Συνεχής η καταπολέμηση των κουνουπιών στο Δήμο Ναυπλιέων. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

59

Συνεχίζεται σε όλη την έκταση του Δήμου, η καταπολέμηση των κουνουπιών χωρίς διακοπή και για 365 ημέρες το χρόνο,. Ο Δήμος Ναυπλιέων είναι από τους ελάχιστους φορείς που οι δειγματοληψίες και η καταπολέμηση δεν σταματούν ποτέ.

Ήδη το 2019 έχουν αρχίσει οι ψεκασμοί επί ευρημάτων.

Λόγω των συνεχών βροχών οι επιφάνειες στάσιμων νερών που αποτελούν πιθανές εστίες κουνουπιών έχουν πολλαπλασιαστεί.

Τα κουνούπια αποτελούν ένα σοβαρό παράγοντα κινδύνου για την εξάπλωση ασθενειών, για τις οποίες είναι φορείς, ενώ εξίσου δυσμενείς είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης.

Ο Δήμος Ναυπλιέων προχωρεί σε επεμβάσεις στο Φυσικό περιαστικό και αγροτικό σύστημα, παράλληλα με το αστικό περιβάλλον αν και φορέας υλοποίησης των προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών στο φυσικό περιαστικό και αγροτικό σύστημα της περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Πραγματοποιούνται προνυμφοκτονίες με τη χρήση εγκεκριμένων βιοκτόνων σκευασμάτων. Δεν εφαρμόζονται υπολειμματικοί ψεκασμοί στο αστικό περιβάλλον για την καταπολέμηση των ενήλικων κουνουπιών καθώς απαγορεύεται από την κείμενη νομοθεσία.

Για τον λόγο αυτό έχουν εντατικοποιηθεί οι δειγματοληψίες και οι ψεκασμοί εστιών προνυμφών σε ολόκληρη την έκταση του Δήμου, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Τα συνεργεία έχουν πολλαπλασιαστεί και οι επεμβάσεις γίνονται καθημερινά.

Οι δημότες του Δήμου Ναυπλιέων, επειδή η πλήρης εξάλειψη των κουνουπιών είναι πρακτικά αδύνατη θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας και μείωσης εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών, όπως:

-Απομάκρυνση στάσιμων νερών από κήπους, αυλές, πιατάκια γλαστρών, δοχεία, παλιά ελαστικά ή όπου αλλού μπορεί να γίνουν εστίες αναπαραγωγής.

-Επιδιόρθωση διαρροών νερού από σπασμένους σωλήνες και καθαρισμός των φρεατίων και των υδρορροών.

-Σίτες σε πόρτες και παράθυρα.

-Ανοιχτόχρωμα ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνια.

-Τακτικό κούρεμα σε γκαζόν, γρασίδι, θάμνους κτλ.

-Κάλυψη των βαρκών και σκαφών ώστε να μη μαζεύουν νερά.

-Όχι άσκοπες μετακινήσεις κυρίως τις ώρες αιχμής της όχλησης (Νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα).

-Χρήση εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών σκευασμάτων.

 

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Ναυπλιέων «παρακαλεί τους Δημότες, σε περιπτώσεις εντοπισμού σημαντικών εστιών λιμναζόντων υδάτων εντός του αστικού ιστού, να επικοινωνούν με το 2752026377.

Η βοήθεια και η αρωγή  όλων των Δημοτών μας για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη επίλυση του έκτακτου προβλήματος αύξησης των κουνουπιών, εκτός από πολύτιμη, είναι και αναγκαία».