχτα, από τη Μ. Δευτέρα ως τη Μ. Πέμπτη, μια βροχή από ανοιξιάτικα πεφταστέρια θα φωτίζει τον ουρανό. Κάντε μια ευχή. Η Σελήνη συναντάει το Δία, ίσως η ευχή να πιάσει. Ο ουρανός είναι ακόμα φωτεινός, και τα πεφταστέρια της Άνοιξης, οι «Λυρίδες» θα είναι ορατά στο Βόρειο ημισφαίριο.
Οι Λυρίδες είναι φωτεινά πεφταστέρια, με μακρυές ουρές, και παραμένουν ορατές για λίγα δευτερόλεπτα. Κάποιες χρονιές έφτασαν να πέφτουν 100 κάθε ώρα. Μια τέτοια βροχή από διάττοντες αστέρες καταγράφηκε για πρώτη φορά το 687 π.χ.χ. από Κινέζους. Φαινομενικά, αυτοί οι διάττοντες αστέρες (πεφταστέρια) προέρχονται από τον αστερισμό της Λύρας, όπου κυριώτερος αστέρας είναι ο Βέγας, στο Α΄της Λύρας, το φωτεινότερο αστέρι αυτού του αστερισμού, και το δεύτερο σε φωτεινότητα του Βορείου ημισφαιρίου. Όμως η πραγματική πηγή προέλευσης των διαττόντων αυτών, είναι ο κομήτης C / 1861 G1 «Θάτσερ», από το όνομα εκείνου που τον ανακάλυψε. Αυτός ο κομήτης, θα ξαναπεράσει κοντά από τη γη το 2276.
Σχετικά με τον αστερισμό της Λύρας, υπάρχει ο μύθος που συνδέει την ύπαρξη του με το Θεό Ερμή και με τον Ορφέα. Κάποτε το σώμα μιας χελώνας ξεβράστηκε στις όχθες του ποταμού Νείλου. Ο Θεός Ερμής, παρατήρησε πως όταν χτυπούσε τα νεύρα της χελώνας, έβγαιναν ωραίοι ήχοι. Κατασκεύασε μια λύρα, στο ίδιο σχήμα με το καύκαλο της χελώνας, έβαλε τρεις χορδές, και την έδωσε στον Ορφέα, το γιο της Μούσας Καλλιόπης. Ο Ορφέας με τη θεϊκή μουσική του, γοήτευε τα ζώα και τα πουλιά. Μετά από τη δολοφονία του από τις μανιασμένες Θρακιώτισσες, ο Δίας τοποθέτησε τη λύρα στον ουρανό, μετά από αίτημα του Απόλλωνα και των Μουσών.
Σύμφωνα με τον Κλαύδιο Πτολεμαίο, αστρονόμο και αστρολόγο του 2ου αιώνα μ.χ.χ., ο αστερισμός της Λύρας είναι της φύσης της Αφροδίτης και του Ερμή. Αντιπροσωπεύει μια ποιητική, αρμονική και εξελιγμένη φύση, που αγαπάει τη μουσική, τις καλές τέχνες και τις επιστήμες, αλλά με μια κλίση προς τις κλοπές. Είναι ευνοϊκός αστερισμός, ενισχύει τις ελπίδες, τα ιδανικά, τη λεπτότητα και την ευελιξία, και όταν βρεθεί σε γενέθλιο ωροσκόπιο, δίνει σοβαρότητα, νηφαλιότητα, αλλά πολλές φορές κάνει τους ανθρώπους απαιτητικούς και με κλίση στη λαγνεία.
Όσο για το φωτεινότερο αστέρι τον Βέγα, όταν αυτός βρεθεί σε καλή θέση, δίνει καλλιτεχνικά ταλέντα, πλούτη και φήμη. Με κακούς χειρισμούς όμως, τα πλούτη εξαφανίζονται. Μεγάλες επιτυχίες υπόσχεται ο Βέγας, αν είναι τοποθετημένος στον ωροσκόπο ή στο μεσουράνημα ενός ωροσκοπίου. Πολλοί από τους διάσημους πολιτικούς, αλλά και επιστήμονες και καλλιτέχνες, έχουν τον Βέγα σε καλή θέση στο γενέθλιο ωροσκόπιό τους. Πριν από 14 χιλιετίες, ο Βέγας ήταν το πολικό αστέρι, και οι Ακκάδες το ονόμαζαν «η ζωή του ουρανού», οι δε Ασσύριοι, «ο δικαστής του ουρανού».
Με τόσες «περγαμηνές» λοιπόν ο Βέγας, σίγουρα δίνει εύνοια σε όσους έχουν την τύχη να τον φιλοξενούν στο γενέθλιο ωροσκόπιο τους, παρέα με ευνοϊκούς πλανήτες. Αν όμως τον συναντήσουν κοντά στον Κρόνο, τον Ουρανό ή τον Ποσειδώνα, καλό θα ήταν να προσέχουν τα ατυχήματα, την απώλεια περιουσίας, και την προδοσία, που θα μπορούσε να μετατρέψει την καλή φήμη τους σε κακή.