Έρχεται ο θάνατος του facebook και της google;

121
Νίκος Μπογονικολός

του δρ. Νίκου Μπογονικολού

Αρχές δεκαετίας 90 ένιωσα πρώτη φορά δέος με την δυνατότητα να πληροφορούμε τα πάντα χωρίς όριο σε απόσταση και χρονική στιγμή, να επικοινωνώ με οποιονδήποτε σε κάθε άκρη της γης, αυτό ήταν το Ίντερνετ που ανέτρεψε ότι ξέραμε για την διακίνηση της πληροφορίας.

Πέρασαν χρόνια και οι πληροφορίες έγιναν σχεδόν μη μετρήσιμες από τον τεράστιο όγκο και σίγουρα έφτασαν στον σημείο να δημιουργούν ένα νέο μοντέλο ανθρώπινης συμπεριφοράς, πληροφοριοκεντρικής. Τεχνολογικός ηγέτης και πάροχος σ’ αυτή την νέα κατάσταση η εταιρία google. Με την απλή έξυπνη αρχή όλα δωρεάν συνέτριψε κάθε ανταγωνιστή και συγκεντρώνει πλέον την δύναμη της κύριας πύλης πληροφοριών στο Ίντερνετ.

Δεν έχουν περάσει ούτε διακόσια χρόνια όταν εφευρέθηκε η επανάσταση στην ανθρώπινη επικοινωνία τότε που λεγόταν γραμματόσημο και ταχυδρομείο! Πολύ πιο πρόσφατα η μεταφορά του ήχου με το τηλέφωνο έδωσε ευκαιρία σε νέες μορφές ανθρώπινης επικοινωνίας. Η εικόνα είναι σε χρήση μερικές δεκαετίες. Ας κάνουμε μία σύγκριση με τους ήδη 3,5 δισεκατομμύρια χρήστες του facebook και τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια διανομής φωτογραφιών, σκέψεων ή και συναισθημάτων σε αυτό τον νέο πλανήτη «γη σε κοινωνική δικτύωση». Επίσης δωρεάν η χρήση αυτής της δικτύωσης.

Η google και το facebook ανεξέλεγκτα χειρίζονται την πληροφορία για αντικείμενα, καταστάσεις και ανθρώπων. Ο μεγάλος αδελφός του Όργουελ άργησε λίγο και από το 1984 υπάρχει πανταχού παρών το 2019.

Όλα μοιάζουν να είναι στην κυριαρχία των δύο γιγάντων. Και τότε έρχεται η σημαντικότερη καινοτομία των τελευταίων αιώνων το blockchain (είναι και δύσκολο να το γράφουμε στα Ελληνικά Μπλοκτσέιν; Ή καλύτερα ασφαλειοαλυσίδα;)

Γιατί είναι η τόσο σημαντική; Γιατί για πρώτη φορά έρχεται στην οποιαδήποτε συναλλαγή, καταγραφή δεδομένων, κινήσεις δεδομένων η απόλυτη ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ και ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Ειτε τα δεδομένα είναι πράγματα, καταστάσεις ή ανθρώπινη επικοινωνία.

Το Ίντερνετ ήρθε από στρατιωτικές εφαρμογές το  blockchain  θα μεταβάλει και τις στρατιωτικές εφαρμογές.

Η ανάγκη να αποκτήσουν οι πληροφορίες αλλά και η ανθρώπινη ηλεκτρονική επικοινωνία εμπιστοσύνη και διαφάνεια θα είναι ο θάνατος του google και facebook  τουλάχιστον όπως τα ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Σε μερικά χρόνια υπάρχει η ελπίδα να αποκτήσουμε πάλι την δύναμη της ιδιωτικότητας. Με ποιο τρόπο τεχνολογικά δεν ξέρουμε αλλά σίγουρα θα είναι με blockchain.

ΠΗΓΗ: https://bogonikolos.blogspot.com/2019/03/facebook-google.html?fbclid=IwAR0n9hGVDw48xU5P2L2wBwn39nc9UuJlpHAVBjHnKb6_3q4y1toxbdxGkMw