του δρ. Νίκου Μπογονικολού
Αρχές δεκαετίας 90 ένιωσα πρώτη φορά δέος με την δυνατότητα να πληροφορούμε τα πάντα χωρίς όριο σε απόσταση και χρονική στιγμή, να επικοινωνώ με οποιονδήποτε σε κάθε άκρη της γης, αυτό ήταν το Ίντερνετ που ανέτρεψε ότι ξέραμε για την διακίνηση της πληροφορίας.
Πέρασαν χρόνια και οι πληροφορίες έγιναν σχεδόν μη μετρήσιμες από τον τεράστιο όγκο και σίγουρα έφτασαν στον σημείο να δημιουργούν ένα νέο μοντέλο ανθρώπινης συμπεριφοράς, πληροφοριοκεντρικής. Τεχνολογικός ηγέτης και πάροχος σ’ αυτή την νέα κατάσταση η εταιρία google. Με την απλή έξυπνη αρχή όλα δωρεάν συνέτριψε κάθε ανταγωνιστή και συγκεντρώνει πλέον την δύναμη της κύριας πύλης πληροφοριών στο Ίντερνετ.
Δεν έχουν περάσει ούτε διακόσια χρόνια όταν εφευρέθηκε η επανάσταση στην ανθρώπινη επικοινωνία τότε που λεγόταν γραμματόσημο και ταχυδρομείο! Πολύ πιο πρόσφατα η μεταφορά του ήχου με το τηλέφωνο έδωσε ευκαιρία σε νέες μορφές ανθρώπινης επικοινωνίας. Η εικόνα είναι σε χρήση μερικές δεκαετίες. Ας κάνουμε μία σύγκριση με τους ήδη 3,5 δισεκατομμύρια χρήστες του facebook και τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια διανομής φωτογραφιών, σκέψεων ή και συναισθημάτων σε αυτό τον νέο πλανήτη «γη σε κοινωνική δικτύωση». Επίσης δωρεάν η χρήση αυτής της δικτύωσης.
Η google και το facebook ανεξέλεγκτα χειρίζονται την πληροφορία για αντικείμενα, καταστάσεις και ανθρώπων. Ο μεγάλος αδελφός του Όργουελ άργησε λίγο και από το 1984 υπάρχει πανταχού παρών το 2019.
Γιατί είναι η τόσο σημαντική; Γιατί για πρώτη φορά έρχεται στην οποιαδήποτε συναλλαγή, καταγραφή δεδομένων, κινήσεις δεδομένων η απόλυτη ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ και ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Ειτε τα δεδομένα είναι πράγματα, καταστάσεις ή ανθρώπινη επικοινωνία.
Το Ίντερνετ ήρθε από στρατιωτικές εφαρμογές το blockchain θα μεταβάλει και τις στρατιωτικές εφαρμογές.
Η ανάγκη να αποκτήσουν οι πληροφορίες αλλά και η ανθρώπινη ηλεκτρονική επικοινωνία εμπιστοσύνη και διαφάνεια θα είναι ο θάνατος του google και facebook τουλάχιστον όπως τα ξέρουμε μέχρι σήμερα.
Σε μερικά χρόνια υπάρχει η ελπίδα να αποκτήσουμε πάλι την δύναμη της ιδιωτικότητας. Με ποιο τρόπο τεχνολογικά δεν ξέρουμε αλλά σίγουρα θα είναι με blockchain.
Ο υφυπουργός υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους επισκέφθηκε τα νοσοκομεία της Αργολίδας (χθες 4 Νοεμβρίου) όπου και…
γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου Η χρησιμοποίηση του Ναυπλίου ως σημείου προβολής της κυβερνητικής πολιτικής…
γράφει ο Α.ΛΗΘΙΝΟΣ Ο Γιώργος Τσούρνος είναι ένας ζωντανός μύθος για τον Δήμο Ναυπλιέων και…
O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε το Ναύπλιον ως φόντο προκειμένου να μιλήσει προς τους Έλληνες…
γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου Παλιότερα, συνήθιζα να λέω «Δεν έχω τίποτα με τους Νεοδημοκράτες.…